HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Aktuelno iz Srpske politike

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:40 pm

Radikali tužili Nikolića

Aktuelno iz Srpske politike V121194p0

Srpska radikalna stranka (SRS) podnela je Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv bivšeg zamenika te stranke Tomislava Nikolića zbog neovlašćenog potpisivanja ugovora o uzimanju kredita sa Bankom Inteza vredan 50 miliona dinara, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Radikali su sudu podneli i optužni predlog protiv Nikolića zbog krivičnog dela "oduzimanje i uništavanje službenog pečata i službenih spisa", kazao je u izjavi Tanjugu potpredsednik tog suda Zoran Tejić.

Nikolić je odbacio optužbe radikala, navodeći da je kredit uzela Srpska radikalna stranka i da ga je ona potrošila u izbornoj kampanji.

"Ne znam kako sam uopšte umešan u to. Ja sam sa njima (radikalima) završio i više ne osećam nikakve emocije prema njima", rekao je Nikolić novinarima posle otvaranja prostorija naprednjaka u Novom Beogradu.

Radikali, prema Nikolićevim rečima, imaju mesečnu obavezu po tom kreditu od 1,6 miliona dinara, a od države, na osnovu ostvarenih izbornih rezultata, primaju mesečno oko 14 miliona dinara.

"Evo mi ćemo da vraćamo taj kredit, ali da nam pripadne novac za 21 poslanika SNS, a koji sada primaju radikali", predložio je Nikolić.

Pošto Četvrto opštinsko tužilaštvo, kom su sredinom oktobra prošle godine radikali podneli krivičnu prijavu protiv Nikolića nije želelo da preduzme krivično gonjenje protiv njega, radikali su se u procesnoj ulozi "oštećeni kao tužilac" obratili sudu s oba zahteva.

Zahtevom za sprovođenje istrage radikali terete Nikolića, koji je sada predsednik Srpske napredne stranke, da je izvršio zloupotrebu službenbog položaja jer je potpisao ugovor o uzimanju kredita sa bankom a da za to nije imao ovlašćenje Centralne otadžbinske uprave čime je pričinio štetu SRS od oko 68 miliona dinara.

Prilikom sklapanja ugovora sa bankom "Inteza" o kreditu Nikolić se radi obezbeđenja izvršenja ugovornih obaveza, obavezao se da toj banci položi 10 blanko solo menica potpisanih i overenih sa ovlašćenjem za korišćenje.

Optužni predlog SRS protiv Nikolića zbog uništavanja službenih spisa danas je stigao u sud i narednih dana će biti prosleđen postupajućem sudiji koji bi trebalo da odluči o tom slučaju, kazao je potpredsednik Četvrtog opštinskog suda.

Radikali terete Nikolića za uništavanje službenih spisa, odnosno blanko ostavki 78 poslanika SRS, kojima su svoje mandate stavili na raspolaganje stranci.

SRS smatra da je ovlašćena da raspolaže mandatima poslanika, jer je ona bila podnosilac izborne liste "SRS - Dr Vojislav Šešelj" na majskim parlamentarnim izborima, od koje se Nikolić kasnije odvojio i osnovao svoju stranku.

Za krivično delo zloupotreba službenog položaja zaprećena je kazna zatvora od 2 do 12 godina zatvora, dok je za "oduzimanje i uništavanje službenog pečata i službenih spisa" zaprećena kazna do tri godine zatvora.

SRS je sredinom oktobra i u Trgovinskom sudu u Beogradu pokrenula parnicu protiv Nikolića zbog neovlašćenog potpisivanja ugovora o kreditu sa Bankom Inteza

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:41 pm

Ljajić: Prijavite Mladića

Aktuelno iz Srpske politike V121171p0

Predsednik nacionalnog Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić pozvao je građane koji imaju bilo kakvu informaciju o preostala dva haška optuženika, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, da ih prijave i tako "učine dobru stvar za državu".

Ljajić je novinarima u Beogradu rekao da prijavljivanje haških optuženika "nije cinkarenje" već, između ostalog, i zakonska obaveza.

On je naveo da će poternice za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem koje su istaknute u svim policijskim stanicama u Srbiji biti oblepljene i u svim zgradama sudovima.

"Dobitak od Mladićevog izručenja je neuporedivo veći od iznosa koji se nudi za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja", dodao je Ljajić.

On je istakao da će država platiti celokupan porez na iznose koji su predviđeni za te nagrade i da su celokupna sredstva već obezbeđena.

Ljajić je dodao da se Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom "ne uzda" u poternice, već da je to samo jedna od mera kako bi se ubrzalo hapšenje preostalih haških optuženika.

"Mi se uzdamo u rad službi i dobru koordinaciju između civilnih i vojnih šlužbi koja u ovom trenutku postoji, a poternica je samo jedna od mera", objasnio je Ljajić.

Poternice za Mladićem i Hadžićem prosleđene su po nalogu Akcionog tima za saradnju s Tribunalom u Hagu.

Na poternici se navodi da je nagrada za informacije o Mladiću milion evra, a za Hadžića 250.000 evra.

Na poternici je i broj 9191 na koji se mogu javiti lica koja imaju informacije, kao i poruka da su tajnost podataka i identitet lica zagarantovani

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:42 pm

Dačić: Beli Šengen u drugoj polovini 2009.

Aktuelno iz Srpske politike V121125p0

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi u drugoj polovini ove godine "mogli da imamo pozitivan odgovor što se tiče bele Šengen liste" odnosno liberalizacije viznog režima sa Evropskom unijom.

"U februaru će u Srbiju doći prva od četiri komisije EU kako bi utvrdila napredak na mapi puta ka liberalizaciji viznog režima", rekao je Dačić posle Druge ambasadorske konferencije Ministrstva spoljnih poslova u Beogradu.

Ministar policije je kazao da će do kraja ovog meseca posetiti Češku, koja predsedava EU, i da će razgovarati sa šefom policije u toj zemlji.

Navodeći da je do sada izdato 207.000 novih pasoša, ministar Dačić je pozvao građane da što pre zamene pasoše, kako se pred leto ne bi stvarale velike gužve.

"Namerevamo da veoma brzo učinimo sve što je neophodno da u tehnološkom smislu poboljšamo kvalitet ličnih dokumenata i da stvorimo jedinstveni informacioni sistem za izdavanje viza za strane državljane", dodao je Dačić.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija radi sve da bi okončala saradnju sa Haškim tribunalom i kako više ne bi bila "ucenjena".

"Bez obzira šta mislili o toj saradnji, to je obaveza Srbije. Cela Srbija je ucenjena zbog Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije gde je učestvovao na ambasadorskoj konferenciji.

On je dodao da sve mere koje se preduzimaju u okviru Akcionog plana saradnje sa Hagom jesu "neki pokazatalji koje bi tužilac trebalo da ima u vidu, a to je da Srbija u potpunosti sarađuje" sa Hagom.

"Srbija ispunjava sve svoje obaveze kako bi stavila tačku na saradnju sa Hagom, kako ne bi bila ucenjena", naglasio je Dačić.

On je rekao da bi dobrovoljna predaja svakako bila najbolji način završetka te saradnje. "Sam čin hapšenja ili dobrovoljnih predaje je nešto o čemu se ne može sa posebnom preciznošću govoriti", ali ono što je sigurno jeste da država namerava da stavi tačku na ovaj proces ucena

Aktuelno iz Srpske politike 83669

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:44 pm

Tadić: Ambasadori iz DSS nisu problem

Aktuelno iz Srpske politike V121100p0

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da su spoljnopolitički prioriteti Srbije odbrana Kosova, evropska integracija i jačanje regionalne saradnje.

On je ukazao i da spoljna politika Srbije počiva na razvijanju odnosa sa EU, Rusijom i SAD.

"Srbija ima tri stuba spoljne politike - to su Evropska unija, Rusija i SAD, i bez produbljivanja odnosa ne možemo ostvariti naše vitalne naiconalne interese", rekao je Tadić novinarima u Palati Srbije gde je učestvovao na ambasadorskoj konferenciji.

On je rekao da će se nastaviti sve dosadašnje aktivnosti u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, jačanju regionalne saradnje i na uspostavljanju posebne uloge Srbije na zapadnom Balkanu, a kao najznačajni spoljnopolitički cilj je istakao integraciju zemlje u EU.

Tadić je rekao da zbog ekonomske krize u svetu, koja pogađa i Srbiju, ministarstva i državne institucije dobijaju novu ulogu.

"Moramo mobilisati sve državne institucije u dobijanju novih investicija i otvaranju novih radnih mesta", rekao je predsednik Srbije i dodao da svi ambasadori imaju ulogu u privlačenju stranih investicija.

On je naveo da su ambasadori dobili jasne instrukcije za to od ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i drugih učesnika ambasadorske konferencije.

Tadić je ukazao na potrebu reforme Ministarstva spoljnih poslova, stalnog obnavljanja diplomatskog kadra i dovođenja novih ljudi.

Upitan da li je zadovoljan radom abasadora Srbije, s obzirom na mnoge Jeremićeve diplomatske aktivnosti u svetu, Tadić je rekao da su nagomilane teškoće i posledice politike 1990-tih godina i da "sve to mora da se premosti".

Na pitanje o radu ambasadora koji nisu iz vladajućih stranaka, predsednik Srbije je rekao da nije nikakav problem da ambasadori iz redova Demokratske stranke Srbije (DSS) budu diplomatski predstavnici i brane Kosovo, ukoliko "slušaju i poštuju" instrukcije Jeremića.

On je rekao da oni, koliko vidi, to i čine i dodao da ambasadori iz redova DSS-a snažno podržavaju politiku zemlje u odbrani Kosova.

Upitan da li će Srbija tužiti Ukrajinu zbog problema sa snabdevanjem gasom, Tadić je rekao da to treba da razmotri Srbijagas, jer je to preduzeće nadležno za taj sektor.

Tadić i Jeremić su rekli novinarima da je na ambasadorskoj konferenciji razmotrena spoljna politika u ovoj i narednoj godini, a Jeremić je preneo i da se raspravljalo o situaciji u svetu, posebno na Bliskom istoku.

Jeremić je istakao da se Srbija priključuje glasu sveta koji osuđuje nasilje i poziva obe strane da odmah prekinu neprijateljstva.

Povodom spekulaicja u medijima da će Ljiljana Smajlović biti imenovana za ambasadora u Kanadi, Jeremić je rekao da ne može da odgovori na to pitanje jer je to državna tajna.

"Ne možete da dobijete odgovor jer bi to bilo kršenje državne tajne... to je suprtono zakonu", rekao je on i objasnio da imena ambasadora ne mogu da budu poznata dok se ne dobije agreman od zemlje u koju idu.

Upitan da li je bilo pregovora oko usvajanja budžeta sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, kome se sudi u Haškom tribunalu, Tadić je rekao da nije pregovorao sa njim i istakao da nije bilo nikakvih podmićivanja da bi budžet bio us

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:45 pm


Gotova načelna rasprava o budžetskim zakonima


Aktuelno iz Srpske politike V121088p0

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o setu budžetskih zakona, čijim će usvajanjem biti obezbeđen deo budžetskih prihoda.

Vanredna sednica parlamenta biće nastavljena u sredu 14. januara u 12.00 raspravom o amandmanima koji su podneti na izmene i dopune Zakona o carinskoj tarifi.

Usvajanje tog zakona će omogućiti jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Pratećim budžetskim zakonima biće omogućeno, između ostalog, povećanje akciza na cigarete, pivo i motorni benzin i povećanje republičkih taksi.

Poslanici opozicije iz redova Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DŠ) i Nove Srbije (NS) kritikovali su predložena zakonska rešenja, a posebno izmene zakona o akcizama i republičkim taksama.

Oni su naveli da povećanjem akciza na cigarete, motorni benzin i pivo i povećanjem republičkih taksi vlada želi da nadomesti gubitke u budžetu zbog jednostrane primene Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Opoziciona Liberalno demokratska partija (LDP) najavila je da će podržati predložene dopune Zakona o carinskoj tarifi koje omogućavaju primenu sporazuma sa EU, kao i predlog zakona o privremenom izuzimanju od oporezivanja porezom na dohodak građana.

LDP je takođe najavila da neće glasati i za ostale prateće budžetske zakone.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta su izmene i dopune zakona o carinskoj tarifi, porezima na imovinu, akcizama, republičkim administrativnim taksama, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Poslanici su završili i raspravu u načelu o Predlogu zakona o privremenom izuzimanju od oporezivanja porezom na dohodak građana određenih vrsta prihoda.

Poslanici Skupštine Srbije su po starom običaju u ponedeljak počeli priču o temama van dnevnog reda, a najviše o krizi sa gasom.

Poslanici opozicionih stranaka zatražili su odgovore od vlade zašto je Srbija tokom izuzetno hladnih dana ostala bez gasa i bila, možda jedina zemlja u Evropi, bez gasnih rezervi, a dotakli su se i spornog novogodišnjeg kalendara Lige socijaldemokarata Vojvodine, na kojem je isrctana mapa Vojvodine sa natpisom "Vojvodina Republika".

Predsednik Srbijagasa i poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović odgovorio je opoziciji da razume njenu potrebu da u ovoj situaciji "politički profitira, ali to građanima neće pomoći".

"U ponedeljak ujutro, između tri i devet časova, imali smo potpuni prekid isporuke gasa. Potom je ponovo počela isporuka gasa i sada dobijamo 4,7 miliona kubnih metara gasa, radimo na tome da dobijemo više. To za sada zadovoljava potrebe individualnih potrošača", rekao je Bajatović, a na dobacivanja iz poslaničkih klupa da je "Boris Tadić slagao", odgovorio je: Nije Tadić slagao - pomogao je".

Bajatović je rekao da se zalaže za to da se utvrdi odgovornost za Banatski Dvor, gde bi trebalo da se skladište rezerve gasa, ali je dodao da taj proje4kat postoji od sedamdesetih godina, "pa bismo mogli da optužimo i pokojnog Tita".

Predsednik Srbijagasa je upozorio i da kriza oko snabdevanja gasom može da se produbi, jer je ta kompanija nelikvidna i samo za januar joj nedostaje šest milijardi dinara.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je odgovore na pitanja u vezi sa gasnom krizom, optužujući vladu da ništa nije preduzela da spreči smrzavanje građana i ko je ovlastio predsednika Srbije da pregovara o gasu sa Mađarskom i Nemačkom.

Prethodno su poslanici Srpske radikalne stranke nastavili obračun sa strankom Tomislava Nikolića, a Elena Božić-Talijan optužila je dojučerašnje kolege - Nikolića i Aleksandra Vučića da su "saučesnici Haškog tužilaštva" i da stalno napadaju Vojislava Šešelja.

Radikali su odbacili i optužbe Nikolića da im je obećano dva miliona evra kako bi budžet bio izglasan na vreme, ali su zatražili i da se državni vrh izjasni o tome.

Elena Božić Talijan potom je ustvrdila da je srpski biznismen Miroslav Mišković dao Nikoliću i Vučiću 4,5 miliona evra i to za njih lično, a da im je obećao još novca za njihovu stranku. Sve je, navodno, organizovano preko izvesnog Zorana Ćirića, srpskog državljanina, koji, kako tvrde radikali, radi za CIA.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:46 pm

"Fridom Haus": Srbija je slobodna zemlja

Aktuelno iz Srpske politike V121145p0


Srbija spada u slobodne zemlje sveta, ostvarila je napredak u borbi protiv korupcije i poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom, objavila je u godišnjem izveštaju američka nevladina organizacija "Fridom Haus".

Na skali od jedan do sedam, gde je jedinica najbolja ocena, Srbija je dobila trojku za politička i dvojku za ljudska prava, baš kao i prošle godine, preneo je večeras "Glas Amerike".

Crna Gora označena je kao "delimično slobodna", jer je dobila trojke u obe kategorije, dok je sa ocenom šest za politička prava, i peticom za građanske slobode jednostrano proglašeno Kosovo svrstano u "neslobodne zemlje". Priština se, između ostalog, kritikuje zbog nepoštovanja ljudskih prava pripadnika manjina, loše bezbednosne situacije i korupcije.

"Fridom Haus" ukazuje da je, treću godinu za redom u svetu, 2008. zabeleženo nazadovanje u pogledu političkih prava i građanskih sloboda, a posebno u subsaharskoj Africi i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Navodeno je da je stanje prava i sloboda posebno nazadovalo u Gruziji i Rusiji, što se delimično objašnjava njihovim ratom oko Južne Osetije.

Kao zemlje sa najgorom situacijom navedene su Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan, dok su najviše ocene dobile zemlje Zapadne Evrope i Severne Am

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:47 pm

Rade Marković: Nisam znao za zločine

Aktuelno iz Srpske politike V121208p0

Bivši načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković rekao je na suđenju za zločin u Suvoj Reci da do 2001. godine nije znao za stradanje albanskih civila na Kosovu tokom NATO bombardovanja niti za prebacivanje leševa u masovne grobnice u Srbiji.

Marković je na saslušanje u Specijalni sud doveden iz Centralnog zatvora u Beogradu gde izdržava kaznu zbog učešća u zločina na Ibarskoj magistrali, pokušaj ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi i ubistvo Ivana Stambolića.

"Do mene nije stigla informacija o stradanju civila. Za to i za prebacivanje tela u masovne grobnice čuo sam 2001. godine u zatvoru", rekao je Marković svedočeći pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Na pitanje kako je moguće da se tako nešto dogodilo, a da on ne zna, Marković je rekao da nema odgovor na to pitanje i da nema logičnog razloga da se tako nešto učini.

"Moj komentar je da je to neshvatljivo. Da sam znao najverovatnije bih nešto učinio", posvedočio je on.

Marković je kazao da je postojala naredba o asanaciji terena na Kosovu i da je tim povodom održan sastanak sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem.

Asanacija terena podržumevala je uklanjanje zaostalih mina, eksplozivnih naprava, uginule stoke, identifikaciju leševa, ali niko nije spominjao prebacivalje tela u Srbiju, ispričao je on, navodeći da je asanacija bila u nadležnosti Resora javne bezbednosti na čijem je čelu bio Vlastimir Đorđević, sada haški optuženik.

Za asanaciju je, kako je naveo, bio zadužen tadašnji načelnik Uprave kriminalističke uprave Dragan Ilić koji je kontaktirao sa policijskim generalom Sretenom Lukićem, sada haškim optuženikom, i vojskom i na tom nivou je, kako je dodao, sve rađeno.

Marković je rekao da je u toku NATO bombardovanja do njega stigla informacija o kolonama izbeglica koje su se kretale ka albanskoj i makedonskoj granici i da je pokušao to da zaustavi.

"Pitao sam Sretena Lukića da li je to tačno i kada mi je rekao da jeste, rekao sam mu da to mora da se zaustavi", posvedočio je Marković.

Dodao je da je Lukić rekao da ne može ništa da uradi i da se nakon toga čuo sa Nikolom Šainovićem, sada takođe haškim optuženikom, koji mu je preneo da će to biti zaustavljeno.

Marković je istakao da nije postojalo naređenje da se proteruje albanski živalj sa Kosova, navodeći da se albansko stanovništvo iseljavalo iz straha od NATO bombardovanja ali i pritisaka Osobodilačke vojske Kosova koji su insistirali na pokretanju stanovništva kako bi izazvali "humanitarnu katastrofu".

Za ubistvo albanskih civila, uglavnom članova porodice Beriša optuženi su nekadašnji komandant 37. odreda posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Oni su po optužnici 26. marta 1999. godine streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalabrija" u koju su potom ubacili dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30 saslušanjem nekadašnjeg funkcionera MUP-a Srbije Dragana Karleuše.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyUto Jan 13, 2009 10:48 pm

Jeremić: Uskoro pritisci na Holandiju

Aktuelno iz Srpske politike V121141p0

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će narednih sedmica pored Srbije i Španije - čije je ministar inostranih poslova Migel Anhel Moratinos iz Beograda pozvao Vladu Holandije da promeni svoju odluku i omogući da otpočne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, još nekoliko zemalja preduzeti konkretne akcije da bi se povećao pritisak na Holandiju.

Jeremić je sinoć rekao RTS-u da bi odmrzavanje sporazuma predstavljalo prvi institucionalni korak u procesu ubrzavanja evropskih integracija Srbija, što je strateški prioritet i dodao da sada postoji samo jedna država u EU koje nije spremna da da svoj glas.

"Mi se nadamo da ćemo u narednim nedeljama ipak biti u prilici da generišemo taj unutrašnji pritisak u okviru EU, i Španija je u tom smislu napravila prvi vrlo snažan korak. Vrlo jasna, kristalno jasna, poruka je upućena upravo iz Beograda da u tom pravcu naša zajednička saradnja treba da se nastavi", istakao je Jeremić.

On je rekao da je 2008. bila godina velikih iskušenja za srpsku diplomatiju, koja je postigla veliki uspeh u Generalnoj skupštini UN na planu odbrane Kosova i Metohije mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima.

Jeremić je naveo da nije bilo vremena za kadrovsku reformu.

"Nama je potrebna sveža, moderna, dinamična diplomatija, 2009. godina će biti godina velikih izazova u spoljnopolitickoj areni i za takve izazove moramo biti pripremljeni", rekao je Jeremić.

On je dodao da će u narednih nekoliko sedmica doći do značajnih kadrovskih promena u srpskoj diplomatiji.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyČet Jan 15, 2009 1:07 pm

Parlament o porezima na imovinu

Parlament Srbije nastavio rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezima na imovinu.

Aktuelno iz Srpske politike Skupstina2

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezima na imovinu.

Posle razmatranja amandmana na taj zakonski predlog, poslanici bi trebalo da raspravljaju u pojedinostima na predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o akcizama, administrativnim taksama.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o privremenom izuzimanju od oporezivanja na dohodak građana određenih vrsta prihoda, Predlog izmena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Poslanici su u dosadašnjoj raspravi obradili osam amandmana, od ukupno 13, koliko ih je podneto na predlog.

Tokom jučerašnje sednice poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije kritikovali su predložene dopune zakona.

Poslanik radikala Aleksandar Martinović rekao je da je zakon pisan da "zaštiti one koji su bogati, a da što više optereti obične građane, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem".

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona, kako se navodi u njegovom tekstu, je podsticanje razvoja tržišta kapitala.

Zbog toga se predlaže izuzimanje prenosa uz naknadu hartija od vrednosti i udela u pravnom licu iz predmeta oporezivanja porezom na prenos apsolutnih prava.

U cilju ravnopravnog poreskog tretmana prenosa hartija od vrednosti i udela u pravnom licu uz naknadu, sa prenosima koji se vrše bez naknade nasleđe i poklon, predlaže se izuzimanje hartija od vrednosti i udela u pravnom licu i iz predmeta oporezivanja porezom na nasleđe i poklon.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyČet Jan 15, 2009 1:28 pm

Ofarbani

Posle Bogoljuba Karića, Vuka Draškovića i Vojislava Koštunice, i ministar za rad i socijalnu politiku, izgleda, počeo da boji kosu


Aktuelno iz Srpske politike 0050501505s0d5sd

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, izgleda, počeo je da farba kosu, iako će uskoro napuniti tek 45 godina. Umesto da otkrije šta ga je nagnalo na ovaj korak i koju farbu koristi, ministar Ljajić je za Kurir odlučno demantovao podmlađivanje.

- Ma, šta vam je, ljudi, otkud vam to?! Nikad nisam farbao kosu, niti mi tako nešto pada na pamet! - kategoričan je Ljajić. Na pitanje da li je možda osedeo od potrage za haškim optuženicima, ministar je uz osmeh ponovio da se ne farba niti dozvoljava da ga farbaju.

Pre Ljajića, da se podmlade odlučili su lider Pokreta snaga Srbije u izgnanstvu Bogoljub Karić, predsednik SPO Vuk Drašković, koga je da to čini odala bela brada, i bivši premijer Vojislav Koštunica, čovek bez ijedne sede vlasi iako je prevalio šezdesetu. Ipak, rodonačelnik ovog trenda među političarima bio je najveći sin naših naroda i narodnosti Josip Broz Tito.

Aleksandar Kapriš, naš poznati stilista i frizer, smatra da političari farbaju kosu jer žele da se dodvore svojim biračima.

- Oni nastoje da ostave utisak da su još uvek mladi i da su u formi, odnosno da njihovo vreme nije prošlo. Ulepšavanjem šalju signal potencijalnim glasačima da ne razmišljaju kao starci. U današnje vreme svuda u svetu, pa i kod nas, trend je da političari vode računa o svom izgledu, paze šta govore i kako govore i nastoje da ustave utisak urednih ljudi. Poslednjih godina, nažalost, vizuelni efekat postao je važniji od onoga šta političar kaže ili uradi. Još samo da počnu, kao pevači, vikendima da nastupaju - kaže Kapriš.

Tretman farbanja kose kod muškaraca, prema njegovim rečima, isti je kao i kod žena. Kapriš dodaje da sve zavisi od broja i gustine sedih vlasi.

- Neki farbaju kosu svake dve sedmice, a neki jednom u mesec i po ili dva meseca. Ako je sedih manje, onda je učestalost tretmana manja. Sve zavisi od procenta sedih u kosi. Mišljenje žena, na koje muškarci koji se farbaju takođe žele da ostave utisak muževnosti i mladosti, po tom pitanju su podeljena. Mlađim devojkama nimalo ne smeta proseda kosa muškaraca jer njih privlači sigurnost, „pređena kilometraža“ i autoritet koji prepoznaju u takvim ljudima. Za razliku od njih, žene u srednjim godinama idu iz krajnosti u krajnost, pa jedne vole ofarbane, dok druge preferiraju prosede muškarce - navodi naš poznati stilista.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyČet Jan 15, 2009 1:44 pm

Vlada i sindikati nadomak dogovora

Atmosfera razumevanja prevladala na današnjem sastanku, rekao ministar Rasim Ljajić posle razgovora o socijalnom dijalogu predstavnika sindikata i Vlade Srbije. Preostala sporna pitanja biće razmatrana sutra, najavio Ljajić. Konačni sporazum bi trebalo usaglasiti do 22. januara

Aktuelno iz Srpske politike Sindikat

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da su socijalni partneri na sastanku na ekpertskom nivou postigli visok stepen saglasnosti i da će razgovori biti nastavljeni sutra.

"Veći deo budućeg sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga i Aneksu Opšteg kolektivnog ugovora danas je usaglašan, a ostala sporna pitanja biće razmatrana sutra na nivou Kolegijuma Socijalno- ekonomskog saveta", rekao je Ljajić, ne precizirajući koja su pitanja još nerazrešena.

Prema njegovoj oceni, ohrabrujuća je "atmosfera razumevanja koja je prevladala na današnjem sastanku".

"Svi socijalni partneri su pokazali visoku svest o trenutku u kom se nalazi država i uveren sam da će svako odstupiti od početnih pozicija i maksimalističkih zahteva", kazao je Ljajić.

Sporazum do 22. januara?

Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga trebalo bi da bude usaglašen do 22. januara, a pre potpisivanja trebalo bi da ga usvoje svi socijalni partneri, Unija poslodavaca Srbije, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, Savez samostalnih sindikata i Vlada Srbije.

Nezadovoljni jednostranim istupanjem Unije iz Opšteg kolektivnog ugovora 26. decembra 2008. godine, predstavnici dva reprezentativna sindikata najavili su da će do 22. januara doneti odluku o daljim koracima i najavili niz protesta, uključujući i generalni štrajk.

Kriza i zastoj u socijalnom dijalogu izazvani su različitim stavovima socijalnih partnera o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

Sindikati su u skladu sa Aneksom OKU potpisanim početkom novembra 2008. godine zahtevali isplatu naknade za topli obrok i regresa za godišnji odmor od 1. januara u svim kolektivima, uključujući javna preduzeća i državne ustavove u kojima je Vlada Srbije poslodavac.

Unija poslodavaca Srbije je, međutim, zahtevala zamrzavanje primene odredaba OKU i Aneksa, navodeći da bi samo po osnovu toplog obroka i regresa prosečna plata bila povećana za četvrtinu, odnosno neto 7.000 po radniku mesečno.

Vlada Srbije je predlagala selektivnu primenu Ugovora, što bi praktično značilo zamrzavanje svih odredaba koje donose povećana finansijska izdvajanja i njihovo postepeno uvođenje u zavisnosti od efekata krize.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyČet Jan 15, 2009 4:57 pm

Danas moguća smena Nikolića

Sednica administrativnog odbora Skupštine Srbije, na kojoj se očekuje smena Tomislava Nikolića sa mesta predsednika, mogla bi biti održana već danas, ali će se tačan termin znati tek posle prethodnih konsultacija, saznaje „Blic“.

Aktuelno iz Srpske politike Kolundzija-todorovic-x

U opticaju su tri rešenja za situaciju posle smene Nikolića: da rukovođenje odborom preuzme neko iz vladajuće koalicije, da ono bude povereno nekome iz SRS ili da do dogovora o novom predsedniku, odborom rukovodi zamenik predsednika Nenad Konstantinović iz DS.
Šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović izjavio je juče da su poslanici SRS još u septembru prošle godine podneli zahtev za smenu Nikolića i da će zahtev, ako treba, podneti opet. On je rekao da će SRS insistirati da joj to mesto pripadne.
Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija izjavila je da nema informacije da li je upućen zvaničan zahtev za Nikolićevu smenu, ali je navela da sednicu Administrativnog odbora može da zakaže vladajuća koalicija.
Prema njenim rečima, predsednik odbora biće iz stranke vladajuće većine jer je to „jedini način da se prevaziđe buduća situaciju u kojoj bi Administrativni odbor bio žrtva međusobnih sukoba naprednjaka i radikala“.
Tomislav Nikolić izjavio je da sednica Administrativnog odbora na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smeni još nije zakazana jer nije stigao zahtev za održavanje te sednice.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyPet Jan 16, 2009 1:13 pm

Direktor „Srbijagasa“ ostaje i poslanik SPS

Bajatović u dve fotelje

Funkcioner SPS Dušan Bajatović istovremeno obavlja dve odgovorne funkcije u državi - poslanik je u Skupštini Srbije i direktor „Srbijagasa“. Bajatović u izjavi za „Blic“ kaže da ne vidi problem u tome jer „sve stiže“.

Aktuelno iz Srpske politike Bajatovic-x

- Još uvek sam poslanik, ali primam platu samo u „Srbijagasu“ i sve stižem - kaže Bajatović. On dodaje da trenutno ne namerava da odustane od poslaničke funkcije i ističe da nije angažovan i u „Jugorosgasu“. Inače, prošli v.d. direktora „Srbijagasa“ Saša Ilić bio je u „Jugorosagu“ predsednik Upravnog odbora, a za šta je osim direktorske plate u domaćem Javnom preduzeću primao i naknadu u ruskom.
Svojevremeno je zakonom bilo zabranjeno da pored osnovne funkcioner može imati još jednu funkciju. U trenutno važećem zakonu je, međutim, dozvoljeno da poslanici mogu biti u Upravnom odboru, direktori ili zamenici u jednom javnom preduzeću.
- To jeste po zakonu, ali to je loša odredba koja nije postojala u prvobitnoj verziji zakona već je uneta u nju tokom parlamentarne rasprave i to kao uslov da zakon bude izglasan - kaže u izjavi za „Blic“ Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“.
On dodaje da treba imati u vidu da je novim zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine, predviđeno da funkcioner može da ima vrši samo jednu funkciju. Za Zakon je glasala parlamentarna većina. Izuzetak koji trenutno važi za poslanike znači biće ukinut, a moći će da eventualno ima još jednu funkciju samo uz saglasnost Agencije.
Dakle, Bajatović se po trenutno važećim odredbama nije ogrešio o zakon, ali do 1. januara naredne godine ostaje otvoreno pitanje - da li političari treba da ređaju funkcije i mogu li da odgovore svim zahtevima položaja na kome su.
- Mislim da je takva situacija loša. Ne zbog dve funkcije pa da političar može nešto da zloupotrebi već jer su obe funkcije odgovorne i zahtevaju puno vremena. Otuda je nezamislivo da obe funkcije mogu da se obavljaju u isto vreme jednako kvalitetno. To je isti razlog zbog kojeg se ranije oglašavao Odbor za sprečavanje sukoba interesa u slučaju kada je poslanik i gradonačelnik - zaključuje Nenadić.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptySub Jan 17, 2009 1:19 pm

U JEKU DIPLOMATSKI PRITISAK AMERIKE I VODEĆIH ZEMALJA ZAPADA NA SRBIJU

Jeremić: Imaćemo mnogo posla, očekujemo ogromne pritiske na oko 50 država širom sveta da priznaju Kosovo i Metohiju i da time ignorišu sudski proces

BEOGRAD - Dolazak Baraka Obame na čelo Amerike neće ništa promeniti u odnosu prema Srbiji, može se ovih dana čuti od raznih analitičara „preko bare“.
- Obama će svoju politiku usmeriti na rešavanje ekonomske krize i ratove u Avganistanu i Iraku, dok će Balkan biti u fokusu njegovog potpredsednika Džoa Bajdena i buduće državne sekretarke Hilari Klinton - rekao je Ted Karpentner iz vašingtonskog instituta „Kjoto“.

Aktuelno iz Srpske politike Thumb_001OfanzivKlintonspomenik

Krenuli lobisti

Bajden je jedan od viđenijih albanskih lobista u Americi, dok se po Hilarinom mužu Bilu u Prištini zove čak i jedno naselje, a raspisan je i konkurs za izgradnju spomenika kao zahvalnost za sve što je on uradio za kosovske Albance.
Imajući to u vidu, više je nego jasno da će dolaskom Obamine administracije Srbija možda biti u gorem položaju nego za vreme osmogodišnje vladavine Džordž Buša Juniora.
Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje nova priznavanja Kosova i Metohije, ali kaže da će Srbija „učiniti sve kako bi ih obeshrabrila u tome“.
- Nema nikakve dileme da će pojedine države vršiti pritisak ka novim priznavanjima nezavisnosti Kosova i Metohije, a mi sprečavamo nova priznavanja našom spoljnopolitičkom aktivnošću i obeshrabrujući države da tako nešto urade - rekao je predsednik na dvodnevnoj konferenciji ambasadora koja je održana ove nedelje.
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić bio je još eksplicitniji, ističući da je Srbija u vezi s tim zainteresovala čitav svet i da će tokom 2009. godine doći do pomeranja statusa južne srpske pokrajine.
- Tim pitanjem će se baviti Međunarodni sud pravde i imaćemo mnogo posla da sprečimo pokušaje ignorisanja ovog procesa. Očekujemo ogromne pritiske na oko 50 država širom sveta da priznaju Kosovo i Metohiju i da time, praktično, ignorišu sudski proces - rekao je nedavno ministar

Tadić i Jeremić nisu precizirali na koje su zemlje mislili kada su rekli da se lobira za kosovsku stvar, ali je svima jasno da su u pitanju SAD i Velika Britanija.

Milibandu važan 17. mart

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband je početkom godine uputio depeše tridesetorici svojih kolega širom sveta da priznaju nezavisnost Kosova, objavio je nedavno prištinski list Ekspres.
- Ono što se zasada zna jeste da oko 10 zemalja može da prizna Kosovo pre 17. februara, kada je godišnjica proglašenja nezavisnosti - potvrdio je izvor u vladi Kosova za taj list.
Miliband je otvorenih karata igrao i tokom novembarske posete Beogradu kada je rekao da prihvatanje misije „Euleksa“ nije dodatni uslov za evropske integracije Srbije, ali da jeste razvijanje „dobrosusedskih odnosa“.
S obzirom na trenutni spor u regiji, gde Slovenija blokira Hrvatskoj put u EU zbog „tri sela i kofe ribe“, pritisak na Srbiju da se odrekne 15 odsto ukupne teritorije nesumnjivo će biti veći, a sadašnji odnos Holandije, koja se protivi da postanemo i kandidat za EU, više je nego dovoljan.

Dirigovane poruke

Trenutna diplomatska ofanziva Amerike i Britanije usmerena je i ka Indoneziji da prizna nezavisnost Kosova, s ciljem da se ohrabre i druge države sa islamskim življem.
Ono što brine te dve zemlje jeste to što Kosovo ne priznaje Egipat, arapski Pejmont, kao i zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina), koje su nakon sloma američkog unilitarizma postale novi centri ekonomske i vojne moći.
Ovih dana na adresu Srbije zbog toga stižu i orkestrirane poruke iz raznih prekookeanskih instituta u kojima njihovi analitičari „dobronamerno“ savetuju srpske političare kakav kurs da zauzmu pre svega prema Rusiji.
Pored Karpentera, koji je rekao da će Srbija morati da revidira svoj odnos sa Moskvom i prilagodi se politici Evropske unije, oglasio se i potpredsednik Američkog instituta za mir Danijel Server.
On objašnjava da jačanje veza između Srbije i Rusije ukazuje da je ta orijentacija delimično politička i da nije sasvim ekonomska.
- To je izbor koji je Beograd napravio u znak zahvalnosti Rusiji za njenu podršku Srbiji u pogledu Kosova. Mislim da Srbija na taj način plaća visoku cenu svom protivljenju nezavisnosti Kosova - smatra on.
A najnovija vest kaže da je juče 54. zemlja, Panama, priznala nezavisnost Kosova.

JOVANOVIĆ: AMERIKA JE NERVOZNA

Na drugoj strani, Vladislav Jovanović, bivši šef naše diplomatije, kaže da će izgradnja „doborsusedskih odnosa“ sa državama u regionu, među kojima na Zapadu ubrajaju i Kosovo, biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.
- Amerika je postala nervozna, mada to otvoreno ne pokazuje. NJihov plan da više zemalja prizna Kosovo pao je u vodu, ali to ne znači da neće prestati sa ucenama Srbije, od kojih će akcenat biti na uspostavljanju doborsusedskih odnosa sa svojom južnom pokrajinom - rekao je Jovanović.

SERVER: SVI ZNAJU ZA USLOV SRBIJI

Danijel Server iz Američkog instituta za mir ističe da će biti potrebno da Srbija na neki način prihvati nezavisnost Kosova da bi bila primljena u EU.
- EU ne može da nametne taj uslov, ali svi znaju da on postoji. Bojim se da će biti potrebno prihvatanje te činjenice, odnosno nezavisnosti Kosova u nekom vidu, bilateralnim sporazumom, ili odobravanjem učlanjenja Kosova u UN, ili tome slično. Drugim rečima, nisam siguran da je realna ideja da Srbija uđe u EU bez priznanja Kosova - rekao je u Server za Glas Amerike.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyNed Jan 18, 2009 8:35 pm

Šta su nam spremili ministri

Pitali smo sve ministre u Vladi Srbije šta je najvažnije što su planirali
je bila samo pusta želja i prazna priča. U ovom broju objavljujemo 12 odgovora. Ostale ćemo objaviti naredne nedelje.


Žarko Obradović , ministar prosvete

U sistemu kao što je obrazovanje ne može se izdvojiti nešto pojedinačno kao prioritet. Međutim, svakako postoje najvažniji zadaci i oni su, pre svega, nastavak reforme na svim nivoima obrazovanja, kao i sprovođenje akcije dodele besplatnih udžbenika za učenike prvog razreda. Ova akcija Ministarstva će po prvi put krenuti od školske 2009/2010. i jedan je od naših najvažnijih ciljeva. Osim toga, radićemo na uvođenju interneta u sve osnovne i srednje škole u zemlji, kao i na prevenciji nasilja u školama, što je u poslednje vreme čest problem.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije

Najvažnije je da donesemo program za prevazilaženje globalne ekonomske krize na os-novu dogovora s privrednicima, sindikatima i bankarima, a u cilju podsticanja likvidnosti privrede. Radićemo sve da održimo postojeći broj zaposlenih i usvojimo Nacrt zakona o regionalnom razvoju, koji će dovesti do ravnomernijeg razvoja naše zemlje. Giljotina propisa, čije će sprovođenje olakšati i pojeftiniti poslovanje privrede, još jedan je od prioriteta, kao i završetak započetog procesa privatizacije preduzeća s većinskim društvenim vlasništvom i usvajanje strategije privatizacije komunalnih preduzeća.

Slobodan Čiplić, ministar za ljudska prava

ajvažniji zadatak Minis-tarstva za ljudska i manjinska prava u 2009. godini je da ispunimo sve obaveze naše zemlje koje su vezane za predsedavanje Srbije „Dekadom inkluzije Roma“. Taj proces će trajati do juna ove godine i biće jedan od najbitnijih. Osim toga, važan posao našeg ministarstva jeste i da formiramo funkcionalne i efikasne mehanizme kojima će se izvršavati i primenjivati dva bitna sistemska zakona, a to su Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakon o priznavanju pravnog subjektiviteta.

Snežana Malović, ministarka pravde

Nastavak reforme pravosuđa započet don-ošenjem seta pravosudnih zakona koji će se ogledati u primeni zakona prema utvrđenim rokovima naš je najvažniji zadatak ove godine. Prioritet će biti i donošenje niza procesnih zakona. Smisao reforme pravosuđa i donošenja ovih zakona jeste ubrzanje evropskih integracija Srbije, ukidanje viza za građane Republike Srbije i, ono što je najvažnije, konačno ostvarivanje prava građana na pravično i efikasno suđenje. Ministarstvo će posebnu pažnju obratiti na borbu protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala kao najveće pošasti i zla srpskog društva danas.Oliver Dulić, ministar životne sredine

Uvođenje reda u oblast građevine i urbanizma biće naš osnovni cilj, koji ćemo ostvariti usva-janjem i primenom novog zakona o planiranju i izgradnji. Osnovna ideja je da se skrati procedura izdavanja građevinskih dozvola i da se smanji mogućnost korupcije i arbitrarnosti u tom procesu. Drugi prioritet je sprovođenje akcije „Očistimo Srbiju“, koja će trajati cele sledeće godine i koja za cilj ima čišćenje divljih deponija, korita reka i dvorišta, te podizanje kapaciteta eko-industrije. Celokupnu aktivnost pratiće usvajanje seta zakona iz oblasti upravljanja otpadom, odnosno uvođenje reciklaže na velika vrata.

Nebojša Bradić, ministar kulture

Kulturnu politiku naše zemlje i Ministarstva kulture u 2009. godini određuju četiri ključne reči, a to su koncentracija, transformacija, racionalizacija i inovacija. Fokus će biti na međunarodnoj saradnji, savremenom stvaralaštvu i zaštiti kulturne baštine. Najvažniji zadatak Ministarstva kulture će biti da motiviše i podržava institucije, grupe i pojedince koji rade u kulturi da ove ključne reči zaista primenjuju, a ne da ih koriste samo kao floskule.

Božidar Đelić, ministar nauke

Prioritet Ministar-stva za nauku i tehnološki razvoj u 2009. god-ini je završetak izrade Strategije naučnog i tehnološkog razvoja, koja će definisati prioritetne oblasti nauke. Finansijska sredstva će bit fokusirana na projekte, međunarodnu saradnju i podršku mladim istraživačima. S druge strane, za kapitalne projekte ćemo tražiti međunarodno finansiranje. Činjenica je da je u 2009. godinu potrebna je jača finansijska disciplina. Međutim, od vrhunskog prioriteta našeg ministarstva u ovoj godini je nastavak projekta izgradnje stanova za naučnike.


Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture

Nastavak izgradnje Koridora 10 je i po odluci Nacio-nalnog saveta za infrastrukturu prioritet svih prioriteta u ovoj godini. Finansijska kriza i recesija, koje se kao avet šire planetom i koje neće mimoići ni našu zemlju, izgradnju Koridora 10 čine utoliko značajnijom, jer svetsko iskustvo pokazuje da je ulaganje u infrastrukturu efikasan način u savlađivanju recesije, krize i nezaposlenosti. Postoji i niz drugih obaveza, od Dunavskog koridora 7, saradnje oko donošenja zakona o bezbednosti saobraćaja sa MUP-om, sređivanja prilika u vazdušnom saobraćaju i Jatu…

Saša Dragin, ministar poljoprivrede

Na prvom mestu je zakonodavni rad i izrada, donošenje i implementacija zakona i izvršenje korenitih promena domaćeg zakonodavnog sistema u oblasti proizvodnje, prerade i plasmana hrane. Slede institucionalne promene kroz dalje jačanje Generalnog inspektorata i uspostavljanje Uprave za agrarna plaćanja kao centralne institucije u zemlji nadležne za sprovođenje državne politike podsticanja poljoprivredne proizvodnje. Kreiraćemo i implementirati adekvatnu agrarnu politiku, odnosno mere podsticaja koje će prepoznati slabe tačke domaćeg agrara i ukloniti ih. Cilj je transformacija poljoprivrede u moderan i tržišno uspešan sektor.


Dragan Šutanovac, ministar odbrane

Najvažniji zadatak Ministarstva odbrane u 2009. je nastavak ref-orme sistema odbrane. Težište će biti na jačanju operativnih sposobnosti vojske, kao i njenoj tehničkoj modernizaciji i profesionalizaciji. Radićemo i na usvajanju niza zakona i strategija koje se tiču sistema odbrane i pružiti pomoć u jačanju odbrambene industrije. Jedan od naših veoma bitnih ciljeva je otvaranje kancelarije u Briselu, kao i puna saradnja u okviru Partnerstva za mir. Takođe, radićemo i na očuvanju standarda u sistemu odbrane i racionalnom trošenju sredstava iz budžeta.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova

Prioriteti MUP-a moraju biti očuvanje javnog reda i mira, stabilnosti države i bezbednosti građana. Jedan od najvažnijih zadataka je i uspešna borba protiv organizovanog kriminala, koji je jedan od velikih problem savremenih društava. Radićemo i na već započetoj zameni ličnih dokumenata, kako bi Srbija što pre dobila liberalizaciju viznog režima. Modernizacija policije, efikasnost i bolji materijalni položaj naših zaposlenih su takođe među prioritetima Ministarstva unutrašnjih poslova

Goran Bogdanović, ministar za KiM

Prioritetni zadatak Ministarstva za Kosovo i Metohiju u narednoj godini biće podizanje životnog standarda stanovništva na Kosmetu i to ćemo uraditi putem stimulacija. Takve stimulacije su start-up krediti u visini od 200 miliona dinara koje smo obezbedili za pravna i fizička lica sa Kosova i Metohije. Naš cilj je da podstaknemo ekonomski razvoj, i to osnivanjem porodičnih, malih i srednjih preduzeća na tom prostoru. Osim toga, 2009. godine će biti sproveden i niz aktivnosti Vlade Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB Ujedinjenih nacija

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptySre Jan 21, 2009 12:20 am

Poslanici SRS i SNS na dnevnice uzeli 44.000 evra

Aktuelno iz Srpske politike Poslanici-v

Poslanici Skupštine Srbije radili su tokom prošle godine svega 90 dana, a za to vreme potrošili skoro šezdeset odsto budžeta predviđenog za normalan jednogodišnji rad. Podaci objavljeni u Informatoru Skupštine pokazuju da su najveće trošadžije radikali i naprednjaci, koji su potrošili čak tri i po miliona dinara više nego poslanici grupe „Za evropsku Srbiju“ iako se radi o podjednako brojnim grupama.

Podaci o troškovima poslanika, koji su za godinu dana usvojili svega 48 zakona i 32 deklaracije i rezolucije, bili bi još drastičniji i ukazivali na veće rasipništvo da se Skupština potrudila da izračuna svoje troškove do kraja godine, a ne samo do 20. novembra. Prema Informatoru, iz budžeta je prošle godine za rad poslanika bilo izdvojeno 1.035.975.000 dinara, a do 20. novembra poslanici su na plate, dnevnice, putovanja, parkiranje i slično potrošili 586.301.776 dinara. Samo zbog izbora nisu radili tri meseca, a novi saziv konstituisan 11. juna je do kraja godine radio samo 67 radnih dana, odnosno 424 sata i 55 minuta. Od tog vremena čak 117,34 sati potrošeno je na raspravu mimo dnevnog reda. Naravno, neslavno su prednjačili poslanici SRS sa 67 sati uglavnom svađa i kletvi.
Iako se iz Informatora ne može saznati koliko novca su poslanici potrošili do kraja godine, kao ni koliko je potrošio prethodni saziv koji je radio do 13. marta, kada je Skupština raspuštena zbog izbora, jasno se vidi da su dnevnice poslanika koji su u Skupštinu ušli sa izborne liste radikala za čak četiri miliona dinara ili oko 44.000 evra veće od poslanika koji pripadaju Grupi ZES. I jednih i drugih je po 78. Izvori „Blica“ iz Skupštine tvrde da radikali napumpavaju svoje dnevnice zakazivanjem sastanaka poslaničkog kluba mimo održavanja sednice.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptySre Jan 21, 2009 12:21 am

Kako je lepo trošiti pare koje uzmu od naroda ..mater im jebem lopovsku

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptySre Jan 21, 2009 10:28 am

Novi Pazar: Leci sa pitanjem SDP-u

U Novom Pazaru su se pojavili leci na kojima se od predsednika SDP-a Rasima Ljajića i predsednika opštine traži da kažu "ko je pucao na Sulejmana Ugljanina".

Aktuelno iz Srpske politike 643636470497340b610712224897142_extreme

Predsednik SDP-a i ministar u Vladi Rasim Ljajić za B92 kaže da je i to deo kampanje kojom se pokušava skrenuti pažnja sa stvarnog incidenta. Ljajić istovremeno traži i da razgovara sa Demokratskom strankom o nastavku saradnje sa vladajućom kaolicijom.

Lecima koji su osvanuli u Novom Pazaru nastavljeno je optuživanje za incident koji se u subotu uveče dogodio u prostorijama Doma kultura.

Predsednik SDP-a Rasim Ljajić podseća da se priča o atentatu na Ugljanina pojavila tek trećeg dana i trvdi da je reč o laži.

"Kampanja koja se vodi pokušaj je da se skrene pažnja sa ovog stvarnog problema i stvarnog motiva za izazivanje incidenta. Jer, ako nekom trebaju incidenti onda je to Ugljanin, a ako nekome treba stabilnost onda je to nama koji vršimo vlast u Novom Pazaru", rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da je priča o prostorijama bila samo izgovor za incidente. On dodaje da je opština ponudila druge prostorije Bošnjačkoj listi kako bi se ova kriza prevazišla.

Do predsednika Bošnjačke liste i ministra Sulejmana Ugljanina B92 danas nije uspeo da dođe. Ugljanin je u međuvremenu izjavio da je spreman da razgovara sa gradonačelnikom Novog Pazara Mirsadom Đerlekom, ali se još ne zna kada će do tog susreta i doći.

Subotnji sukob i dalje je tema čaršijskih razgovora, a kako je u Pazaru pijačni dan nešto je veća gužva u gradu.

Istovremeno, SDP Rasima Ljajića uporno traži smenu čelnika lokalne policije zbog neadekvatnog ponašanja tokom sukoba, kao i razgovor za koalicionim pratnerom Demokratskom strankom.

"Želimo jedan konstruktivan razgovor sa DS kao našim strateškim partnerom i to je jedino što mi zahtevamo od njih. Ukoliko tog razgovora ne bude i to je odgovor", rekao je Ljajić.

U subotu uveče je u Novom Pazaru došlo do incidenta u stranačkim prostorijama Bošnjačke liste za evropski Sandžak i tom prilikom su četiri osobe povređene, od kojih je jedna dobila prostrelnu ranu u nogu.

Incident je nastao nakon spora Bošnjačke liste i predstavnika gradske vlasti oko prava na korišćenje prostorija koje su u državnom vlasništvu. Sporne prostorije u Novom Pazaru čuvaju policija i žandaremarija.

Omerović odgovara Ugljaninu

Potpredsednik Sandžačke demokratske parije Meho Omerović je izjavio danas da su "monstruozne optužbe" Sulejmana Ugljanina da je Rasim Ljajić organizovao njegovo ubistvo u Novom Pazaru.

"Mislili smo da gluposti koje izgovara Sulejman Ugljanin ne zašlužuju neki poseban komentar ili odgovor. Međutim, posle najnovije monstruozne optužbe da je incident u Novom Pazaru pokušaj njegovog ubistva u organizaciji Rasima Ljajića, nećemo i ne možemo ćutati jer građani moraju znati istinu", rekao je Meho Omerović.

Omerović je podsetio šta je sve, od subote uveče do danas, izjavljivao lider Bošnjačke liste za evropski Sandžak Ugljanin da bi "opravdao svoje ponašanje suprotno zakonu".

"Ugljanin je prvo vandalski upad u državnu instituciju, koju je on predvodio, opravdavao navodnim pokušajem da se sprečava rad njegove koalicije", kazao je Omerović i dodao da je posle toga objašnjavao kako on uopšte nije bio na licu mesta, potom da je bio zato što ga je pozvao načelnik Policijske uprave.

"Ugljaninov poslanik u Skupštini rekao je da su subotnji događaji u Novom Pazaru bili napad na Bošnjačke institucije, da su time ugrožena prava Bošnjaka, a onda se posle tri dana seti i utvrdi da je to, u stvari, bio pokušaj antentata na lidera Bošnjačke liste", ukazao je Omerović.

Potpredsednik SDP-a je dodao da Ugljanin obmanama pokušava da od građana Srbije sakrije istinu.

"Ugljanin više nema stranku i ako je neko organizator političkog samoubistva sopstvene stranke, onda je to on", kazao je Omerović i dodao da Ugljanin u Vladi Srbije "ne radi ništa", da "nije minstar bez portelja" i da je "njegov portfelj ministar za incidente".

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyČet Jan 22, 2009 2:24 pm

Vanredne sednice u Skupštini Srbije

Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se raspravlja o davanju saglasnosti na poslovnik Državne revizorske institucije i akta poverenika za informacije i zaštitu podataka. Poslanici opozicije kritikuju ponašanja Vlade na formiranje Bezbednosnih snaga Kosova.

Aktuelno iz Srpske politike Skupstina-23b

Skupština Srbije počela je vanrednu sednicu, ali umesto rasprave po dnevnom redu poslanici SRS, DSS i NS izneli su niz kritika na ponašanje Vlade Srbije povodom formiranja Kosovskih snaga bezbednosti.

Poslanici smatraju da vlada ništa nije preuzela vazano za formiranje tih snaga, koje po njihovoj oceni, predstavljaju vojsku Kosova.

Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Velimir Ilić istakao je da ne može da razume činjenicu da će Skupština umesto rasprave o Kosovu i Metohiji satima slušati Rodoljuba Šabića i priču o njegovim problemima, umesto da raspravlja o temi koja je od interesa za državu.

Obraćajući se poslanicima sa Kosova i Metohije, Ilić je upitao kako ih nije sramota da se ne oglašavaju po pitanju teme koja je od važnosti za sunarodnike u pokrajini . Kritikujući vladajuću većinu, on je istakao da je dosta demagogije.

Hoćete da raspravljamo o zakonima. Mirno posmatrate i legitimišete oduzimanje teritorije. U Sandžaku imate ulične borbe. Ministri vam ratuju, odenite ih barem, sramota je da ratuju u odelima i kravatama", rekao je Ilić.

Predsednik Skupštine Slavica Đukić Dejnović, po završetku Ilićevog obraćanja, upozorila je poslanike da sadržaj i tonalitet obraćanja primere Domu Narodne Skupštine.

Poslanik DSS Dragan Šormaz ocenio je da je odgovornost za stvaranje institucija nezavisne države Kosovo snosi vladajuća većina. Onaj ko je izdao Srbiju biće juren, a vi ste izdali Srbiju", rekao je Šormaz obraćajući se vladajućoj većini.Smatra da formiranje Kosovskih snaga bezbednosti predstavlja početak stvaranja institucija nezavisne države Kosovo.

Poslanik SRS Vjerica Radeta zatražila je da se poslanicima obrate predsednik države, kao i ministir inostranih poslova i za Kosovo i Metohiju i objasne šta će država preuzeti po pitanju formiranja KSB.

Na dnevnom redu današnje vanredne sednice su Poslovnik Državne revizorske institucije i akta Poverenika za informacije od javnog značaja.

Razlozi za donošenje poslovnika sadržani su u potrebi da se u skladu sa zakonom bliže uredi postupak pre početka revizije, postupak revizije, počev od postupka izrade nacrta preko predloga do sastavljanja konačnog izveštaja o reviziji izrade najznačajnih pravnih akata u tom postupku.

Skupština bira delegacije u međunarodnim institucijama

Parlamentarna skupština Saveta Evrope zasedaće u ponedeljak 26. januara, ali Skupština Srbije još nije izabrala sastav stalne delegacije u toj i drugim međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Skupština će o utvrđivanju sastava stalnih delegacija odlučivati na vanrednoj sednici koja je zakazana za danas, a trebalo bi da se održi odmah po završetku tekuće sednice.

U Predlogu odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama nalaze se predstavnici svih poslaničkih grupa u Republičkom parlamentu.

Tim predlogom treba da se utvrdi sastav delegacija u Parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope, OEBS-a, NATO-a, Zapadno-evropske unije, Crnomorske ekonomske saradnje, Mediterana, Centralno-evropske inicijative, Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i
Interparlamentarne unije.

U delegaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja zaseda u ponedeljak, predloženi predstavnici poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju" Dragoljub Mićunović, Miloš Jevtić, Bojan Kostreš i Nataša Vučković i Narodnjačke koalicije Miloš Aligrudić i Velimir Ilić.

U delegaciji su i poslanici Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, Vjerica Radeta i Nataša Jovanović, G17 Plus Željko Ivanji, Napred Srbijo Tomislav Nikolić, Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i poslaničke grupe manjina Elvira Kovač.

Poslanici Srpske radikalne stranke protive se predlogu da se u članove delegacija uvrste i poslanici iz poslaničkog kluba Napred Srbijo. Zahtevaju da im se vrate mandati poslanika koji su napustili SRS i formirali taj poslanički klub i smatraju da im pripada svih 78 mandata koliko su osvojili na majskim izborima.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyPet Jan 23, 2009 9:35 am

Sastanak Ugljanina i Đerleka


Beograd -- Lider Bošnjačke liste Sulejman Ugljanin i predsednik opštine Novi Pazar Mirsad Đerlek trebalo bi da se sastanu u Vladi Srbije.

Aktuelno iz Srpske politike 128038321449734192d3b53182798334_extreme

Povod sastanka su tenzije i višednevne međusobne optužbe predstavnika Bošnjačke liste i Sandžačke demokratske partije, vladajuće stranke u Novom Pazaru, u vezi sa incidentom oko prostorija u tom gradu. Mirsad Đerlek za B92 kaže da je prethodno uputio poziv Ugljaninu da se sastanu u Novom Pazaru, ali je dobio odgovor da je ministar bez portfelja spreman da ga primi u svom kabinetu u Beogradu.

"Nisam imao dilemu kada je opšti interes građana Novog Pazara i politička stabilnost u pitanju, spreman sam da odem i na najudaljenije mesto sveta, a kamoli u Beograd. Spreman sam na sve vrste kompromisa i ako različito vidimo jednu stvar ne znači da ne možemo da razgovaramo i da ne možemo doći do rešenja", rekao je Đerlek.

"Razgovaraćemo sigurno o spornim prostorijama koje su i razlog što je došlo do incidenta. Možemo praviti kompromis u smislu da ćemo najverovatnije njima ponuditi da im obezbedimo druge prostorije jer nije popularno i ne znam da li u Srbiji postoji da u zgradi Gradske uprave postoje prostorije neke političke stranke", kaže Đerlek.

Podsetimo, u Novom Pazaru je u subotu, 17. januara, došlo do incidenta u kome su četiri osobe lakše povređene. Jedna osoba je zadobila prostrelnu ranu noge. Incident je nastao nakon što je gradska vlast osporila pravo opozicionoj Bošnjačkoj listi da koristi prostorije u Domu kulture.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptySub Jan 24, 2009 12:53 pm

Stranački sastanci koštali su građane sedam miliona

Aktuelno iz Srpske politike Skupstina-v

Poslanici radikala i na­prednjaka u Skupštini Srbije naplatili su prošle godine iz državnog budžeta 4,5 miliona dinara samo na ime dnevnica za dolazak na sednice svojih poslaničkih klubova koje su zakazivali u danima kada Skupština ne zaseda. To je više novca nego što su zajedno naplatili poslanici svih drugih poslaničkih grupa. Milioni koje su poslanici uzeli mimo redovnih primanja utoliko su lakše „zarađeni“ jer ne postoji nikakva kontrola da li su uopšte bili na tim sastancima.

Na osnovu podatka u koje je „Blic“ imao uvid, iz skupštinske blagajne su samo za ove dnevnice poslanika isplaćena 7.025.062 dinara tokom 2008. godine, a ukupno na ime dnevnica za poslanike isplaćeno je 37.082.685 dinara. Poslanici nisu, da naglasimo odmah, prekršili nikakav zakon, ali postoji opravdana sumnja da su zloupotrebili odluke Administrativnog odbora iz 2006. godine, koje im omogućavaju da naplate dnevnice i mimo zasedanja Skupštine, kao i da su to uradili samo da bi povećali svoja primanja. Poslanici različitih poslaničkih grupa potvrdili su „Blicu“ da ne postoji način da se utvrdi da li su sastanci poslaničkih klubova mimo dana kada zaseda Skupština uopšte održani, ali i da do sada nije bilo nikakvih razloga da se sastanci održavaju mimo zasedanja.
- Partije iz opozicije zakazuju sastanke poslaničkih klubova kada nije radni dan parlamenta kako bi uzeli dnevnice - rekao je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i dodao da 90 odsto poslanika ne dolazi svojim automobilom u parlament već opštinskim, ali na blagajni podižu novac kao da su vozili svoje automobile, a pri tom nisu na svom radnom mestu.
Marković je rekao da su velike dnevnice u parlamentu.
- Na primer, poslanik iz Jagodine prima više od 4.000 dinara za dnevnicu i putne troškove, to je 90.000 mesečno, a uz poslaničku platu to je ukupno 180.000 dinara. Za paušal prima 40.000, što iznosi ukupno 220.000 dinara mesečno. To su ogromne pare - rekao je Marković.
On je izveo još jednu zanimljivu računicu koja pokazuje do koje mere su poslanici finansijski povlašćeni u odnosu na sve druge građane Srbije. Ogorčenosti na njihovu bahatost prema državnom novcu verovatno ne bi ni bilo da iza svega stoji pošten i koristan rad na zakonima i zaštiti prava svih građana.

- Uzmu stan za 300 evra, a to zarade za 10 dana. Koliko košta ručak u Skupštini? Mešano meso je 150 dinara. Koliko treba jednoj porodici u toku dana da spremi doručak, ručak i večeru? To, ne da je nepravda, to je sramota - rekao je Marković dodajući da podržava inicijativu da se ukine mogućnost naplate dnevnica za dane kada Skupština ne zaseda.
Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović složila se da se ne sme zloupotrebljavati zakazivanje sednica skupštinskih tela zbog dnevnica.
Prema rečima šefa poslaničke grupe SRS Dragana Todorovića, navodi o zloupotrebi prilikom zakazivanja sednica skupštinskih tela i sastanaka poslaničkih grupa su besmislice.
- U slučaju da neko od poslanika uopšte nije ni prisustvovao tim sastancima, a dnevnica je isplaćena, to je onda kriminal i zloupotreba radi uzimanja budžetskih sredstava. Postoji opravdana sumnja da se poslanici snalaze na razne načine da bi došli do viška novca. Treba razmisliti da li je uopšte opravdano da naplaćuju dnevnice za sastanke svojih poslaničkih klubova u situaciji kad se stranke već izdašno finansiraju iz budžeta. S obzirom na to da postoji veliko interesovanje javnosti za način na koji se u Skupštini troše budžetska sredstva, Narodna skupština bi trebalo redovno da objavljuje izveštaje o isplaćenim dnevnicama i troškovima za službena putovanja. Razlozi za sumnju bili bi smanjeni - kaže za „Blic“ Nemanja Nenadić, izvršni direktor „Transparentnosti Srbija.


Aktuelno iz Srpske politike Skupstina-x

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyNed Jan 25, 2009 3:23 am

Tadićev oštar protest Ban Ki Munu

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Boris Tadić oštro je protestovao kod generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera zbog formiranja "Kosovskih bezbednosnih snaga" jer je to u suprotnosti sa rezulucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je pres služba predsednika republike

Aktuelno iz Srpske politike Tadic_130x55

"Ekselencijo, Želeo bih da Vas obavestim o stavu Republike Srbije povodom nedavne akcije privremenih organa u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji koja se nalazi pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 (1999). Republika Srbija protestuje zbog formiranja takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga' od strane Prištine i smatra ih nelegalnom paravojnom organizacijom, koja predstavlja jasnu pretnju za bezbednost moje zemlje. Njihovo postojanje i aktivnosti, sadašnje i buduće, predstavljaju direktnu opasnost za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, što je zajednički cilj svih legitimnih aktera u regionu", navodi se u pismu predsednika Srbije.

Aktuelno iz Srpske politike UN_500x

"Želeo bih da skrenem Vašu pažnju na činjenicu da ‘Kosovske bezbednosne snage' nisu formirane u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. One su obrazovane na osnovu takozvanog Ahtisarijevog plana, koji nije nikada usvojen u Savetu bezbednosti. Formiranje takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga' predstavlja flagrantno kršenje našeg Ustava, međunarodnog prava i u potpunosti je neprihvatljivo za Srbiju. Stoga, Republika Srbija smatra da one moraju biti odmah rasformirane. Ekselencijo, koristim ovu priliku da još jednom potvrdim da će Srbija nastaviti da sarađuje sa statusno neutralnim međunarodnim civilnim i bezbednosnim misijama u našoj južnoj pokrajini u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Istovremeno, aktivno ćemo pratiti da li se bezbednosna situacija pogoršava na terenu, posebno u svetlu formiranja takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga'. Očekujem da, kao i do sada, imamo saradnju u vezi sa ovim pitanjem od ogromnog značaja", kaže se u pismu predsednika Tadića.


_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyPon Jan 26, 2009 1:39 am

Srbija predlaže nove pregovore o državljanstvu

Aktuelno iz Srpske politike Dacic

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da će Srbija ponovo predložiti razgovore s Crnom Gorom, jer između dve države postoji ogromna razlika u konceptu dvojnog državljanstva. Specijalni status, rešenje za dvojno državljanstvo, smatra predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će Srbija ponovo predložiti razgovore s Crnom Gorom o sporazumu o dvojnom državljanstvu, da bi što pre bio postignut dogovor u interesu građana dve države.

Dačić je rekao da je u ovom trenutku sa Crnom Gorom jedino sporno to što ta država od Srbije zahteva da ne daje državljanstvo državljanima Crne Gore bez otpusta iz crnogorskog državljanstva.

"Srbija to ne može da prihvati zato što naš Zakon o državljanstvu daje potpuno drugačiji pristup svemu tome", rekao je on, dodajući da naša zemlja ne može sporazumom o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore uskratiti prava koja građani imaju na osnovu zakona.

Dačić je ukazao da između dve države postoji ogromna razlika u konceptu dvojnog državljanstva.

"Srbija ima slobodan pristup, to znači da daje svojim državljanima mogućnost dvojnog državljanstva, bez otpisa iz državljanstva Srbije. I, takođe, državljanima drugih država dozvoljava upis u državljanstvo Srbije bez otpusta iz državljanstva njihovih matičnih država", objasnio je ministar.

Restriktivan stav Crne Gore

S druge strane, Crna Gora ima restriktivni stav, rekao je Dačić, ocenivši da očigledno to nije samo pitanje razgovora između dva ministarstva unutrašnjih poslova, već pre svega, političko pitanje.

"Smatramo da je taj zahtev Crne Gore nepotreban i da u daljim pregovorima treba doći do kompromisnog rešenja", rekao je Dačić.

Koliko taj zahtev Crne Gore nije dobar, može se videti iz državljanstava koja su ovih dana dobili neki srpski državljani, naglasio je ministar srpske policije.

"Ukoliko bismo primenili crnogorski koncept, mi bismo morali da oduzmemo državljanstvo i Mileni Dravić, Draganu Nikoliću, Draganu Džajiću i drugima koji su dobili crnogorsko državljanstvo", istakao je Dačić.

Izrazivši nadu da će do dogovora ipak doći, Dačić je podsetio da Srbija sa drugim državama bivše Jugoslavije ima apsolutno slobodan sporazum, gde građani mogu da dobijaju dvojno državljanstvo, bez otpusta iz državljanstva matične države.

"Želimo takav sporazum i sa Crnom Gorom", rekao je Dačić.

Očigledno je da kod Crne Gore postoji određena bojazan da to ne utiče na političku mapu te zemlje, što mislim da nije cilj Srbije, napomenuo je Dačić.

Pomoćnik ministra policije Crne Gore Svetozar Đurović najavio je da će Crna Gora sutra, ili u utorak, poručiti Srbiji da je 31. januar poslednji dan do kada su spremni da čekaju odgovor.

Aktuelno iz Srpske politike Popovic1
Predrag Popović

Predsednik crnogorske Narodne stranke Predrag Popović smatra da Crna Gora i Srbija treba da reše pitanje dvojnog državljanstva tako što će državljani obe zemlje imati specijalni status.

Glavni problem, kada je u pitanju Crna Gora, jeste da se pitanje biračkog prava vezuje za pitanje državljanstva.

Popović je ocenio da treba biti rigorozan kada je u pitanju biračko pravo i sticanje tog prava, dakle rezidencijalni uslov, jer se time otklanja glavna smetnja zbog koje se vlast u Crnoj Gori u odnosu na to pitanje ponaša tako restriktivno.

Popović smatra da pitanje državljanstva između Srbije i Crne Gore treba tretirati drugačije nego sa ostalim državama bivše Jugoslavije.

Pregovori o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije su u ćorsokaku, stavovi obe strane su promenjeni i neizvesno je da li će dve države potpisati sporazum, pišu podgorički mediji.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptyPon Jan 26, 2009 8:48 pm

Tadić: Gradimo svet bez holokausta

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Boris Tadić poručio je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da svet više nikada ne sme da dozvoli stradanje miliona nevinih samo zato što pripadaju drugoj veri ili naciji.

Aktuelno iz Srpske politike Boris_tadic_130x55

"Dajemo pomen svim nevinim žrtvama nacističkih zločina i okrenuti budućnosti gradimo bolji svet u kome holokausta više nikada neće biti", poručio je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da srpski narod nikada nije bio antisemitski raspoložen i da se država Srbija uvek zalagala za očuvanje uspomene na holokaust.

"Ustav Srbije garantuje ljudska i manjinska prava i slobode, zabranjuje diskriminaciju i izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje. Takođe, Ustav garantuje pravo na očuvanje posebnosti i razvijanje duha tolerancije", naglasio je predsednik Tadić, a prenela pres služba.

Aktuelno iz Srpske politike Izvidjanje_500x

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike EmptySre Jan 28, 2009 9:15 pm

Skupština Srbije ne radi kad nema direktnih prenosa

Poslanici umislili da su glumci

Skupština Srbije juče nije radila ni puna tri i po sata, jer RTS u ostalim terminima nije prenosio skupštinsko zasedanje, nego tenis, rukomet i Svetosavsku akademiju. Na pitanje kako je vladajuća većina dozvolila da Skupština radi skraćeno zbog prenosa sportskih događaja, predsedavajuća sednice parlamenta Gordana Čomić samo je sl­egla ramenima, dok su se očiglednoj nezainteresovanosti poslanika da rade bez direktnog prenosa sednica na RTS-u jedino usprotivili poslanici LDP.

Aktuelno iz Srpske politike Skupstina-x

Međutim, teško se može reći da se i u tom skraćenom periodu, od 12 do 15.20 časova, ozbiljno radilo jer poslanici nisu raspravljali po dnevnom redu, nego je zasedanje po ko zna koji put proteklo u prepucavanjima između SRS i SNS, pri čemu su radikali lupali o pod i klupe, te stvarali nesnosnu buku, kad god bi se za govornicom pojavio šef poslaničke grupe „Napred, Srbijo“ Tomislav Nikolić.
A, kako građani Srbije ne bi ostali uskraćeni praćenja ovako ružnih scena, predsedavajuća Čomić je saopštila da parlament i danas neće početi s radom redovno u 10, već je početak sednice odložen za 13 časova. Naime, RTS će u prepodnevnim satima prenositi teniski meč iz Australije. Čomićeva je zato saopštila da će direktan televizijski prenos sednice danas trajati do 20 sati.
Interesantno je da vlada­juća koalicija nema nikakve garancije da i danas poslanici SRS i SNS neće opstruisati rad parlamenta, ali da su se ipak odlučili da građanima omoguće da uživo gledaju kako parlament baca pet miliona dinara na još jedan dan nadgornjavanja radikala i naprednjaka.
Na konsultacijama koje je vodila Čomićeva ponuđeno je da se sednica nastavi, ali da prenosi budu naknadno emitovan, što nije prihvaćeno. U nastavku sednice, zbog nepoštovanja institucije, predsedavajuća je juče ponovo izrekla nekoliko opomena radikalima jer nisu omogućavali raspravu po dnevnom redu o izboru stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, nego su se javljali po poslovniku i udarali cipelama o pod ili olovkama o klupe kada je za govornicu izlazio neko od naprednjaka.
Interesantno je da radikali, koji imaju najviše primedaba na to ko su članovi delegacija, a pre svega se protive imenovanju Nikolića, smatraju da to ipak nije toliko važna tema da bi se o njoj raspravljalo kada nema direktnog prenosa. Tomislav Nikolić, pak, smatra da RTS ne bi morao da prenosi, recimo, teniski meč Jelene Dokić jer, kako kaže, ona više ne predstavlja Srbiju. Jedino predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenjuje kao nedopustivo to što poslanici Skupštine Srbije ne žele da rade bez direktnog televizijskog prenosa. Na taj način se, kako kaže, parlament ponovo pretvara u „cirkus koji medijima služi za podsmeh, a Vladi kao opravdanje za loš rad“.
Jovanović podseća da, osim što poslanici neće da rade kada nema direktnih prenosa na RTS-u, Skupština nije radila ni kada je u kalendaru bilo „crveno slovo“. Pojedine stranke, poput Nove Srbije, misle da uopšte nije trebalo raditi na Svetog Savu, mada Skupština Srbije nije verska nego državna institucija, a u ovom sazivu nije radila na Svetog Aranđela, Svetog Nikolu i Svetog Jovana.
Takvo ponašanje je neprimereno demokratskoj atmosferi. Samo dokazuje da je onda kada je RTS uveo stalne prenose sednica to uradio pod političkim pritiskom koji je najvećim delom dolazio od same Skupštine, a što je, naravno, potpuno protivzakonito. Prema našim zakonima niko, pa ni parlament, nema prava da utiče na uređivačku koncepciju ni Javnog servisa niti ijednog drugog medija. Dakle, to što je Skupština najviši zakonodavni organ ne znači da ona može da vrši takav uticaj na medij i da krši zakone koje ona donela - kaže za „Blic“ profesor Rade Veljanovski koji je radio na većini medijskih zakona. On dodaje da ako „Skupština hoće, ona može da promeni zakon i da u zakon upiše da su prenosi obavezni“.
- Ali mi bismo onda bili jedina zemlja na svetu koja ima takvu zakonsku obavezu - dodaje profesor.
Komentarišući ponašanje poslanika koji jednostavno ne žele da budu na sednici koju ne prenosi televizija, Veljanovski kaže da takvo ponašanje u ovom konkretnom slučaju dokazuje „ukupnu političku i demokratsku nezerelost“.
- I prosto je frapantno da kada se tako nešto dogodi, u Skupštini skoro da nema poslanika koji su u stanju da izađu za govornicu i da kažu da tako nešto nema nikakve veze sa demokratskom praksom i iskustvom razvijenih zemalja jer javnost rada parlamenta i direktni TV prenosi su dve sasvim različite stvari - poručuje Veljanovski.

Tijanić: Neću da izazivam političku krizu

Komentarišući zašto prenosi skupštinska zasedanja, direktor RTS Aleksandar Tijanić za „Blic“ kaže da je Srbija u „nekoj vrsti permanentnog vanrednog stanja“ i da televizija izbegava da bude „inicijalna kapisla“.
- Ako prekinem prenose parlamenta, izazvaću političku krizu i blokadu parlamenta, možda pad Vlade ili nove izbore i, što mi najteže pada, moju smenu - ironičan je Tijanić i najavljuje od jeseni drugačiji odnos prema radu Skupštine - bez prenosa u dane državnih i verskih praznika, noću…
- I kada god se bude postavilo pitanje - prenos parlamenta ili dečji program ja ću insistirati na dečjem programu, a kada su na Skupštini važne nacionalne teme, mi ćemo opet prenositi dan i noć - kaže on.

_________________
Aktuelno iz Srpske politike 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
Sponsored content
Aktuelno iz Srpske politike Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Srpske politike   Aktuelno iz Srpske politike Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Aktuelno iz Srpske politike
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: DRUŠTVO :: POLITIKA-
Skoči na: