HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Ministar: Niže cene proizvoda iz EU

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Ministar: Niže cene proizvoda iz EU Empty
PočaljiNaslov: Ministar: Niže cene proizvoda iz EU   Ministar: Niže cene proizvoda iz EU EmptySub Dec 27, 2008 11:56 pm

Beograd -- Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević očekuje da će primena prelaznog trgovinskog sporazuma dovesti do smanjenja cena proizvoda koji se uvoze iz EU.
Ministar: Niže cene proizvoda iz EU 1306352719493d23b190386273900941_extreme

"U prvoj godini smanjenje carina će biti jedva vidljivo, jer se te razlike, zavisno od prozvoda, kreću od nekoliko dinara do nekoliko stotina evra, u slučaju automobila", rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Milosavljević je rekao da se zalaže da za primenu tog sporazuma, iako bi prihodi od carina dobro došli za budžet, čije je sastavljenje otežano svetskom finasijskom krizom.

On je kazao da niko u Srbiji ne može da bude iznenađen i nespreman za konkurenciju koja se najavljuje.

"Sa aspekta spremnosti naše privrede za konkurenciju, mislim da bi samo sektor poljoprivrede mogao da sa pravom traži dodatnu zaštitu još jednu ili dve godine", rekao je ministar Milosavljević.

On je rekao da se trgovinski sporazum sa EU primenjuje još od 2001, kada je u pitanju izvoz srpskih proizvoda na tržište EU, dodajući izvozne kvote postoje samo za pet proizvoda, a ostalo je na slobodnom režimu izvoza.

"Evropa primenjuje taj sporazum, ne u političkom već u ekonomskom smislu i to već sedam godina i logično da počne i Srbija", kazao je ministar trgovine i usluga.

Milosavljević je naveo da se na proizvode Srbije se u EU ne plaća carina, odnosno da izvoz iz Srbije ima treman povlašćenog izvoza.

Kako je kazao, za poljoprivredu i druge sektore, kao što je indutsrija, utvrđen je period od pet godina kojima će postepeno zatečena carinska stopa smanjivati iz godine u godinu.

"Početak primene ne znači da sledeće godine neće biti zaštitinih carina, nego da će one biti oko 20 odsto smanjene u odnosu na sadašnji nivo", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je rekao da je među glavnim koristima ubrzanja evropskih integracija Srbije sloboda putovanja i korišćenje evropskih fondova.

Šta je predviđeno prelaznim sporazumom

Srbija će od 1. januara 2009. početi da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, kojim je predviđeno da se u narednih šest godina postepeno liberalizuje trgovina industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Srpska industrija će se najduže štititi pri uvozu robe koja je na listi "najosetljivijih proizvoda", među kojima su nameštaj, obuća, oružje, keramički proizvodi, staklo, gvožđe, čelik, bakar, aluiminijum i proizvodi od tih metala.

U prvoj godini primene sporazuma carina na te proizvode iznosiće 85 odsto dosadašnje, a među "najosetljivijim proizvodima" su i traktori manje snage, bicikli, motokultivatori, hartija i karton i električne mašine i oprema.

U drugoj godini carina na te proizvode bi se svela na 70 odsto sadašnih, naredne godine na 55 odsto, zatim na 40, pa 20 odsto, da bi od 2014. godine bila ukinuta.

Među najosetljivije proizvode bili su svrstani i novi i polovni automobili, ali je Vlada Srbije zbog ugovora sa Fijatom, odlučila da od sledeće godine prepolovi te carine sa 20 na 10 odsto. Izmene Zakona o carinama kojim je to predviđeno još nisu usvojene.

Za sledeću kategoriju - "veoma osetljive" proizvode - carina bi se postepeno smanjivala četiri godina, i to prvo na 80 odsto od postojeće, zatim na 60, 40 i 20 odsto, a od 2013. godine bi bila ukinuta.

Na toj listi su sapun i razni proizvodi hemijske industrije, plastične mase, prirodna i veštačka krzna, kaučuk i drvo i proizvodi od njih, zatim proivodi od kamena, gipsa, cementa, betona i azbesta, alati, železnički i tramvajski vagoni i igračke.

Carine na "osetljive proivode", treću kategoriju prema prelaznom trgovinskom sporazumu, smanjivale bi se u naredne tri godine, odnosno do 2011. godine, a smanjenje u provj godini bi bilo na 70 odsto, a zatim na 40 odsto sadašnje carinske stope.

U toj grupi su so, mineralna goriva i ulja, šeširi i kape, vozila za sneg, golf vozila, kao i merni, kontrolini, precizni, medicinski i hirurški instrumenti i aparati.

Prema ranijim procenama iz Kabineta potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Srbija će u 2009. godini naplatiti 150 miliona evra manje carina zbog zbog primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

"Veliki broj carina na hranu i poljoprivredne proizvode, oko 23 odsto, ostaće i nakon šeste godine primene Sporazuma. Sama dinamika smanjenja carina u prvoj godini je spora, pošto će smanjene biti u rasponu od pet do 20 odsto", istakli su u Kabinetu.

Prema podacima Privredne komore Srbije, od liberalizacije će biti izuzeti sunckokretovo ulje, šećer i duvan.

Poljoprivredni proizvodi koji će i nakon prelaznog perioda ostati zašrićeni su mleko za koje će carine biti 45 odsto sadašnje, za sireve na 40 do 60 odsto sadašnjih carina, kukuruz na 80 odsto, a brašno na 65 odsto sadašnjih carina.

Vlada Srbije odlučila je 16. oktobra da od 1. januara 2009. godine počne primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU kako bi skratila period između primene sporazuma i sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Sporazum o stabilizacioji priduživanju (SSP) Srbije Evropskoj uniji i Prelazni trgovinski sporazum potpisani su 29. aprila ove godine u Briselu, a ratifikovani su u Skupštini Srbije 9. septembra.

SSP ne može da stupe na snagu dok ga ne potvrdi Savet ministara EU i Evropski parlament i ne bude ratifikovan u svim državama potpisnicama, članica EU.

Prelazni trgovinski sporazum stupa na snagu nakon što ga potvrde Savet ministra EU i Evropski parlament.

Srpski zvaničnici ranije su naveli da, EU od 2000. godine praktično primenjuje ono što je predviđeno tim sporaumom, jer je ukinula sve carine na uvoz robe iz Srbije.

_________________
Ministar: Niže cene proizvoda iz EU 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
 
Ministar: Niže cene proizvoda iz EU
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: DRUŠTVO :: EKONOMIJA-
Skoči na: