HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Aktuelno iz Vojvodine

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySre Jan 14, 2009 1:11 pm

Korhec: Vlada odgovorna što Vojvodina još čeka nadležnosti

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je da je Vlada Srbije odgovorna za to što zakon o nadležnostima Vojvodine, kojim bi ingerencije između republičke i pokrajinske administracije trebalo da se razgraniče u skladu s novim Ustavom i predlogom statuta APV, još nije ušao u skupštinsku proceduru.

Aktuelno iz Vojvodine Skupstina_vojvodine_130x55

U izjavi za "Dnevnik" on je istakao da je radna grupa, u kojoj je i sam učestvovao, još u novembru sačinila nacrt tog zakona i uputila ga Vladi Srbije, odnosno ministarstvima na usaglašavanje, ali da od tada na tom tekstu ništa nije urađeno.

"Mi smo naš deo posla obavili, ali za proteklih mesec i po nismo dobili nikakve povratne informacije iz Vlade, pa čak nije bilo ni sastanaka između resornih minstarstava i pokrajinskih sekretarijata radi usaglašavanja teksta zakona, iako je to bilo planirano. Stoga mi nije poznato da li je neko u Vladi uopšte čitao nacrt zakona, ili predlagao neka rešenja, pošto nikakve povratne informacije nemamo", rekao je Korhec.

Po njegovim rečima, za pokrajinsku administraciju je tekst nacrta zakona koji je sačinjen u saradnji s Republičkim sekretarijatom za zakonodavstvo - prihvatljiv. Korhec pri tome navodi da ta verzija u pojedinim rešenjima sadrži i neke alternative, koje je trebalo usaglasiti između pojedinih ministarstava i pokrajinskih sekeratrijata, ali da nikavih susreta u tom pogledu nije bilo.
- Vlada Srbije i ministarstva se još nisu izjasnila o tom zakonu, koji je, zapravo, kodeks nadležnosti Vojvodine, i na njima je odgovornost što taj akt još nije upućen Skupštini Srbije u proceduru - ukazao je Korhec.

Zbog teškoća s usvajanjem statuta APV, vojvođanske regionalne stranke kritkuju partnere iz DS-a, napominjući da upravo ta stranka snosi najveću odgovornost zbog ovakvog tretmana pokrajinskih institucija, sve uz ocene da je razlog "spora" zapravo u nesuglasju između vojvođanskih demokrata i stranačke centrale. Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija odgovara, pak, da statut Vojvodine ide uz zakon o njegovoj primeni, ali da taj akt "još niko nije video", te da zbog toga parlament ne može da se izjašnjava o prenošenju ustavnih nadležnosti Vojvodini, navodeći da su priče o dve struje u DS-u samo političke kalkulacije.

Korhec, međutim, napominje da se odnos republičkog parlamenta prema vojvođanskom statutu ne može pravdati čekanjem pratećeg zakona, pošto je taj akt već mesec i po dana u Vladi, dok je, kako je naveo, statut mogao biti usvojen i u jesenjem zasedanju "da je bilo političke volje", pošto je to bila i ustavna obaveza parlamenta.

"Ako je Skupština Srbije svesna kršenja Ustava, onda će verovatno naći način da se i statut i prateći zakon stave na dnevni red pre marta", zaključio je Korhec.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySre Jan 14, 2009 1:19 pm

Država da reaguje!

Kalendar „Vojvodina republika“ je igra vatrom, a Čanak je glavni piroman! Nije to dečja igra, sve što Čanak radi je smišljeno


BEOGRAD - Novogodišnji kalendar koji je s mapom republike Vojvodine štampao LSV opasno je razbesneo „narodnjačku koaliciju“, koja traži reakciju nadležnih državnih organa. U razgovoru za Kurir poslanik DSS Željko Tomić tvrdi da je reč o protivustavnom aktu stranke Nenada Čanka koji mora biti kažnjen.

- Uobičajeno je da stranke izdaju kalendare za narednu godinu, ali ne sme na zvaničnom kalendaru pisati da je Vojvodina republika. Ta parola je pusta želja Nenada Čanka koja nema nikakvo uporište u Ustavu.

Aktuelno iz Vojvodine Thumb_MS-15148821


Očekujete li reakciju policije i tužilaštva?


- Država mora da reaguje! Status Vojvodine je regulisan Ustavom, a nadležnosti zakonima, sve preko toga je protivustavno. Početkom osamdesetih Jugoslavija je uzdrhtala pred pokličima „Kosovo republika“. Iako Čanak uporno tvrdi kako između dve pokrajine ne može da se napravi paralela, on sve vreme radi na tome. Poručuje da je od raspada Jugoslavije ostalo nerešeno samo pitanje Vojvodine. Ako se tome pridoda i njegov stav da Vojvodini ne treba statut već ustav, dolazimo do toga da je Čanak otvoreni separatista.

On tvrdi da se omladina LSV „malo zaigrala“?

- Problem je što se klinci igraju vatrom i što je Čanak glavni piroman. Isti argument je potegao i kad su štampali pasoše. Nije to nikakva dečja igra, sve što Čanak radi je smišljeno

On se brani i tvrdnjom da se dovodi u pitanje pravo na slobodu govora.

- To je najobičnija budalaština! Sloboda govora je zagarantovana, ali onaj ko radi protiv Ustava, ne može da se krije iza toga. Međutim, DS kao stožer vladajuće koalicije ćuti jer im je Čanak potreban. Njihov odnos je najobičnija politička trgovina, pa zato Čanak po potrebi zateže i popušta, ali veći deo odgovornosti je na DSOtkud na DS?

- Čanak je buzdovan u rukama vojvođanskog premijera Bojana Pajtića! Zato je za ovaj separatizam najodgovornije vojvođansko rukovodstvo DS, koje se zbog Čankovog ponašanja potajno raduje i likuje. Istovremeno, centrala u Beogradu, uključujući predsednika i potpredsednike, ćuti. Puštaju ovog marginalnog, ali bučnog političara da diže galamu, dok oni koji zaista stoje iza ideje o Vojvodini republici samo trljaju ruke. Cilj je da se Vojvodina izdvoji od ostalog dela zemlje

Zašto je to Pajtiću u interesu?

- Da bi se potpuno osamostalio. On time sebi pravi mali feud po receptu Mila Đukanovića.

Stranka vam se osipa. Nedavno su vas napustili visoki funkcioneri Radoš Ljušić i Tihomir Arsić?

- Osim što su zvučna imena, oni nisu bili nikakvi funkcioneri. Ispostavilo se da je Ljušiću direktorsko mesto bilo veoma važno, pa slutim da će preko stranke Tomislava Nikolića lakše doći do toga.

Poslednja istraživanja vas demantuju, rejting DSS pada?

- Tu smo negde gde smo bili oko prošlih izbora, na 10 odsto podrške zajedno s Novom Srbijom.

Ipak, šire članstvo je nezadovoljno povlašćenim položajem u kom uživa Aleksandar Nikitović?
- Nikitović je šef kabineta predsednika Koštunice i ništa više od toga. Ne znam zašto se toliko galame diže oko njega. Politiku stranke kroji Predsedništvo. Možda je Nikitović povlašćen jer viđa predsednika partije svakog dana.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyČet Jan 15, 2009 1:09 pm

Predsednik Skupštine Grada dobio odgovor od Dulića

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović dobio je odgovor od ministra životne sredine i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije dr Olivera Dulića, a na dopis o dobijanju informacija povodom prodaje dela Naftne industrije Srbije i Rafinerije nafte Novi Sad, koja posluje u sastavu NIS-a.

Aktuelno iz Vojvodine Oliver-dulic-130x55

„Ugovorom o prodaji i kupovini akcija NIS-a predviđeno је da Kompanija u svakom trenutku poštuje zakone Republike Srbije vezane za zaštitu životne sredine i preduzima sve radnje i mere u cilju sprovođenja propisa vezanih za zaštitu životne sredine", navodi sе u odgovoru ministra Dulića.

Predsednik Skupštine grada se u decembru prošle godine obratio predsedniku Vlade Republike Srbije dr Mirku Cvetkoviću, ministru rudarstva i energetike dr Petru Škundriću i ministru životne sredine i prostornog planiranja dr Oliver Duliću.

Jovanović je od njih zatražio detaljnije informacije povodom prodaje dela NIS-a. Između ostalog, Jovanović je zatražio informaciju da li Ugovor obavezuje novog većinskog vlasnika NIS-a da poštuje ekološke propise naše zemlje, kao i ko će snositi sankcije i troškove sanacije štete od eventualnih ekoloških zagađenja.

Ko je odgovoran za štete?

U odgovoru ministra Dulića još se navodi da "u cilju utvrđivanja prošle odgovornosti, Kupac i Prodavac bez odlaganja uzajmno imenuju konsultanta, koji priprema sveobuhvatnu studiju procene datih uslova i stanja životne sredine".

Dalje se kaže da se nakon usvajanja tog izveštaja od strane Kupca i Prodavca, Republika Srbija smatra odgovornom samo za štetu nastalu usled prethodnih događaja, što je u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Hoće li biti otpremnina?

Pored informacija koji se tiču zaštite životnе sredinе, Jovanović je zatražio i informacije da li se Ugovorоm predviđa zatvaranje Rafinerije i da li u tom slučaju Ugovor precizira socijalni program, te ko je u obavezi da otpremnine isplati radnicima Rafinerije.

Ministrastvo životne sredine i prostornog planiranja i ministar dr Oliver Dulić jedini su uputili odgovore na dopis predsednika novosadskog parlamenta.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyČet Jan 15, 2009 6:08 pm

Novi Sad dobija novi most

Aktuelno iz Vojvodine V121407p0

Međunarodni žiri, na čijem je čelu bio gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, izabrao je najbolje od šest ponuđenih idejnih rešenja za budući most preko Dunava, koji će biti izgrađen na stubovima nekadašnjeg mosta "Franc Jozef".

Prvu nagradu dobio je rad pod šifrom "Liman", koji su zajednički poslali "Pointing" - Maribor, novosadski "Centar za puteve Vojvodine" i ljubljanski DDC.

Druga nagrada pripala je projektu firme "Unitef-Ceh" - Budimpešta, a ostala četiri rada su otkupljena.

"Odluka žirija bila je jednoglasna i time je prvi deo posla oko izgradnje mosta obavljen na vreme. Sva sredstva biće obezbeđena iz gradskog budžeta i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine", rekao je Pavličić.

Prema rečima direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, sledi konkurs za izradu generalnog projekta i pratećih dokumenta, koji bi trebalo da bude okončan za 200 dana. Potom, u septembru, biće raspisan tender za izvodjača radova, a do kraja godine će i on biti poznat.

"Do sada smo rokove ispoštovali i uveren sam da će Novosađani dobiti novi most do kraja 2012 godine", zaključio je Novaković.

Uslovi za idejno rešenje bili su da most bude izgrađen na postojećim stubovima, da bude različit od ostalih u Novom Sadu i da svojim izgledom ne zasenjuje Petrovaradinsku tvrđavu.

Na tom mestu je nekada bio Most cara Franca Jozefa, iliti Franje Josifa, izgrađen 1883. godine po projektu Karla Baumana, kao deo pruge Budimpešta-Zemun.

Most, nazvan po austrougarskom caru, bio je dug 432 metra i nastavljao se u tunel ispod Petrovaradinske tvrđave, dužine 341 metar, koji je sada dobrim delom obrušen.

Most je od 1929. godine nosio ime princa Aleksandra Karađorđevića, a srušila ga je Vojska Kraljevine Jugoslavije 11. aprila 1941. godine kako bi sprečila dalje nadiranje okupatora.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyPet Jan 16, 2009 2:13 am

Tribina o Statutu Vojvodine: Podeljena mišljenja parlamentaracaBEOGRAD - Predstavnici parlamentarnih stranaka nisu se, na tribini na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, složili oko toga da li bi Skupština Srbije trebalo da usvoji Satut Vojvodine.


Aktuelno iz Vojvodine Vojvodina_polje_suncokret_130x55

Jedan broj parlamentaraca, učesnika tribine posvećene tom dokumentu, smatra da je predloženi statut protivustavan i da vodi ka otcepljenju severne pokrajine, dok su drugi ubeđeni da je statut neophodan jer predlaže decentralizaciju pokrajine, a to jeste evropska vrednost.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar ocenio je da predlog statuta Vojvodine sadrži brojne odredbe koje su u suprotnosti ne samo sa Ustavom Srbije već i sa pojedinim zakonima.

On je podsetio da Ustav karakteriše statut Vojvodine kao podzakonski akt, ocenivši da predlog koji se nalazi u skupštinskoj proceduri daje pokrajini suštinske elemente državnosti.

Kao podzakonski akt, Statut Vojvodine mora da bude u skladu sa svim zakonskim propisima, rekao je Lončar, dodavši da tokom dvonedeljne "kvazi javne rasprave" nije održan nijedan stručni skup o tom predlogu.

Predstavnica LDP Edita Popović je istakla da ta stranka neće podržati Statut Vojvodine zato što se donosi na osnovu važećeg Ustava koji ta stranka nije podržala, kao i zbog toga što LDP u njemu ne vidi suštinske niti sadržajne, već samo kozmetičke promene autonomije Vojvodine.

Aktuelno iz Vojvodine Vojvodina_wide

Predstvnik SVM Balint Pastor je rekao da se ta stranka zalaže za usvajanje statuta jer smatra da je Srbija najcentralizovanija zemlja u Evropi. On veruje da donošenje statuta Vojvodine nije protiv interesa Srbije, već, upravo suprotono, u interesu je Vojvodine ali i cele Sribje, jer je, kako je rekao, decentralizacija evropska vrednost i nije protivna Ustavu zemlje.

Gordana Čomić iz Demokratske stranke je rekla da se za autonomiju Vojvodine opredeljuju čak i oni glasači u pokrajini koji su glasali za stranke koje se ne zalažu za veću autnomiju. Ona je dodala da je u Srbiji potrebno otvoriti dijalog o zajedničkom cilju naše države jer, kako je rekla, naša zemlja do sada nikada nije imala jasan plan.

Slobodan Samardžić iz D S S je rekao da status Vojvodine u najmanje 30 odredbi krši Ustav Srbije i da Vojvodina njime napreduje u prošlost jer je to nastavak puta iz 1971. i 1974. godine. Prema njegovim rečima, to je put ka otcepljenju severne pokrajine od Srbije.

Istoričar Čedomir Antić smatra da se tim predlogom zapravo stvara nova država na prostoru Balkana i da predloženi statut vodi federalizaciji Srbije, a takve države, kako je dodao, nisu opstale u Evropi.

On je rekao da ovde nije problem između Beograda i Novog Sada već je problem to što niko nije pitao građane Vojvodine da se o statutu izjasne, napominjući da su na poslednjim izborima stranke koje su pobedile pričale o Evropi, Fijatu i ostalim problemima a ne o statutu Vojvodine.

Politički analitačar Đorđe Vukadinivić je rekao da je donošenje ovakvog statuta veoma opasno jer je to "dvokorak ka raspadu Srbije". On smatra da predlog ovog statuta vodi ka federalnom a potom i konfederalnom statusu Vojvodine, a krajnji epilog može da bude otcepljenje pokrajine.

Najopasnija manipulacija, prema njegovim rečima, jeste priča da je Vojvodina ekonomski eksploatisana, kao i tvrdnja da sedam odsto iz budžeta odlazi za pokrajinu, a da se prit tom ne govori da je to bruto iznos i ne ukazuje na sve ostale rashode za plate, penzije, socijalna davanje i ostale troškove koji se iz budžeta isplaćuju Vojvodini.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyPet Jan 16, 2009 1:07 pm

INTERVJU: DRAGOSLAV PETROVIĆ, ŠEF POSLANIČKE GRUPE DS-A U PARLAMENTU AP VOJVODINE

Tadić ne da Vojvodinu

Ako bi Čanak eksponirao svoja „zalaganja“ u organima izvršne vlasti u kojima sarađuje sa DS-om, to bi bio trenutak neprihvatljiv i za DS i za ZES

Aktuelno iz Vojvodine Thumb_001dragslapetrovic

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe DS-a u vojvođanskom parlamentu prof. Dragoslav Petrović tvrdi za Glas da „apsolutno nije istina“ da su Boris Tadić i Bojan Pajtić podelili rukovođenje strankom, odnosno da je partija podeljena na srbijanski i vojvođanski deo.

Ko je onda „glavni“ za Vojvodinu?

- Zlonamerne su svake insinuacije da tu postoji bilo kakva podela, težnja za dominacijom, i čak i potreba da se uticaj nekog od potpredsednika, pa i Pajtića, posebno izdvaja u odnosu na uticaj drugih stranački zaduženih ličnosti i organa.

Bojan Pajtić je, pre svega, angažovan u izvršnoj vlasti autonomne pokrajine. On je samo jedan od potpredsednika. Jeste da je on iz Vojvodine i da je logično da je njegovo angažovanje izrazitije na području pokrajine nego na drugim delovima republike. Pažnja koju predsednik stranke posvećuje radu pokrajinskih organa stranke je na odgovarajućem nivou i permanentna je, kao i koordinacija sa stranačkim organima na nivou pokrajine u kojima učestvuje i Pajtić.

Kako ocenjujete ideje Nenada Čanka, počev od novogodišnjeg kalendara sa kartom „Republike Vojvodine“?

- Ne bih komentarisao u tonu koji kaže da su to „ideje Čanka“, jer nisam imao prilike da eksplicitno vidim da se on zalaže za takva rešenja. Mogu samo da kažem nešto drugo: atmosfera koja u ovom trenutku postoji na području AP Vojvodine je jedan visoki stepen demokratskog i odgovornog odnosa prema državi Srbiji i sistemu za koji se zalažemo. Zalaganje za visok stepen decentralizacije - čak ni kod zanemarljivo malog broja građana - nije usmereno na elemente koji prevazilaze ono što pripada regionu i autonomijama. Svako izazivanje marketinške ili neke druge pažnje koja vodi ka eksponiranju nekih karakteristika regiona koje su iznad visoke decentralizacije i autonomije ne može se smatrati ni korisnim, a na svu sreću, ni značajnim u odnosu na političke strukture koje imaju uticaj u pokrajini. A, što je još važnije, nemaju uticaj na raspoloženje građana Vojvodine. Zato, ovakvi incidenti koji se sporadično pojavljuju i ne zaslužuju pažnju.

Ali, u kom trenutku biste to prestali da zovete incidentima, „dečjom igrom“ jer „imamo važnije probleme i posla“ i sankcionisali ponašanje svog koalicionog partnera?

- Moja je lična procena da, ukoliko bi naš koalicioni partner eksponirao takva neka zalaganja u ostvarivanju svoje politike u skupštinskim organima, u organima izvršne vlasti u kojima sarađujemo - to bi bio trenutak neprihvatljiv za DS i koaliciju koju ona okuplja.

CENTRALIZACIJA

- Struktura stranke je takva da svi organi, od opštinskih do republičkih, imaju svoje kompetencije, ali isključivo u funkciji ostvarivanja jedinstvenog programa DS-a. Programi lokalnih organa su jasni, u njima nema nikakvih nesporazuma ni disonanci u odnosu na program stranke, jer izviru iz njega i iz specifičnosti vezanih za probleme lokalnog karaktera na nivou pokrajine. S druge strane, trebalo bi istaći da se stranačka struktura realizacije politike odvija preko pokrajinskog odbora DS-a, koji ima svoje odgovarajuće organe. Predsednik tog odbora je Dušan Elezović - podseća Petrović.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySub Jan 17, 2009 4:37 pm

Pajtić: Prateći zakoni u paketu sa potvrđivanjem Statuta

NOVI SAD - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je ocene da se od novembra ništa ne radi na usaglašavanju zakona o nadležnostima pokrajine koji bi pred republičkim poslanicima trebalo da se nađe paralelno sa Statutom Vojvodine.

Aktuelno iz Vojvodine Bojan_pajtic_130x55Pajtić je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da su usaglašavnja tog teksta između pokrajinskih sekretrijata i resornih republičkih ministara u završnoj fazi. On je izrazio uverenje da će se i Statut i prateći zakon pred Skupštinom Srbije naći odmah po usvajanju fiskalnih zakona.

"Ponovio bih reči predsednika Srbije Borisa Tadića da su, nakon donošenja republičkog budžeta za 2009. godinu i pratećih fiskalnih zakona, statut Vojvodine i zakon o nadležnostima za institucije države Srbije prioritetni akti", rekao je Pajtić.

On je dodao da je u ovom trenutku u fazi finalizacija nacrta zakona o nadležnostima i da očekuje da će se i Statut i taj zakon vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Pajtić je rekao i da usvajanje Statuta i pratećeg zakona, bez obzira što je pokrajina donela odluku o privremenom finansiranju, nije preduslov za utvrđivanje pokrajinskog budžeta za 2009. godine, jer se on uređuje odlukom o budžetu koju donosi Skupština Vojvodine.

"Njegova najmanja garantovana veličina utvrđena je Ustavom Srbije. Međutim, bilo bi zaista dobro da se što pre potvrdi Statut i donese zakon o nadležnostima, jer će se tada sasvim precizno znati koje se funkcije i nadležnosti i finansiraju iz pokrajinskog budžeta", kazao je Pajtić.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyNed Jan 18, 2009 8:55 pm

Pekarama preti katanac

U narednim nedeljama najveći broj vojvođanskih pekara će zbog neposedovanja „hasap“ sertifikata (HACCP – standard za zdravstvenu ispravnost hrane) za proizvode sa sastojcima životinjskog porekla morati da stavi katanac na vrata. Svako ko proizvodi hranu koja sadrži proizvode od životinja, kao što su meso i mleko, prema Zakonu o veterini mora da ima sertifikat „hasap“.


Aktuelno iz Vojvodine Pekara-x

Od oko 300 pekara na području Novog Sada ovaj evropski standard uvele su samo dve . Razlog je, kako tvrde ovdašnji pekari, što za ovu investiciju, „tešku“ više hiljada evra , male pekarske radnje nemaju para, pa će kako stvari stoje, proći gore od mađarskih pekara. U susednoj državi je po usvajanju ovog evropskog standarda zatvoreno više od dve hiljade pekara.
Da bi se „hasap“ primenio, navode u Uniji vojvođanskih pekara, konsultantske kuće za svoje usluge naplaćuju do 5.000 evra, ali je ceh na kraju mnogo veći. Ova papirologija je zapravo priprema za primenu standarda, a da bi se sistem uveo i počeo da funkcioniše, najčešće je potrebno napraviti sasvim nove objekte ili izmeniti postojeće, kupiti nove mašine, navode u Uniji.
– U srednjem Banat nijedan mali pekar nije uveo „hasap“, niti ga može primeniti u ovako teškim uslovima. Radnje ionako zatvaramo, desetak njih je za kratko vreme već ugašeno. Da bi pekara koja ima deset do 15 radnika pozitivno poslovala , mora da napravi promet od milion i po dinara, a to ne polazi za rukom ni onima koji važe za uspešne. Zato ako nam država ne izađe u susret i produži rokove ili obezbedi povoljnije kredite, niko neće moći da obezbedi ovaj novi standard. Zatvorićemo radnje, pa će ljudi ići na biro za zapošljavanje, a domaćice će morati da mese – navodi Zoltan Fodor, predsednik Udruženja privatnih pekara iz Zrenjanina.
Iz razgovora sa novosadskim pekarom Mirkom Petrovim može se zaključiti da među pekarima postoji dosta nedoumica. Za početak, da li je „hasap“ obavezan samo za velike pekarske lance i pekare koje snabdevaju velike trgovačke objekte, ili za sve.
Petrov se pita zašto se hajka diže samo na njih kada se zna da većina mesara, malih proizvođača mleka i mlečnih proizvoda takođe nije uvela „hasap“, a od njih nabavljaju sirovine, i „kako da ovaj posao obave na vreme kad procedura traje osam do 18 meseci“.
U međuvremenu, sertifikacione kuće u Srbiji navode da čak 90 odsto srpskih preduzetnika koji proizvode i prodaju hranu nije upoznato s ovim pravilima iako od ove godine neće moći da posluju na domaćem, a kamoli stranom tržištu.
„Hasap“ podrazumeva analizu opasnosti na kritičnim kontrolnim tačkama u proizvodnji hrane, a sagledavaju se biološki, hemijski i fizički rizici od ulaznih sirovina, proizvodnje i distribucije do trpeze, odnosno krajnjeg potrošača. Katanac, prema tome, na preti samo pekarama već mesarama, mlekarama, živinarnicima…
Neposedovanje „hasapa“ dovodi u pitanje i plan Srbije da se ostvari ovogodišnji izvoz hrane u vrednosti od tri milijarde dolara.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu odobrio je samo početkom decembra devet miliona dinara podsticajnih sredstava za sufinansiranje uvođenja ovog sertifikata. Sredstva su dodeljena 41 privredniku, najviše klaničarima, mlekarama, proizvođačima stočne hrane i testenina.

Šta je „hasap“

Ovaj sistem je prihvaćen sedamdesetih godina i od tada je od Svetske zdravstvene organizacije međunarodno priznat kao najefikasnije sredstvo u kontroli bolesti izazvanih hranom . On je danas postao uslov i legitimacija za međunarodnu trgovinu hranom, a u najvećem broju evropskih zemalja zakonski je obavezan.

Dosadašnja kontrola

Model po kojem je dosad kontrolisana hrana imao je niz nedostataka. Ispitivan je samo krajnji proizvod. Za razliku od ove prakse, prema Zakonu o veterini, koji se odnosi na svako „pravno lice i preduzetnika koji obavlja proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla, hrane za životinje…“, pratiće se i kontrolisati proizvodnja od njive do trpeze, a upravo to omogućava „hasap“ sistem.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyPon Jan 19, 2009 12:17 am

Bubnjević: Inicijativa za izgradnju aerodroma u Novom Sadu

Član novosadskog Gradskog veća zadužen za saobraćaj Siniša Bubnjević izjavio je da Novi Sad radi na projektu izgradnje aerodroma koji bi prihvatao male putničke avione i teretne avione.

Bubnjević je u intervjuu za specijalizovani rumunski časopis "Romanian Busineš Transportation" rekao da je projekat aerodroma odavno uradio "Beogradski aeroinženjering", a da je za potrebe grada izradu projekta finansiralo Javno preduzeće Poslovni prostor.

"Projekat se mora modifikovati, jer ne planiramo aerodrom za velike putničke avione, već za kargo transport i mali putnički saobraćaj", kazao je Bubnjević i dodao da je reč o avionima koji mogu da prevezu od 40 do 50 putnika.
On je dodao da će Gradsko veće pokrenuti inicijativu, a da "će se videti koliko se može uraditi u ovom mandatu".
"Ovih dana ću imati i sastanak s rukovodstvom aerodroma na Čeneju, pa ću znati na koji način oni razmišljaju", najavio je Bubnjević.
Prema njegovim rečima, Grad sigurno neće finansirati izgradnju, već će tražiti investitore, ali je izvesno da će budući aerodrom biti pod upravom grada Novog Sada.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyUto Jan 20, 2009 2:24 pm

Efraim Zurof primio ključeve Novog Sada

NOVI SAD - Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, sinoć je u Gradskoj kući svečano primio titulu počasnog građanina Novog Sada. On je i ovu priliku iskoristio da zatraži da Mađarska pokrene proces protiv Šandora Kepira, žandarmerijskog oficira fašističke vlasti u Drugom svetskom ratu, koji i dalje slobodno živi u Budimpešti.

Aktuelno iz Vojvodine Zurof-x

Titula počasnog građanina Novog Sada Efraimu Zurofu je dodelila Skupština grada zbog njegovog nemerljivog doprinosa pravdi prema žrtvama racije u Novom Sadu, kao i istrajne borbe u otkrivanju mesta boravka žandarmerijskog oficira Šandora Kepira, jednog od idejnih tvoraca i sprovodilaca genocida u januaru 1942. godine. Primajući plaketu i ključeve grada u Velikoj sali Gradske kuće u prisustvu velikog broja zvanica, Efraim Zurof je izjavio da sa velikim zadovoljstvom prihvata titulu.
- Velika mi je čast da prihvatim titulu Novog Sada u kojem je do Drugog svetskog rata živela velika populacija Jevreja, a danas je to grad u kome se nalazi druga po veličina jevrejska zajednica u Srbiji. Ovo priznanje za mene nije lično, već predstavlja podršku borbi da se pred lice pravde izvedu svi nacistički zločinci. To je podrška onome što je Simon Vizental radio decenijama, a to i danas radi centar koji nosi njegovo ime -rekao je Zurof.
Gradonačelnik Igor Pavličić je istakao da je grad priznanje dodelio Zurofovu zbog istrajne borbe na pronalaženju nacističkih i fašističkih zločinaca.
- Novi Sad je danas ponosan grad iz dva razloga. Prvi je što odajemo počast osobi koja se bori da se ne zaborave zločini i da se pred lice pravde izvede zločinci, a drugi što se u gradu održava seminar o holokaustu - kaže Pavličić.
Efraim Zurof se inače u Novom Sadu nalazi zbog održavanja trodnevnog seminara o holokaustu u Hotelu „Sajam“ čiji je on kordinator. Na seminaru će 300 prosvetnih radnika proći obuku kako da učenicima i studentima predaju o holokaustu. Većina predavača, kao i svih 300 učesnika će na kraju seminara 22. januara prisustvovati pomenu na stravične događaje u zimu 1942. godine, kada je u Novom Sadu ubijeno oko 1.500 Jevreja, Srba i Roma.

Nema spora oko spomenika Jaši Tomiću

Igor Pavličić i Efraim Zurof su rekli da je nesporazum oko spomenika Jaši Tomiću, zbog kojeg u prvom momentu direktor Centra „Simon Vizental“ nije bi spreman da prihvati titulu, rešen dogovorom. Kako su objasnili, seminar o holokustu deo je tog dogovora, a cilj je da se što više ljudi upozna holokaust i antisemitizam koji je i doveo do ovog zločina. Spomenik Jaše Tomića je Zurofu bio sporan jer je poznato da je ovaj bio antisemita.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySre Jan 21, 2009 10:40 am

Egereši i Dejanovićka o Statutu Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši najavio je da će sutra razgovarati sa predsednicom srpskog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović o tome kada će se pred republičkim poslanicima naći predlog novog statuta Vojvodine

Aktuelno iz Vojvodine Sandor_egeresi_130

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySub Jan 24, 2009 1:30 pm

Dulić: Statut Vojvodine će biti usvojen

Parlament će uskoro usvojiti Statut Vojvodine i za njega će glasati sve stranke vladajuće koalicije, smatra ministar Oliver Dulić.

Aktuelno iz Vojvodine Dulic

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje i funkcioner Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio je da će Statut Vojvodine uskoro biti usvojen u Skupštini Srbije i da će za njega glasati sve stranke vladajuće koalicije.

"DS je apsolutno jedinstvena po tom pitanju. Unutar DS ne postoji nikakav problem u vezi sa Statutom ili usvajanjem pratećeg zakona koji bi trebalo da definiše nadležnosti Vojvodine. Pregovori između ministarstava koja treba da prenesu te nadležnosti idu dobro. A sve te medijske spekulacije da u DS ima problema oko Statuta su u domenu projekcije nečijih želja da u stranci dođe do svađe, u čemu neće uspeti", rekao je Dulić za "Novosti".

Ministar Dulić smatra da opozicione stranke razumeju potrebu zaokruživanja ustavnih nadležnosti pokrajinske administracije.

Komentarišući ocene opozicionih stranaka da je Statut separatistički dokument, Dulić je istakao da "niko ne pomišlja na opciju koja bi definisala Vojvodinu kao region koji bi imao bilo koje državne atribute".

"Deo opozicije, nažalost, stalno ima potrebu da plaši građane", rekao je Dulić.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyNed Jan 25, 2009 2:45 am

Potvrđena saradnja Vojvodine i Toskane

NOVI SAD - Vojvodina će na privrednom i obrazovnom planu sarađivati i sa Toskanom, potvrdili su predstavnici pokrajine i ove italijanske regije

Naši studenti ekonomskih i političkih nauka, poljoprivrede i književnosti moći će da konkurišu za besplatno studiranje na četiri toskanska univerziteta.


_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyPon Jan 26, 2009 1:36 am

LSV traži raspravu o obeštećenju Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine i dalje zahteva raspravu o obeštećenju pokrajine zbog prodaje NIS-a. Prema računici te stranke, Pokrajina je oštećena za 840 miliona evra. Za taj novac mogli smo da otvorimo 150.000 radnih mesta, kažu u LSV-u.

Aktuelno iz Vojvodine Bogaroski-tekst
Branislav Bogaroški

Liga socijaldemokrata Vojvodine pokušaće i na narednoj sednici pokrajinskog parlamenta da u dnevni red uvrsti inicijativu o potrebi obeštećenja Vojvodine po osnovu ulaganja u "Naftagas", najavio je predsednik poslaničke grupe te partije u skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.

Bogaroški je podsetio da je na današnji dan pre tačno godinu dana ratifikovan energetski sporazum između Srbije i Rusije, te da je Liga socijaldemokrata Vojvodine tom prilikom održala protest ispred upravne zgrade NIS-a u Novom Sadu.

Kako je dodao, iz Lige je još tada upozoreno šta će se dogoditi ukoliko se zaključe ugovori sa "Gaspromom", te da se, kako je rekao, na žalost pokazalo da je ta stranka u velikoj meri bila u pravu.

"Zbog toga ćemo tokom ove godine, a ako bude potrebno i naredne, nastaviti dalje sa aktivnostima koje se tiču NIS-a. Prvi korak je novi pokušaj da se u Skupštini Vojvodine konačno raspravlja o NIS-u, odnosno o obeštećenju pokrajine zbog prodaje tog preduzeća", kaže Bogaroški.

"Vojvodina je, prema računici LSV-a oštećena za 840 miliona evra, pošto je NIS prodat za 400 miliona evra, a realna tržišna vrednost NIS-a procenjena je na 2,2 milijarde evra", rekao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, za 840 miliona evra u Vojvodini je moglo da se otvori oko 150 hiljada radnih mesta.

"Pošto u Vojvodini ima oko 200 hiljada nezaposlenih, ne vidim kako neko može da kaže da nema prostora da se raspravlja o toj temi", naglasio je Bogaroški.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyPon Jan 26, 2009 2:36 pm

Neslaganja oko Statuta Vojvodine

Beograd -- Predlog statuta Vojvodine predat je na usvajanje Skupštini Srbije u oktobru prošle godine, ali još uvek nije potvrđen.

Novi Statut, koji severnu Pokrajinu definiše kao “evropsku regiju” koja svoja predstavništva ima “u drugim evropskim regijama i u Briselu”, dobio je punu podršku Vojvođana i stranaka iz vladajuće koalicije. Međutim, opzicione partije smatraju da je nov Statut dokument kojim se razbija Srbija i oštro se protive njegovom usvajanju.

Još jedno u nizu važnih pitanja, koje je Skupština Srbije trebalo da okonča do kraja 2008, je i potvrda Statuta Vojvodine. Dok se čeka njegovo usvajanje, ovaj podzakonski akt postao je tačka razdora vladajućih stranaka i opozicije.

Vojvođani tvrde da predloženi statut obezbeđuje razvoj Pokrajine i da ne sadrži separatističke tedencije.

“Statut Vojvodine ima osnovu da zadrži novac koji se zaradi u Vojvodini i ono što mi želimo je da vojvođanska administracija služi građanima Vojvodine. Mi ne želimo, u Vojvodini nema separatizma, i ne želimo da ugrožavamo državu Srbiju, ali mislimo da postoje rešenja koja znamo bolje”, kaže potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

S druge strane, sve glasnije se čuju ocene da Statut sadrži odredebe koje nisu u skladu sa Ustavom i daju Pokrajini elemente državnosti. Predsednik pokrajinskog dobora Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar kaže da je analizom Statuta ustanovio 32 odredbe koje su protivne Ustavu Srbije.

“Ustavni položaj Vojvodine, bio za nekoga zadovoljavajući ili ne, on je određen Ustavom, a zadatak Statuta je ne da prekraja nečije zadovoljsvto kroz Statut, već da taj Statut omogući autonomiju određenu Ustavom. Ako neko nije zadovoljan, može da menja Ustav”, smatra Lončar.

Kada će Statut naći pred poslanicima republičkog parlamenta i dalje je neizvesno. Kostreš se nada da će se to pitanje i formalno postaviti kada počne redovno zasedanje od 1. marta.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyUto Jan 27, 2009 2:10 pm

Korhec: Potvrđivanje Statuta Vojvodine je pitanje političke volje

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je da je pitanje potvrđivanja novog Statuta pokrajine u Skupštini Srbije jedino stvar postojanja ili nepostojanja političke volje

Aktuelno iz Vojvodine Tamas_korhec_130x55

On je za "Dnevnik" rekao da ne postoje nikakve pravne prepreke za to da se statut pred republičkim poslanicima nađe i pre marta, odnosno pre redovnog zasedanja Skupštine Srbije.

"Možda ima prepreka u smislu postoji li za statut politička volja i da li ima drugih prioriteta za skupštinsku većinu. Međutim, ništa se nije desilo što bi opravdalo novo odlaganje potvrđivanja
statuta", naveo je Korhec.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih prepreka da se statut u državnom parlamentu potvrdi i u decembru, već je i to zavisilo isključivo od političke volje.

"Mi smo u zakašnjenju s donošenjem statuta, to se stalno odlaže i stalno se pronalaze neki novi termini. Sve je pitanje političke volje", ponovio je Korhec.

Zbog nepotvrđivanja statuta u Skupštini Srbije, Vojvodina nije mogla da donese budžet za 2009. godinu, pa je pokrajinski parlament usvojio Odluku o privremenom finansiranju za prva tri meseca ove godine.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySre Jan 28, 2009 10:20 pm

Više od milijarde za projekte lokalnih samouprava

NOVI SAD - Izvršno veće Vojvodine usvojilo je danas program rada za prvi kvartal 2009. godine Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, koji predviđa ulaganja od 1,2 milijarde dinara u započete projekte lokalnih samouprava.

Aktuelno iz Vojvodine Izvrsno_vece_130x55

Direktor Fonda Momčilo Milović rekao je da će u prvom kvartalu biti nastavljeno finansiranje započetih projekata, koje su predložile vojvođanske lokalne samouprave, opštine i gradovi, a Fond će usmeriti u ove projekte 1,2 milijarde dinara.

Planirana su ulaganja u arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo od 165,3 miliona dinara, u energetiku 33,3 miliona dinara, dok će za tehnološki razvoj i opremanje biti izdvojeno oko 9,8 miliona dinara.

U projekte za razvoj poljoprivrede biće usmereno 6,5 miliona dinara, u vodoprivredu i zaštitu životne sredine 239,8 miliona dinara, a sredstva namenjena projektima u oblasti zdravstva i socijalne zaštite iznosiće 125,4 miliona dinara.

Projektima u oblasti obrazovanja, nauke i inovacije namenjeno je 150,2 miliona dinara, saobraćaj i telekomunikacije imaće na raspolaganju 483,1 milion dinara, dok će u izgradnju novih, rekonstrukciju i sanaciju postojećih objekta u oblasti turizma, ugostiteljstva, banja i lečilišta u Vojvodini biti uloženo oko 6,5 miliona dinara.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyPet Jan 30, 2009 2:21 pm

Čanak: Vladajuća koalicija matirala usvajanje Statuta VojvoduineBEČ - Povodom odlaganja rasprave i usvajanja novog Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije , predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak za frankfurtske "Vesti" je izjavio da će, iako mu se Statut ne sviđa, glasati za njega jer su dovedeni u položaj bez prava na izbor.


Aktuelno iz Vojvodine Canak_130x55

"Imamo zamerku na ispostavu pogrešnih Ustavnih rešenja, jer on mora imati akte koji su u skladu sa interesima Vojvodine i njenim ustavnopravnim kontinuitetom", objasnio je on.

« Statut spominje Vojvodinu posle mnogo godina, i to je nešto protiv čega mi ne možemo glasati", rekao je Čanak dodajući da glasanje za ne znači da se slaže s njim.

Na pitanje da li to znači da su ga predsednik Srbije Boris Tadić i vladajuća koalicija stavili u mat položaj on je odgovorio- "naravno".

Upitan kako je došlo do toga da njegova stranka odštampa novogodišnje kalendare na kojima je Vojvodina prikazana kao republika Čanak je objasnio da ih je pripremila omladina stranke.« Nisam znao, ali se nisam mnogo ni iznenadio. Već deset godina štampamo istu kartu, još od kad smo na našem kongresu usvojili deklaraciju Vojvodina republika put mira i stabilnosti », istakao je on.

Čanak je dalje rekao da živi u Srbiji koja po prvi put u istoriji kao nezavisna država u svom sastavu ima Vojvodinu.

« Upravo zbog toga položaj Vojvodine mora da se definiše, a ne da se redefiniše, obnovi. Srbija nikad nije bila nezavisna država, a da je imala Vojvodinu u svom sastavu. Ili, teritorija nezavisne države Srbije nikad nije obuhvatala Vojvodinu », zaključio je Čanak.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySub Jan 31, 2009 2:10 pm

Tondo: Italijanski privrednici zainteresovani za ulaganja u Vojvodinu

NOVI SAD - Predsednik italijanske regije Friuli - Venecija-Đulija Renco Tondo izjavio je danas u Beogradu da je široka i snažna autonomija za Kosovo unutar Srbije najbolje rešenje, dodajući da u tom smislu deli poziciju prema Kosovu predsednika Srbije Borisa Tadića. Tondo je danas bio i gost Izvršnog veća Vojvodine gde je razgovarao sa predsednikom IV Vojvodine Bojanom Pajtićem

Aktuelno iz Vojvodine Kosovo_130x55

"Predsednik Boris Tadić rekao mi je da je za Kosovo povoljna najšira autonomija, ali da ostane deo Srbije", kazao je Tondo novinarima po završetku posete Srbiji i Vojvodini, prenela je italijanska agencija Ansa.

"Ja sam svojevremeno u parlamentu govorio da bi priznavanje nezavisnosti Kosova predstavljalo složen problem. Istovremeno sam se založio za široku autonomiju a ne za nezavisnost", naglasio je Tondo.

On je podsetio da se prilikom svog ranijeg boravka na Kosovu, tokom prvog mandata na funkciji predsednika regije Friuli - Venecija - Đulija od 2001. do 2003, uverio da je za Kosovo najbolje rešenje široka autonomija unutar Srbije, poput one koju uživa Vojvodina, prenela je Ansa.

Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je Tadić u današnjem razgovoru sa delegacijom italijanske regije Friuli - Venecija - Đulija, koju je predvodio Tondo, istakao je ova regija već dugo vremena strateški partner Srbije, ne samo u italijanskim, već i u evropskim okvirima.

Tadić je rekao da saradnja sa evropskim regionima predstavlja tradicionalni politički, ekonomski i kulturološki most, koji povezuje Srbiju sa Evropskom unijom i mogućnost ekonomskog povezivanja putem direktnih stranih investicija.

Predsednik Srbije je zahvalio na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije, navedeno je u saopštenju.

Tondo je danas bio i gost Izvršnog veća Vojvodine gde je razgovarao sa predsednikom IV Vojvodine Bojanom Pajtićem.

Tondo: Italijaski privrednici zainteresovani za ulaganja u Vojvodinu

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyUto Feb 03, 2009 1:00 pm

Petrović: Statut Vojvodine i prateći zakon o prenosu nadležnosti do 15. marta

NOVI SAD - U narednih desetak dana trebalo bi da bude usaglašen tekst zakona o prenošenju nadležnosti na Pokrajinu da bi taj zakon, zajedno sa Predlogom statuta Vojvodine, bio upućen u proceduru Skupštine Srbije do kraja ovog meseca, izjavio je danas šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu" Dragoslav Petrović.

Aktuelno iz Vojvodine Dragoslav_petrovic_130x55

"Imperativ je da do 15. marta ta dva akta budu usvojena kako bismo mogli da kreiramo budžet Vojvodine, u skladu sa nadležnostima koje bi pokrajina trebalo da dobije novim statutom", rekao je Petrović.

Aktuelno iz Vojvodine Izvrsno-vece_500

Napominjući da su prošle sedmice "najviši predstavnici pokrajinskih sekretarijata" i ministarstava Srbije intenzivno radili na usaglašavanju odredaba pratećeg zakona, on je naglasio da bi taj "osetljiv i složen posao" trebalo da bude završen u narednih desetak dana.

To znači da bi do polovine ovog meseca trebalo da bude usaglašen tekst zakona o prenosu nadležnosti na Pokrajinu i da taj akt, zajedno sa predlogom statuta uđe u skupštinsku proceduru.

Pokrajinski parlament je spreman da do kraja februara ponovo razmotri predloženi Statut Vojvodine radi eventualnog usaglašavanja nekih pravno-tehničkih pitanja i da onda ta dva dokumenta budu upućena poslanicima Skupštine Srbije na davanje saglasnosti, kazao je Petrović.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySre Feb 04, 2009 10:03 am

Holanđani grade farmu vetrenjača za proizvodnju struje u blizini Zrenjanina

U ataru zrenjaninskog sela Belo Blato holandska firma Notos kupila je zemljište na kome će biti podignuta takozvana “farma” s 19 vetrenjača za proizvodnju električne energije.

Kako su javili lokalni zrenjaninski mediji, zemljište na kome će biti izgrađena farma vetrenjača prostire se na 90 hektara i nalazi se na ušću Begeja u Tisu nedaleko od prirodnog rezervata Carska bara.

Predviđeno je da Holanđani uskoro na toj lokaciji prvo izgrade veliki kontrolni toranj za ispitivanje snage i smera vetrova, a potom bi počela i gradnja samih vetrogeneratora.

Farma vetrenjača” imala bi veliki značaj za taj deo Banata, ne samo zbog proizvodnje struje nego i zato što bi nekoliko meštana na postrojenjima našlo posao, a bio bi izgrađen i prilazni put, uređen prostor, izgrađena vodovodna mreža, kao i upravna zgrada. (Economy, 3. februar 2009.)

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySub Feb 14, 2009 7:40 pm

Otvoren Prvi festival nauke u Vojvodini

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović otvorili su danas u Novom Sadu Prvi festival nauke u Vojvodini.

Aktuelno iz Vojvodine Hemija_nauka_130

Đelić je rekao da greše oni koji smatraju da u Srbiji nema potencijala i dovoljno interesovanja za nauku i tehologiju i najavio da će resor na čijem je čelu ove godine podržati još devet sličnih manifestacija u Vojvodini, čiji je cilj popularizacija nauke u teoriji i praksi.

"Do kraja juna ćemo, zajedno s Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj, izraditi plan prioriteta u toj oblasti za narednih nekoliko godina. Deo tih poslova preuzeće Vojvodina, na osnovu zakona o prenosu nadležnosti koji će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije", dodao je Đelić.

Aktuelno iz Vojvodine Hemija_nauka_1_500

Đelić: Za popularizaciju nauke 2,2 miliona dinara

Božidar Đelić je najavio je da će resorno ministarstvo za devet manifestacija za popularizaciju nauke u Srbiji ove godine izdvojiti 2,2 miliona dinara.

"Novac nije najvažniji, najvažnije je da ćemo na taj način omogućiti hiljadama mladih da se upoznaju sa onim što nude nauka, inovacije i tehnologija", kazao je Đelić.
On je dodao da je s nadležnim pokrajinskim institucijama postignut dogovor oko načina na koji će se u sklopu statuta Vojvodine raditi na popularizaciji nauke, sa jasno naglašenim ingerencijama.

Petrović: Mladi obrazovani ljudi su naša budućnost

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović kazao je novinarima da će se na Festivalu nauke predstaviti oko 200 naučnih radnika i studenata volontera iz 30 naučnih oblasti, sa pet novosadskih i dva beogradska fakulteta.

"Festival nauke je jedinstvena prilika da se osnovci i srednjoškolci upoznaju s delatnostima fakulteta, kako bi se što lakše odlučili šta bi voleli da studiraju, a upravo mladi obrazovni ljudi predstavljaju budućnost naše zemlje", kazao je Petrović.

Nauka i tehnologija - glavne karike

Prema rečima Petrovića, pokrajinska vlada pridaje veliki značaj nauci i tehnologiji, smatrajući da je to glavna karika ukupnog razvoja društva.

"Teško je racionalno objasniti kako je jedan Albert Ajnštajn u 23. godini, na osnovu tada veoma oskudnih znanja u oblasti fizike, došao do tako genijalnih zaključaka i teorija, koje važe i sada. Nije isključeno da se i među učesnicima ovog skupa krije jedan budući stručnjak, čija otkrića će koristiti ne samo Srbiji, već i široj zajednici", zaključio je Petrović.

Besplatan ulaz

Ulaz na festival je besplatan, a posetioci danas i sutra od 10 do 19 sati u holovima Poljoprivrednog fakulteta i Departmana za fiziku i matematiku PMF-a mogu posetiti mnogobrojne radionice i štandove sa raznim eksperimentima koje su pripremili studenti i njihovi profesori.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Skupština grada Novog Sada, Gradski sekretarijat za obrazovanje, Gradski sekretarijat za sport i omladinu, Gradski sekretarijat za privredu i Gradski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U popularnim predavanjima i radionicama učestvovaće više od 50 profesora, 70 asistenata i 100 studenata volontera.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptySub Feb 14, 2009 7:54 pm

Održana donatorska konferencija za bolji status Roma u Vojvodini

NOVI SAD - U Skupštini Vojvodine danas je održana prva donatorska konferencija za unapređenje položaja Roma kako bi se obezbedila sredstava za sprovođenje projekata za bolji status Roma u Vojvodini.Konferenciju su organizovali Kancelarija za inkluziju Roma Izvršnogveća Vojvodine, Matica romska i Savez nevladinih organizacija "Dekada Roma".

Na konferenciji su učestvovali predstavnici ambasada Mađarske, Italije i Nemačke, USAID-a, UNHCR-a, UNICEF-a, Svetske zdrastvene organizacije, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Fonda za otvoreno društvo, kao i predstavnici Republike, Pokrajine, opština i
nevladinog sektora.

Potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ana Tomanova Makanova rekla je da je u interesu svih koji žive u Srbiji i Vojvodini da se izgradi građanska i demokratska država u kojoj će se sprovoditi zakoni u praksi, izgraditi i postaviti institucije i tražiti da te institucije rade svoj posao.

Ona je navela da je u Vojvodini dosta urađeno na integraciji Roma, koji dobro sarađuju sa lokalnim samoupravama, civilnim sektorom, ali i institucijama, poput Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine.

"Napravili smo dobar model i unapredili položaj pripadnika romske zajednice koji može da bude primer i za druge zemlje koje su uključene u program poboljšanja njihovog položaja", kazala je Ana Tomanova Maknova.

Rektorka Novosadskog uninverziteta Radmila Marinković-Nedučin istakla je značajno povećanje broja studenata romske nacionalnosti u visokom obrazovanju u Vojvodini, kojih je sada oko 200.

Kako je rekla, to je rezultat rada svih koji su iskreno zaiteresovani za napredak u toj oblasti, a to su, pored Univerziteta, državni i pokrajiski organi, kao i nevladine organizacije koje su podržale različite projekte.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović govorio je o radu Kancelarije i predstavio aktivnosti koje su imali u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstva i uključivanja Roma u državne institucije.

Na konferenciji su predstavljeni projekti Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine, koji je bio i pokrovitelj skupa, kao i projekti Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Romske nevladine organizacije predstavile su se nizom projekata iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstva, sporta i razvoja romske zajednice.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine EmptyNed Feb 15, 2009 1:06 pm

Statut Vojvodine za 10 dana

Usaglašavanje radne verzije teksta zakona o nadležnosti Vojvodine između predstavnika republičke i pokrajinske vlade praktično je završeno. Ostale su još samo neke nijanse koje će predstavnici Pokrajine i Republike tokom vikenda u Beogradu da završe, pa je na potezu republička vlada.

Vlada za desetak dana treba da usvoji konačnu verziju predloga i da je kao zvanični predlagač uputi Skupštini na usvajanje. Ovo je „Blicu nedelje“ potvrdio visoki pokrajinski funkcioner koji nije želeo da mu navodimo ime.
Kako je naš list već pisao, Pokrajina će prema budućem zakonu o nadležnostima i statutu imati izvršnu bez zakonodavne i sudske vlasti. Prema radnoj verziji zakona, suštinski se ništa bitno nije promenilo, navode u pokrajinskom delu Demokratske stranke. Vojvodina će umesto međunarodnih voditi međuregionalne poslove, moći će da bude članica evroregija i kao takva, u skladu sa zakonima i Ustavom, u tim regijama da otvara predstavništva, uz podsećanje da Pokrajina već ima predstavništvo u Segedinu koje je otvoreno još u doba Slobodana Miloševića. Pokrajina će imati normativnu, a ne, kako se interpretiralo, zakonodavnu vlast, pošto će donositi akte koji neće imati zakonodavnu snagu.
Inače, sadašnje nadležnosti pokrajinske administracije definisane su na osnovu Ustava Srbije iz 1990. i takozvanog Omnibus zakona iz 2002. Na osnovu Omnibusa, Pokrajina je imala samo neka poverena prava. Zakonom o nadležnosti, ta poverena prava, kao i prava koja joj pripadaju po novom Ustavu, postaće izvorna, pa se u žargonu Zakon o nadležnosti Vojvodine naziva Veliki omnibus.

_________________
Aktuelno iz Vojvodine 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
Sponsored content
Aktuelno iz Vojvodine Empty
PočaljiNaslov: Re: Aktuelno iz Vojvodine   Aktuelno iz Vojvodine Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Aktuelno iz Vojvodine
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: DRUŠTVO :: POLITIKA-
Skoči na: