HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 EU i Srbija

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: EU i Srbija   EU i Srbija EmptySre Jan 14, 2009 8:02 pm

EU bez konsenzusa o saradnji sa Srbijom

Češka podržava odmrzavanje prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali kao predsedavajuća EU mora da uvaži činjenicu da u Uniji nema konsenzusa o tome, izjavila je češka ambasadorka u Srbiji Hana Hubačkova.

EU i Srbija Cehinja-1

Češka ambasadorka u Srbiji Hana Hubačkova izjavila je da njena zemlja potpuno podržava odmrzavanje prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali da u EU ne postoji konsenzus o punoj saradnji sa Srbijom.

"Nacionalno, mi podržavamo odmrzavanje prelaznog sporazuma, a kao predsedavajući moramo poštovati činjenicu da još nema konsenzusa o punoj saradnji sa Srbijom. Mislim da je Srbija ta koja zaista može da pomogne procesu hapšenjem preostala dva optuženika", rekla je Hubačkova i navela da se nada da će biti pune saradnje Srbije sa Hagom, kao i da će doći do napretka Srbije u pridruživanju EU.

Hubačkova i švedski ambasador u Beogradu Krister Bringeus, čija će zemlja predsedavati EU u drugoj polovini 2009. godine, istakli su da je pridruživanje zapadnog Balkana EU jedan od prioriteta predsedavanja tih zemalja EU.

Bringeus je naveo da postoji jasna vizija Srbije kao članice EU, da je Srbija dosta učinila u saradnji s Hagom i da to svi pozdravljaju.

"Ali preostala dvojica treba da budu izvedeni pred pravdu, a to nije filozofsko ili složeno pitanje, jer su optuženi za ubistvo, masovna ubistva. Kada se to desi, a uveren sam da hoće, sve će biti lakše", rekao je Bringeus.

Nastaviti reforme

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žoze Ljoveras rekao je da je proces reformi potrebno nastaviti i ubrzati i u ovoj godini, istakavši da je proces evropske integracije mnogo više od uslova saradnje sa Hagom, pošto je reč o sveobuhvatnoj transformaciji srpske ekonomije i administracije.

Izbori za Evropski parlament u junu i formiranje Evropske komisije u oktobru neće uticati na pridruživanje Srbije EU.

Hubačkova je istakla da je liberalizacija viznog režima za građane zemalja zapadnog Balkana važan proces u kome Češka želi da vidi opipljiv napredak. Srbija je ostvarila napredak na tom planu, ali još toga treba da učini, posebno u usvajanju i primeni preostalih zakona, ocenila je Hubačkova.

Češka ambasadorka je najavila da će u februaru u posetu Beogradu doći stručnjaci EU koji će razmotriti dosadašnje rezultate.

Hubačkova je, takođe, najavila da će krajem januara Češka organizovati konferenciju o energetici, na kojoj će učestvovati i srpski predstavnici.

Na spoljnopolitičkom planu, pored integracije zapadnog Balkana u EU, Češka će raditi na jačanju odnosa sa SAD i veza sa istočnim susedima, pre svega na južnom Kavkazu i kaspijskom regionu.

Jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU biće i rešavanje pitanja ratifikacije Lisabonskog ugovora, koje bi trebalo da, kako je navela Hubačkova, bude rešeno do kraja 2009. godine.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyČet Jan 15, 2009 3:49 pm

Slovenija za odmrzavanje SSP

Slovenija želi da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU bude što pre "odmrznut" i da Srbija krene brzo u susret EU, izjavio je ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

EU i Srbija Zboric


Ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je u intervjuu agenciji Beta da Slovenija želi da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU bude što pre "odmrznut", i da Srbija krene brzo u susret EU.

"Srbija se nalazi u važnom trenutku pribižavanja Evropskoj uniji i mi želimo da se što pre počne sa realizacijom tog sporazuma", rekao je Žbogar, najavivši i posetu svog kolege iz Srbije Vuka Jeremića Ljubljani u drugoj polovini ovog meseca.

Komentarišući ideju o kojoj se sve češće govori u određenim krugovima u EU o takozvanom paketnom prijemu svih država zapadnog Balkana u EU u isto vreme, Žbogar je rekao da to "nije ideja koju bi Slovenija mogla zagovarati".

"U vreme kada smo ulazili u EU, mi smo imali stav da se o svakome donosi sud prema njegovoj spremnosti i sposobnosti. Uvek smo bili protiv toga da se prave paketi, tako da to nije naša ideja", rekao je Žbogar u razgovoru sa dopisnikom Bete iz Ljubljana Aleksandrom Mlačom.

"Te ideje čujemo, ali pre svega zbog graničnih pitanja, kojih ima mnogo upravo na tom području ... a nakon što je naš problem sa Hrvatskom uzrokovao zastoj u pregovorima, počeli su unutar EU razgovori šta to može značiti u nastavku i kako to sprečiti", rekao je šef slovenačke diplomatije.

Granična pitanja nisu u interesu EU

Žbogar smatra da nije u interesu EU da se granična pitanja unose u EU, a naročito ako su komplikovana kao što jesu, posebno u regionu.

Od toga su i polazile ideje o "paketnom rešavanju, čega Slovenija nikada nije bila zagovornik", rekao je Žbogar.

Govoreći o bojazni da će slovenačko blokiranje pristupnih pregovra Hrvatske sa EU imati kao moguću lančanu reakciju Zagreba da blokira ulazak Srbije u EU, slovenački ministar je rekao da Slovenija nije izazvala takvo moguće ponašanje.

"Mi nismo izazvali takvo lančano dešavanje ako do njega dođe, jer nismo prva država koja je za ostvarenje svojih nacionalnih interesa privremeno zaustavila neku drugu državu na putu u EU i dodao da je takvih primera bilo u prošlosti.

Šef slovenačke diplomatije je precizirao da se u sporu sa Hrvatskom radilo o životnom interesu Slovenije, o pitanju granice, ali da to pitanje Ljubljana nije otvarala u EU, već da ga je otvorila u trenutku kada je Hrvatska to pitanje donela u EU kroz dokumente koje je predstavila Briselu.

"Dakle, to pitanje nije donela Slovenija, nego Hrvatska preko svojih pregovaračkih pozicija..., i u tom trenutku smo mi morali reagovati onako kako jesmo", rekao je Žbogar.

Zajedničaka komisija razgovaraće o arbitraži

Slovenački ministar je podsetio da za rešenje problema sa Hrvatskom postoji zajednička komisija, koja razgovara o arbitraži i koja će se sastati krajem meseca, tako da će se nakon njenog izveštaja vlada odlučiti o narednim koracima.

"Trenutno se Slovenija nalazi u fazi razmišljanja o opcijama, o putu dalje... tako da još nema neke jasne odluke u kojem ćemo pravcu ići, ali nekako mislim da je naš interes da se pitanje granice počne rešavati na ovaj ili onaj način", rekao je Žbogar.

Odgovarajući na pitanje o takozvanim "izbrisanima", Žbogar je rekao da to nije samo slovenačko unutarpolitičko pitanje, već da su za njegovo rešavanje zainteresovane i druge bivše republike zajedničke države, a naročito Srbija i BiH.

Slovenački ministar je rekao da ljudima koji su ostali bez statusa, nakon odluke Ustavnog suda treba davati rešenja, i da Vlada razmišlja u tom pravcu.

"Vlada razišlja u tom pravcu da treba početi sa realizacijom odluke Ustavnog suda, što bi rešilo taj problem. Ljudi bi dobijanjem statusa počeli da dobijaju prihode, i s tim bi ta stvar bila rešena", rekao je Žbogar.

Samuel Žbogar posetiće sve zemlje zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Slovenije potvrdio je svoju nameru da na početku ove godine poseti sve zemlje zapadnog Balkana, odnosno da uspostavi kontakte sa ministrima spoljnih poslova na tom području.

"Ja sam najavio da ću kao prioritetno posetiti sve prestonice odnosno da ću ostvariti kontakt sa svim ministrima toga područja", rekao je Žbogar.

Na taj način šef slovenačke diplomatije pokazaće da zapadni Balkan ostaje slovemjački prioritet odnosno da Slovenija pokušati da bude još više korisna državama zapadnog Balkana na njihovm putu u Evropsku uniju" , rekao je Žbogar.

Šef slovenačke diplomatije posetiće prvo Sarajevo.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyPet Jan 16, 2009 9:48 pm

Papagopulos: Grčka će podržavati Srbiju na putu u EU

Ambasador Grčke Hristos Papagopulos najavio je danas, pred odlazak iz Beograda, da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na planu evrointegracija i ekonomskog razvoja, pre svega, putem investicija.

On je u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović istakao da dve zemlje imaju poseban interes da razvijaju saradnju u oblasti energetike, turizma, telekomunikacija i infrastrukture, uključujući izgardnju Koridora 10.
Prilikom prijema koji je Đukić-Dejanović priredila za grčkog ambasadora, na isteku njegovog mandata, izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog napretka bilateralnih odnosa između dve tradicionalno prijateljske zemlje, saopštilo je Odeljenje Skupštine Srvije za odnose s javnošću.
Predsednica Skupštine čestitala je ambasadoru Grčke na visokom priznanju - Ordenu Svetog Save prvog reda - koji mu je dodelila Srpska pravoslavna crkva za doprinos u razvoju odnosa između naroda dve zemlje.
Ona je obavestila ambasadora Papagopulosa da je prihvatila inicijativu predsednika grčkog parlamenta o sazivanju regionalne konferencije predsednika parlamenata, u vezi sa rešavanjem krize na Bliskom istoku.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyUto Jan 20, 2009 1:24 pm

Tadić: Kosovo nije uslov za EU

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za B92 da se Srbija nije "ni za milimetar" udaljila od evropskog puta, ali i da "ne postoji cena za Kosovo".

EU i Srbija 1146105980495aafe63d82a311926800_extreme

Tadić je rekao i da su Srbi na Kosovu s pravom zabrinuti zbog najavljenog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga, zbog čega će se insistirati da one budu rasformirane. Jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije u 2009. jeste borba za prevazilaženje finansijske krize i očuvanje radnih mesta, rekao je Tadić u "Poligrafu".

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga i da je demilitarizacija Kosova jedini način da se obezbedi sigurnost za ljude koji tamo žive.

On ističe da Srbija ne sme da odustane od politike odbrane teritorijalnog integriteta i nastavka procesa evropskih integracija i da mora da uradi sve što je u njenoj moći da se obezbede ta dva cilja.

"Veliki saveznik Srbije u toj politici odbrane integriteta zemlje je činjenica da u Evropi postoje zemlje koje ne žele nikada da priznaju Kosovo. I dok god u Evropi postoje takve zemlje, biće gotovo nemoguće da EU postavi Srbiji takav uslov", rekao je Tadić.

"Ali, ako bi se nešto tako desilo, ne daj bože u EU, mi odmah kažemo - nemojte tako nešto ni da pokušavate da radite, i gradimo politiku u skladu sa tom činjenicom. Što se mene tiče, nikada niko u Evropi nije nagovestio priznanje Kosova kao uslov za uključenje u EU. Naprotiv, svi su rekli da Srbiji takav uslov ne može biti postavljen", dodao je Tadić.

O političkoj sceni u Srbiji

Govoreći o političkoj sceni u Srbiji, Tadić je rekao da Vlada mora da izgradi autoritet tako što će rešavati probleme građana i da on u tome može da pomogne, ali da ne može, kako se govori, Vladi da "pozajmi" svoj autoritet.

On kaže i da je, pored političke moći, spreman da preuzme odgovornost za sve svoje odluke.

"Ja ne manipulišem ni sa kim. Kako to mislite - imam veliku moć, a nemam političku odgovornost. Čuo sam jednog analitičara koji je to napisao pre nekoliko dana. To je jedna fascinantna teza", rekao je Tadić.

"Činjenica da sam izabran od građana neposredno, nedvosmisleno vodi do zaključka da imam najveću političku odgovornost. Postoji i način promene predsednika, on se pokreće po Ustavom zagarantovanoj proceduri. A, s druge strane, moja odgovornost je veća od bilo kog učesnika u politici danas, i ja od nje ne bežim", objašnjava Tadić.


O ekonomskoj situaciji, gasu i NIS-u

Rebalans budžeta može biti odgovor države na finansijsku krizu, smatra Tadić, a funkcionisanje finansija biće kontrolisano periodično tokom godine.

On je ponovio da će borba za očuvanje radnih mesta biti najvažniji zadatak Vlade i da poslodavci moraju maksimalno da se trude da ne otpuštaju radnike.

Za vrema gasne krize, ističe Tadić, Srbija je postupila bolje nego ostale zemlje, jer je građanima na vreme obezbedila grejanje.

Tadić negira kritike da Srbija jedina u Evropi nema rezerve gasa u skladištu i dodaje da ni Bugarska ni Slovačka, koje su u EU, nemaju skladišta gasa.

"Video sam da ministar Aleksandar Popović govori da je u njegovo vreme utiskivano dovoljno gasa koliko je moglo, i to je vrlo moguće da vidimo šta je bilo pre njega. A, naravno, i posle njega. Posle njega nije bilo tehnički moguće to uraditi jer, kako bi građani znali, potrebno je određeno tehničko vreme da se gas utisne, znači - to je moguće samo tokom letnjih meseci", rekao je Tadić.

"Vlada je formirana negde u početak leta i nije imala budžetska sredstva, koja su izuzetno velika, za utiskivanje gasa jer treba da smestimo u Banatski Dvor nekoliko stotina miliona kubnih metara gasa, i to košta jako mnogo", navodi Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije Rusiji prodala NIS po ceni nižoj od realne jer je, u međuvremenu, zbog pada cene nafte došlo do značajnog pada vrednosti naftnih kompanija svuda u svetu.

On je ocenio da je srpska delegacija uspela da postigne znatno bolje uslove u ugovoru sa Rusima nego što je to prvobitno bilo ponuđeno.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyUto Jan 20, 2009 1:34 pm

Jeremić: Strateški prioritet ubrzavanje evropskih integracijaBEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će strateški prioritet Srbije u 2009. biti ubrzanje evropskih integracija i da će naša zemlja ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.


Jeremić je na ambasadorskoj konferenciji Ministarstva inostranih poslova, koja se održava u Beogradu, rekao da se nada da će to omogućiti da Srbija do kraja 2009. godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je naglasio da je važno da realizacija viznog režima sa EU postane stvarnost za građanje Srbije.

Redovi pred ambasadama

"Put ka Evropi ne bi trebalo da počinje u redu koji se proteže niz pločnik ispred neke ambasade. Od građana ove zemlje ne bi trebalo zahtevati da uzmu nekoliko slobodnih dana da bi dobili vizu da posete svoje rođake", kazao je Jeremić.

"Ne bi trebalo da dokazuju da su vlasnici svojih stanova, kako bi otišli u Luvr i ne bi trebalo da podnose dokaze o svojoj kreditnoj sposobnosti, kako bi posetili Akropolj, videli Rim ili šetali ulicama Salzbuga", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je istakao da je krajnje vreme da se odblokira prelazni sporazum Srbije i EU, pošto Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.

Kosovo i Metohija

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Jeremić je naglasio da očekuje da se svi uzdrže od daljeg priznavanja nezavisnosti, pošto se čeka odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti.

Jeremić je rekao da očekuje da se Prištini ne omogući članstvo u regionalnim i multilateralnim institucijama, pošto je to privilegija suverenih država.

Produbljivanje bliskih odnosa

Ministar inostranih poslova Srbije je, govoreći o odnosima sa velikim silama, istakao da je uveren da će veze Srbije i Rusije nastaviti da jačaju tokom narednih godina i da se, posle inauguracije Baraka Obame za predsednika SAD, otvara strateška mogućnost za popravljanje odnosa s Amerikom.

Jeremić je istakao da će Srbija posebnu pažnju poklanjati produbljivanju bliskih odnosa sa Kinom i Indijom.

"Srbija je nezamenljiv faktor demokratske stabilnosti i sigurnosti na Balkanu. Naše namere su jasne, naši kapaciteti očigledni, a naša rešenost da se u potpunosti integrišemo u EU nepokolebljiva. Udruživanjem snaga Beograd i Brisel mogu da obezbede evropsku budućnost čitavom regionu", poručio je Jeremić.

Moratinos pozvao Holandiju da promeni odluku

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos pozvao je danas u Beogradu Vladu Holandije da promeni svoju odluku i omogući da otpočne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije EU.

"Vlade 26 zemalja članica EU su u potpunosti angažovane da počne primena SSP-a i koristim priliku da pozovem Holandiju da revidira svoju odluku i omogući da se ubrza proces evropskih integracija Srbije", istakao je Moratinos govoreći na Ambasadorskoj konferenciji Ministarstva spoljnih poslova u Palati "Srbija"

Neophodne reforme

U obraćanju učesnicima dvodnevnog skupa, Moratinos je naglasio da Srbija na tom putu mora da uradi i svoj "domaći zadatak" i sprovede neophodne reforme.

"Ne znamo koliko će to trajati, ali se nadam da će, posle podnošenja zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvu u EU, pregovori sa Unijom ići brže", istakao je šef španske diplomatije.

U tom smislu, Moratinos je podsetio i na iskustvo Španije, kojoj je devet godina trebalo da se pripremi za punopravno članstvo u EU.

Uspeh srpske diplomatije

Moratinos je ocenio da je 2008. bila teška i sumorna godina za Srbiju, imajući u vidu da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

On je naveo da je 2008. bila uspešna za srpsku diplomatiju, pohvalivši srpsku vladu za zrelost koju je pokazala u odbrani Kosova.

"Španija je veoma bliska u odbrani vrednosti u koje dve zemlje veruju kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova", ponovio je Moratinos, čija zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

"To je moja Srbija"

On je napomenuo da je važno da Srbija nastavi na isti način da se angažuje i dalje, radeći na konstruktivan način kada je u pitanju angažovanje misije EU na Kosovu.

Moratinos, koji je pre 20 godina bio u diplomatskoj službi u Beogradu, završio je svoje obraćanje na srpskom jeziku: "Danas Srbija ima slobodu, demokratiju i šansu da uđe u Evropsku uniju i uživa u miru i blagostanju".

"To je moja Srbija", poručio je Moratinos.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyČet Jan 22, 2009 2:41 pm

Smanjena podrška građana priključenju Srbije Evropskoj uniji

Broj građana koji podržava priključivanje Srbije Evropskoj uniji opao je u odnosu na maj 2008. za šest procenata i iznosi 61 odsto, saopštila je juče direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Predstavljajući rezultate istraživanja koje je za Kancelariju uradio „Stratedžik marketing”, Delevićeva je rekla da bi 13 odsto građana glasalo protiv priključenja EU, dok 16 odsto ne bi ni glasalo kada bi danas bio održan referendum na kojem bi se stanovništvo izjašnjavalo o članstvu Srbije u Uniji.
„Pad podrške izražava razočarenje jer su građani mislili da ćemo ići brže ka EU. Građani odgovornost za to što je u maju izgledalo da će biti ubrzanja, a izgleda da nije, raspoređuju između nas i EU”, kazala je Delevićeva.
Ona je dodala da raspoloženje građana zavisi od opipljivih koristi koje imaju od EU pa je tako u maju 67 odsto podržavalo priključenje Srbije u EU, jer je tada potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Uniji, najavljen je dolazak italijanskog „Fijata” u Kragujevac i održan „Evrosong”.
Prema njenim rečima, uvek kada nam se Evropa čini bliža više se građana izjašnjava za EU, a kada nam se ona čini daljom, onda taj broj opada.
Građani su brzinu kretanja Srbije prema EU u rasponu ocena od jedan do sedam ocenili sa 2,5.
Ono što usporava ulazak Srbije u EU je, prema mišljenju 49 odsto građana, „politika stalnog uslovljavanja koju EU primenjuje prema našoj zemlji”. Za usporen proces evropskih integracija 20 odsto građana krivi nesposobnost domaćeg rukovodstva, a 17 odsto smatra da je razlog tome neispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza.
Delevićeva je navela da ogromna većina građana smatra da prvi uslov koji Unija postavlja Srbiji da bi postala kandidat za članstvo jeste puna saradnja sa Tribunalom. Čak 86 odsto građana smatra da je to glavni uslov, dok devet odsto tvrdi da je glavni uslov priznanje nezavisnosti Kosova.
Delevićeva je istakla da, iako većina građana podržava proces evropske integracije, veliki broj pokazuje da nema poverenje u EU. Oko 62 odsto ispitanih reklo je da EU stalno postavlja uslove Srbiji i time je stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge zemlje.
Kada je reč o saradnji sa Tribunalom u Hagu, za 47 odsto građana taj uslov Unije je prihvatljiv, 43 odsto se njemu protivi, a preostalih 10 odsto nema stav o tome. Istraživanje je sprovela agencija „Stratedžik marketing” u poslednjoj nedelji decembra 2008.

EU i Srbija Kolacici-x

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyČet Jan 22, 2009 8:13 pm

Srbija traži garancije za Šengen

EU i Srbija Eu-v

Srbija će krajem meseca u Briselu pokušati da dobije garancije da će se liberalizacija viznog režima i kandidatura Srbije za članstvo visoko kotirati među prioritetima predsedavajućih Evropskom unijom u 2009. godini, saznaje „Blic”. Za 26. januar, u Briselu, zakazan je politički dijalog EU i Srbije gde će se predstavnici vlasti u Beogradu sresti sa evropskom trojkom i tom prilikom pokušati da obezbede i imenovanje specijalnog izaslanika Saveta EU u Srbiji, sa kojim bi se radilo na implementaciji plana za raspoređivanje Euleksa i plana UN od šest tačaka na Kosovu.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić otpočeo je turneju po zemljama EU kako bi obezbedio podršku za diplomatsku inicijativu Srbije. Posle posete Švedskoj, gde je razgovarao sa kolegom Karlom Biltom, Jeremić putuje u Sloveniju, Francusku i Italiju. On potom putuje u Brisel, na sastanak sa evropskom trojkom, koju čine komesar za spoljnu politiku Havijer Solana i šefovi diplomatija Češke, kao predsedavajuće, i Švedske, koja će predsedavati Unijom u drugoj polovini godine.
Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, sastanak će biti održan na marginama sastanka Saveta ministara EU, a delegacija Srbije pokušaće da ubedi svoje sagovornike da u prioritete svog predsedavanja visoko postave liberalizaciju viznog režima sa Srbijom i kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji, i da za to dobije garancije. Istovremeno, očekuje se da bude formalizovan predlog Srbije za imenovanje predstavnika Saveta EU u Srbiji, koji bi praktično bio izaslanik komesara za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. Imenovanjem izaslanika, Beogradu se otvora direktan kanal komunikacije sa Euleksom bez učešća Pitera Fejta, koji EU predstavlja na Kosovu i koji kroz Međunarodnu civilnu kancelariju, koja predstavlja zemlje EU koje su priznale Kosovo, sprovodi plan Martija Ahtisarija. Izaslanik bi bio zadužen i za tehničke pregovore Beograda i Prištine, a očekuje se da to konačno otvori mogućnost za primenu plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji se trenutno ne sprovodi, i čije je prihvatanje bilo preduslov da Beograd da zeleno svetlo za raspoređivanje Euleksa na Kosovu.

Peter Sorensen izaslanik EU

Danski diplomata Peter Sorensen za sada je najbliži imenovanju za predstavnika Saveta EU u Srbiji. Prema nepotvrđenim informacijama, odluka o otvaranju kancelarije u Beogradu koja bi bila veza sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom i sa Euleksom već je doneta, a trebalo bi da bude smeštena u prostorijama delegacije Evropske komisije u Beogradu. Sorensen se već nalazi u Beogradu gde obavlja poslove u kancelariji UN, kao predstavnik EU u Unmiku, a nekoliko godina proveo je na Kosovu radeći u okviru Unmika. Imenovanje Sorensena i početak rada kancelarije očekuje se do kraja meseca.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptySub Jan 24, 2009 1:27 pm

Server: Srbija će na neki način morati da prizna Kosovo da bi bila primljena u EU

"Mislim da će biti potrebno da Srbija na neki način prihvati nezavisnost Kosova da bi bila primljena u Evropsku uniju”, kaže u razgovoru za Glas Amerike potpredsednik Američkog instituta za mir Danijel Server. Povod za razgovor bio je članak “Balkanske nevolje” koji je Server nedavno objavio u listu “Volstrit Džornal” sa Mortonom Abramovicem. Dvojica autora se u članku osvćru na probleme Kosova i Bosne i Hercegovine.


EU i Srbija Serwer_3

Server: “Na Balkanu imate nerešena pitanja. Kosovo je još uvek nerešeno pitanje, pošto ga Beograd ne priznaje, kao i Bosna i Hercegovina pošto Bošnjaci žele unitarnu Bosnu, a lideri Republike Srpske žele da nastave sa Dejtonskim sporazumom. Postoje nerešena pitanja i u Beogradu gde imate vladu koja i dalje ima ambiciju da upravlja Srbima na jasno identifikovanoj kosovskoj teritoriji.”

Glas Amerike: U članku ste naveli da novo nezavisno Kosovo nisu priznale dve trećine zemalja i da Kosovo jedva da funkcioniše nakon desetogodišnje uprave UN. Šta ste time želeli da kažete?

Server: “Svakako da je Kosovu potrebno priznanje od strane većeg broja zemalja i da je tu potreban agresivniji napor. Što se tiče izgradnje kapaciteta državne strukture Kosova, potrebno je omogućiti da narod Kosova sam sobom upravlja. Živeo je dugo pod mentorstvom UN sa oštrim restrikcijama pa se boji grešaka. Mislim da mu treba dozvoliti da upravlja i pravi svoje greške. Medjunarodna zajednica mora da se malo povuče, ali ne u kritičnim oblastima kao što su pravosudje i etnička pitanja. Medjutim, u mnogim drugim oblastima, kao što su - poreska, socijalna, i obrazovna politika kosovske institucije bi trebalo da imaju ovlašćenje.”

Glas Amerike: Vi ste takodje naveli da je Bosna i Hercegovina nefunkcionala država, koja živi pod kontinuiranom pretnjom Republike srpske da će održati referendum o nezavisnosti?

Server: “Bosna i Hercegovina ima ustavni problem. Ustav te zemlje su Amerikanci nametnuli na kraju rata, a to je upravo ono što su želele nacionalostičke stranke koje su uglavnom na vlasti od tada. To će ostati tako ukoliko ne dodje do promene ustava, do čega je skoro došlo pre tri godine, ali je ta mogućnost izgubljena sa samo dva glasa razlike. Mislim da bi pitanje ustavnih promena trebalo ponovo razmotriti, ali na način da se dobije podrška sve tri etničke grupe u Bosni. Ne predlažem da se nešto nametne spolja ili protiv volje dve od tih etničkih grupa. Medjutim, ovaj put bi na tome trebalo da se angažuje EU, a ne SAD.”

Glas Amerike: Kako sagledavate jače ekonomske i političke veze izmedju Srbije i Rusije?

Server: “Pre svega, to je izbor koji Beograd apsolutno ima pravo da napravi. Medjutim, treba uočiti da je orijentacija Srbije delimično politička i da nije sasvim ekonomska. To je izbor koji je Beograd napravio u znak zahvalnosti Rusiji za njenu podršku Srbiji u pogledu Kosova. Mislim da Srbija na taj način plaća visoku cenu svom protivljenju nezavisnosti Kosova. Ali, u svakom slučaju, Beograd je imao svako pravo da napravi taj izbor, ali je on više politički nego ekonomski - to želim da naglasim.”

Glas Amerike: Kako bi EU i SAD mogle da pokažu “jaču rešenost i veću jasnoću” u rešavanju nekih kontroverznih pitanja na Balkanu?

Server: “SAD ignorišu Balkan u svetlu brojnih drugih problema. Evropska unija je ta u čijim rukama se nalaze karte na Balkanu. Unija je podeljena po kosovskom pitanju, pošto imate pet članica, koje nisu spremne da priznaju nezavisnost Kosova. Kao rezultat toga, EU nije u stanju da nametne uslov za učlanjenje Srrbije u uniju - tj. da Beograd prizna Kosovo. Naravno, EU ne može da nametne taj uslov, ali svi znaju da on postoji. U protivnom, bar dve zemlje unije će staviti veto na prijem Srbije. Bojim se da će biti potrebno prihvatanje te činjenice, odnosno nezavisnosti Kosova u nekom vidu, bilateralnim sporazumom, ili odobravanjem učlanjenja Kosova u UN, ili tome slično. Drugim rečima, nisam siguran da je realna ideja da Srbija udje u EU, bez priznanja Kosova.”

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyNed Jan 25, 2009 3:19 am

Jeremić: Pregovori o članstvu u EU 2010.

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija želi da u prvoj polovini 2010. godine, za vreme španskog predsedavanja Evropskom unijom, počne pregovore o prijemu u EU.Jeremić je televiziji B92 rekao da još nema konsenzusa u EU o kandidaturi Srbije, ali da će o to biti razmotreno u ponedeljak, u "zvaničnom dijalogu Srbije i EU".

Šef diplomatije u ponedeljak u Briselu razgovara sa ministarskom trojkom EU.

Navodeći da je u proteklih sedam dana razgovarao sa kolegama iz Španije, Italije, Francuske i Slovenije, on je rekao da postoje "neke nove ideje", ali da bi o tome trebalo govoriti tek posle sastanka u Briselu.

Jeremić je podvukao da nije reč "ni o kakvoj zaveri protiv Holandije", već o nastojanju da se nađe izlaz u korist i Srbije i EU.

Ministar je rekao da očekuje da će sa svojim holandskim kolegom (Maksim Ferhagen) razgovarati u Briselu na marginama ministarskog saveta EU.

Jeremić je naveo i da je potrebno da sve zemlje EU podrže kandidaturu Srbije za prijem u EU, i da je neophodan dijalog Srbije sa svih 27 članica Unije o tome.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyNed Jan 25, 2009 3:20 am

Jeremić: Godina integracija Srbije u EU

PARIZ - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras, posle razgovora sa svojim francuskim kolegom Bernarom Kušnerom, da ova godina "mora da bude godina integracija u Evropsku uniju, kako za Srbiju, tako i za ceo zapadni Balkan".

"Godina 2008. je bila godina trauma, a ova mora da bude godina progresa", rekao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kušnerom, nakon razgovora dvaju ministara u francuskom MIP-u.

Tokom razgovora dva ministra dominirala je tema evropske budućnosti Srbije, pri čemu je Jeremić naglasio veliko zadovoljstvo što Srbija u Parizu ima "apsolutnog saveznika za ovu perspektivu".

"U 2009. moramo pokrenuti proces koji trenutno ne ide tempom koji očekujemo, proces evropskih integracija Srbije. Srbija je demonstrirala da je konstruktivan partner EU, da se na konstruktivan način suočila sa teškim izazovima u 2008, ne praveći kompromise sa svojim principima i Ustavom", kazao je Jeremić.

Šef francuske diplomatije je istakao da za njega "nema sumnje da je Srbiji mesto u EU" i zahvalio Srbiji što je prihvatila evropsku misiju na Kosovu Euleks.

Kušner je kazao da se u razgovoru s Jeremićem nisu zadržavali na prethodnom hapšenju Radovana Karadžića, već su pričali o budućem hapšenju Ratka Mladića.

"Pričali smo o evropskoj budućnosti Srbije. Govorili smo o saradnji s Haškim tribunalom i o tome da Srbija isporuči Mladića. Ostaje da se ta saradnja i ostvari", rekao je Kušner.

On je naglasio da je siguran da će Srbija učiniti sve "na dobroj saradnji sa susedima, jer inače drugačije nije moguće u EU".

Na pitanje kakvi će biti dalji diplomatski koraci posle pisma koje je predsednik Srbije Boris Tadić uputio generalnim sekretarima NATO-a i UN-a, zbog krženja rezolucije 1244, obojica ministara su rekli da to nije bila tema razgovora.

"To nije bila tema razgovora. Predsednik je poslao pisma generalnim sekretarima NATO-a i UN zbog kršenja rezolucije 1244 UN. Srbija će nastaviti sa diplomatskim naporima u cilju poštovanja rezolucije 1244, nažalost, postoje različita tumačenja rezolucije, ali nastavljamo naporno da radimo u diplomatskim nastojanjima da se poštuje ova rezolucija", rekao je Jeremić.

Kušner je rekao da treba zaboraviti prošlost i da treba raditi da ceo zapadni Balkan uđe u EU.

"Zaboravimo prošlost. Moj prijatelj Vuk Jeremić traži od nas da budemo deo ovog velikog pokreta (evropske integracije) koji dolazi iz Srbije", rekao je Kušner.

"Kosovo su priznale 22 od 27 zemalja (EU). To je realnost. Odgovor na svu ovu krizu je da ceo zapadni Balkan, svi zajedno uđu u EU. To je moj odgovor iz srca, a ne diplomatski odgovor", naglasio je francuski ministar.

Na pitanje da li su uspeli da ubede Holandiju da odblokira proces za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kušner je rekao da je "Mladić jedini razlog zbog koga Holanđani odbijaju da odblokiraju ovaj proces".

"Zalažem se da Srbija uđe u EU", kazao je on i dodao da je sada Unija blokirana Lisabonskim sporazumom koji Irska nije potvrdila na referendumu, pa će do kraja godine održi drugi referendum, kako bi se što pre nastavio ovaj proces.

Jeremić je najavio da će se u ponedeljak, 26. januara, ponovo sastati sa Kušnerom u Briselu, gde se održava Savet ministara EU, a u okviru toga i važan sastanak EU i Srbije.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyPon Jan 26, 2009 2:34 pm

Počinje zasedanje Saveta ministara

Brisel, Beograd -- U Briselu počinje prvo ovogodišnje zasedanje Saveta ministara Evropske unije.

EU i Srbija 17140566084975901f8a0eb934506090_extreme

U Briselu boravi i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić koji će imati sastanak sa "trojkom" Evropske unije u nastojanju da se ubrzaju Evropske integracije Srbije.

Jeremić će imati i odvojene sastanke sa ministrima inostranih poslova Rumunije, Velike Britanije, Belgije, Letonije, Nemačke, Holandije, Estonije i Litvanije.

Najvažniji će, svakako, biti Jeremićev sastanak sa šefom diplomatije Holandije, čija zemlja kao uslov za odmrzavanje Sporazuma o pridruživanju, Srbiji postavlja hapšenje i izručenje Ratka Mladića.

Pred odlazak u Brisel, ministar Jeremić je rekao da Srbija ima ambiciozan plan – da u ovoj godini dobije status kandidata, a da u prvoj polovini 2010. počne pregovore o članstvu u Uniji.

Glavni i odgovorni urednik “Politike” Dragan Bujošević ne očekuje pomak u odnosima Srbije i EU sve dok haški begunac Ratko Mladić ne bude uhapšen i predat Haškom tribunalu.

"Nepristojno je da bilo ko sumnja da Vlada Srbije hoće da uhapsi Ratka Mladića", rekao je Bujošević u Kažipsrtu B92 i podsetio da je Hagu isporučen bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadzić, koji, po njemu, "ima mnogo veću težinu i značaj nego Mladić".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije trebalo bi, imajući u vidu istraživanja prema kojima opada poverenje građana Srbije u EU, stalno da objašnjava neophodnost priključenja i koristi od EU, ali i Evropskoj uniji da ukazuje na pad poverenja u nju.

On je današnji sastanak šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića sa "trojkom" EU u Briselu, vidi kao "redovnu diplomatsku aktivnost" i da ne očekuje "da se bilo šta pomeri dok Ratko Mladić ne bude uhapšen".

Treba biti realan

Dragomir Janković iz Evropskog instituta kaže za B92 da očekuje od delegacije Srbije da posle posete Briselu građanima predoči realnu sliku o tome koliko je Srbija stigla na putu ka evropskim integracijama.

"Očekujem od srpske delegacije da srpskoj naciji, odnosno srpskoj javnosti adekvatno prenese stavove EU, odnosno da se ne događa preterani optimizam državnih čelnika Srbije u smislu obećanja belih šengenskih lista, potpisivanja ugovora, stupanja na snagu ugovora. Mislim da je to vrlo bitno za građane Srbije, zato u ovom trenutku i pada interesovanje za evropske integracije", kaže on.

Evropa, prema Jankovićevim rečima, neće izgubiti interesovanje za Zapadni Balkan i pored svojih unutrašnjih problema i izazova koje je očekuju u 2009.

"Zapadni Balkan je cilj EU i ona svakako i pored svih problema koji opterećuju EU i, pre svega, ekonomskih problema, ekonomske krize, EU ima vremena i to je jedan od njenih zadataka da se bavi zapadnim Balkanom. Doduše, sigurno se neće baviti u meri u kojoj se ranije bavila time, ali koliko će se baviti, to zavisi od samih zemalja zapadnog Balkana, koliko one pokazuju otvorenost prema EU", dodao je Janković, gostujući u Vestima B92.

Sledi težak period i za Uniju i za Srbiju

Bivši savetnik potpredsednika Vlade za evropske integracije Vladimir Todorić smatra da je planirana agenda evropskih integracija Srbije suštinski moguća, ali kaže da na dobijanje statusa kandidata Srbija ne treba da računa pre iduće godine.

On je rekao da će se Unija ove godine više baviti samom sobom jer je ovo izborna godina, pa je, u skladu s tim, podnošenje kandidature za članstvo moguće samo do kraja aprila.

EU i Srbija 10388978444942148dcb918737881918_big

“Početkom maja se ulazi u predizborni proces, odnosno izbore za Evropski parlament, kada će se smanjiti mogućnost odlučivanja u Evropskoj komisiji, odnosno u samoj EU i po pitanju proširenja i po pitanju drugih značajnih odluka. Takvo stanje će se zadržati ne samo do septembra, kada bude formirana nova komisija, već će se sačekati rezultati ponovljenog irskog referenduma povodom lisabonskog sporazuma”, kazao je Todorić.

Potpredsednik Foruma za međunarodne odnose u Evropskom pokretu Simeon Pobulić rekao je za B92 da akcija Vlade Srbije da pospeši naše evrointegracije, ipak, ima smisla, bez obzira na otežane okolnosti u samoj Uniji.

“Ja gledam to, ne sa nekog pesimističkog stanovišta, nego sa stanovišta mobilizacije naših snaga. Jer, u ovakvoj situaciji, pogotovo jer nas zaista očekuju teški trenuci tokom ove godine, mi ne možemo da dignemo ruke i kažemo - evo, to nam je sad sudbina. Mi ne možemo da kažemo - e sada je u Evropi teško i ne bi trebalo ništa da se trudimo“, kaže Pobulić.

"Svakako nećemo biti u prvom planu, ali bilo bi nezgodno da se ne pojavimo u nikakvom vidokrugu, znači da potpuno nestajemo za sledeće dve godine dok se u Evropi sve ne sredi“, dodaje on.

Podsetimo, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, u Srbiji opada podrška evropskim integracijama.

Ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava 61 odsto građana, što je šest odsto manje nego u maju prošle godine.

Počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine SE


Istovremeno, u Strazburu danas počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojem će najznačajnije teme biti posledice sukoba Gruzije i Rusije, situacija u pojasu Gaze i svetska finansijska kriza.

Na zimskom zasedanju, koje traje do 30. januara, neće učestvovati predstavnici Srbije budući da se poslanici Skupštine Srbije nisu dogovorili o sastavu delegacije.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyPon Jan 26, 2009 8:29 pm

Jeremićev poziv Ferhagenu

Brisel, Beograd -- Holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen prihvatio poziv da uskoro poseti Srbiju, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

EU i Srbija 1902925447490abc34bd793152530204_extreme

Poziv Ferhagenu upućen je u Briselu, gde delegacija Srbije, na marginama prvog ovogodišnjeg samita ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije, razgovara o mogućnostima da se ubrza evropska integracija Srbije.

Ministar Jeremić, koji je pre susreta sa Ferhagenom, razgovarao sa ministrima Velike Britanije, Nemačke i Rumunije kaže da je dobio potvrdu da će Srbija dobiti pomoć u ostvarivanju prioritetnog cilja - statusa kandidata za članstvo u Uniji do kraja 2009. godine.

Najveći protivnik ubrzavanja evrointegracija Srbije, holandski ministar Maksim Ferhagen, dodatno je pozvan da poseti Srbiju.

“Nadamo se da će do te posete doći što pre. Od ogromne je važnosti da uspostavimo pun, otvoren i iskren odnos sa Holandijom. Ona je naš budući partner u Evropskoj uniji”, rekao je Jeremić.

U kabinetu holandskog ministra potvrđuju da je poziv primljen i da Ferhagen nema ništa protiv posete.

Ipak, Holanđani naglašavaju da njegov eventualni dolazak, za koji, kako kažu, tek treba obaviti pripreme, ne treba tumačiti kao promenu stava Holandije da Srbija mora da uhapsi Ratka Mladića, pre nego što nastavi proces pridruživanja Uniji.

Ministar Jeremić pozvao je zvaničnike EU da se nastavi sa procesom koji bi doveo do ukidanja viza za građane Srbije što bi bio "veliki korak" u procesu evrointegracija.

Pred odlazak u Brisel, ministar Jeremić je rekao da Srbija ima ambiciozan plan – da u ovoj godini dobije status kandidata, a da u prvoj polovini 2010. počne pregovore o članstvu u Uniji.

Glavni i odgovorni urednik “Politike” Dragan Bujošević ne očekuje pomak u odnosima Srbije i EU sve dok haški begunac Ratko Mladić ne bude uhapšen i predat Haškom tribunalu.

"Nepristojno je da bilo ko sumnja da Vlada Srbije hoće da uhapsi Ratka Mladića", rekao je Bujošević u Kažipsrtu B92 i podsetio da je Hagu isporučen bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadzić, koji, po njemu, "ima mnogo veću težinu i značaj nego Mladić".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije trebalo bi, imajući u vidu istraživanja prema kojima opada poverenje građana Srbije u EU, stalno da objašnjava neophodnost priključenja i koristi od EU, ali i Evropskoj uniji da ukazuje na pad poverenja u nju.

On je današnji sastanak šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića sa "trojkom" EU u Briselu, vidi kao "redovnu diplomatsku aktivnost" i da ne očekuje "da se bilo šta pomeri dok Ratko Mladić ne bude uhapšen".


Treba biti realan

Dragomir Janković iz Evropskog instituta kaže za B92 da očekuje od delegacije Srbije da posle posete Briselu građanima predoči realnu sliku o tome koliko je Srbija stigla na putu ka evropskim integracijama.

"Očekujem od srpske delegacije da srpskoj naciji, odnosno srpskoj javnosti adekvatno prenese stavove EU, odnosno da se ne događa preterani optimizam državnih čelnika Srbije u smislu obećanja belih šengenskih lista, potpisivanja ugovora, stupanja na snagu ugovora. Mislim da je to vrlo bitno za građane Srbije, zato u ovom trenutku i pada interesovanje za evropske integracije", kaže on.

Evropa, prema Jankovićevim rečima, neće izgubiti interesovanje za Zapadni Balkan i pored svojih unutrašnjih problema i izazova koje je očekuju u 2009.

"Zapadni Balkan je cilj EU i ona svakako i pored svih problema koji opterećuju EU i, pre svega, ekonomskih problema, ekonomske krize, EU ima vremena i to je jedan od njenih zadataka da se bavi zapadnim Balkanom. Doduše, sigurno se neće baviti u meri u kojoj se ranije bavila time, ali koliko će se baviti, to zavisi od samih zemalja zapadnog Balkana, koliko one pokazuju otvorenost prema EU", dodao je Janković, gostujući u Vestima B92.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyUto Jan 27, 2009 2:07 pm

Jeremić: Misija EU da proceni saradnju Srbije sa Hagom

BRISEL - Srbija je pozvala misiju Evropske unije da dođe u Beograd i utvrdi činjeničko stanje oko pune
saradnje srpskih vlasti s Haškim sudom, što bi mogla da bude dopuna očekivanom izveštaju tužilaštva Tribunala u Hagu.


EU i Srbija Jeremic_130x55Šef srpske diplomatije je posle jučerašnjih razgovora sa ministarskom "trojkom" EU u Briselu, naveo da je "EU i svim zemljama članicama predloženo da pošalju u Beograd misiju za ocenu činjeničkog stanja u vezi sa saradnjom sa Hagom, i potom da se o tome izvesti Brisel, "tako da se ugao sagledavanja situacije proširi i bude dopuna izveštaju haškog tužioca Serža Bramerca".

Dodao je da je takav predlog upućen i Holandiji, čiji je šef diplomatije Maksim Ferhagen prihvatio poziv da poseti Beograd.

Srpski ministar je rekao da je dobio potvrdu da će o tome u februaru razgovarati šefovi diplomatija EU, a izveštaj misije i dodatne ocene Bramerca bi mogli biti podneseni tokom susreta na vrhu EU u martu.

Evropski komesar Oli Ren je dodao da će on "lično otići u misiju utvrđivanja činjeničkog stanja 12.
februara u Beograd", uz napomenu da je Savet ministara EU taj koji će odlučiti o upućivanju misije.

"Jako je važno da na sve raspoložive načine predočimo da smo predani evropskoj budućnosti Srbije", podvukao je Ren.

Evropski komesar je naglasio da "veruje da će ove godine biti povoljne vesti u pogledu liberalizacije viza EU za Srbiju".

Ren je rekao da će Evropska komisija u februaru uputiti više stručnih misija u Beograd da ocene napredak u sprovođenju uslova, a od nalaza tih misija će zavisiti da li će Komisija predložiti Savetu ministara Unije ukidanje viza za Srbiju.

Jeremić je istakao da je evropskim ministrima predočio rešenost Srbije da u 2009. ostvari ciljeve dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i liberalizacije viznog režima za srpske građane.

Predsedavajujći, češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg saopštio je da je na sastanku "trojke" EU i srpskog ministra "postignuta saglasnost da je 2009. presudna ne samo za reformske procese u Srbiji već i za odnose EU-Srbija".

"Mi se nadamo važnom napretku na oba polja", podvukao je Švarcenberg, naglasivši da će to doneti veću stabilnost regionu ipospešiti izglede za ostvarivanje evropske budućnosti celog područja.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyUto Jan 27, 2009 2:46 pm

„Srbija na pravom putu“

Šef diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kaže da je Srbija na pravom putu jer je Vlada jasno zauzela kurs prema Evropi.

EU i Srbija .thumb_eu1.200x134.0075

Počećemo ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju čim bude moguće utvrditi potpunu saradnju s Haškim tribunalom. Polazim od toga da se organi Srbije intenzivno trude da sarađuju s Hagom, kaže Štajnmajer.

“Svi vidimo reformske napore koji se preduzimaju. Naravno, još mnogo toga treba da se uradi, ne samo ovde u Srbiji, nego u čitavom regionu, ali Nemačka će i dalje podržavati sve zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u budućnost i u Evropu. Uveren sam da sadašnji tim u Beogradu zna koliko je važna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. U Briselu smo rekli da je puna saradnja uslov za približavanje vaše zemlje EU, ali to važi i za Hrvatsku i Bosni”, kaže on.

Jeremić s trojkom EU

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče, posle posete Briselu, da je EU i svim članicama predloženo da pošalju u Beograd misiju za ocenu činjeničkog stanja u vezi sa saradnjom s Hagom i potom da se o tome izvesti Brisel.

Srpski ministar je novinarima rekao da je dobio potvrdu da će o tome u februaru razgovarati šefovi diplomatija EU, a izveštaj misije i dodatne ocene glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca bi mogli biti podneti tokom susreta na vrhu EU u martu.

Evropski komesar Oli Ren je na konferenciji za novinare dodao da će on lično doći u misiju utvrđivanja činjeničkog stanja 12. februara u Beograd, uz napomenu da je Savet ministara EU taj koji će odlučiti o upućivanju misije. "Veoma je važno da na sve raspoložive načine predočimo da smo predani evropskoj budućnosti Srbije", podvukao je Ren.

Predsedavajujći, češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg, saopštio je da je na sastanku trojke EU s Jeremićem postignuta saglasnost da je 2009. presudna ne samo za reformske procese u Srbiji, već i za odnose EU-Srbija.

„Holandija i EU će pomoći Srbiji“

Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen posetiće Beograd da bi video kako Holandija i Evropska unija mogu pomoći Srbiji da uspostavi punu saradnju s Haškim sudom, izjavio je sinoć novinarima Bart Rejs, Ferhagenov predstavnik za štampu. On je dodao da se još ne zna datum posete i objasnio da holandski ministar nema nameru da tokom posete proceni da li Srbija potpuno sarađuje s Tribunalom u Hagu jer je to posao haškog tužioca Serža Bramerca.

Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, koja će od 1. jula predsedavati EU, izjavio je da će o stupanju na snagu Prelaznog sporazuma EU i Srbije raspravljati Savet ministara EU, a da mišljenje Bramerca jeste važno, ali ne i jedino značajno. „Ono jeste bitno, ali će 27 zemalja EU doneti konačnu odluku", rekao je Bilt.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptySre Jan 28, 2009 9:36 pm

Kacin: Srbija može imati koristi od širenja EU

NOVI SAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, izjavio je za RTV da bi Srbija trebalo Da iskoristi pozitivne promene u procesu širenja Evropske Unije i na taj način da ubrza svoju integraciju.

On je to rekao u izjavi za RTV Briselu gde trenutno boravi i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.


Kacin: Srbija može imati koristi od širenja EU

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyČet Jan 29, 2009 1:30 pm

Ferhagen protiv, Jeremić za članstvo Srbije u EU

BEOGRAD/HAG - Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen ocenio je da je za Srbiju suviše rano da podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jer je preduslov za to primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je izjavio da smo misiju Evropske unije pozvali u Beograd da bi se EU iz prve ruke uverila da Srbija zaista u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

EU i Srbija Eu_srbija_zastava_130x55

"Jedna od stvari koje se podrazumevaju, kada zemlja aplicira za status kandidata za članstvo u EU, je da postoji primena SSP. A primena Sporazuma može početi jedino kada Srbija ostvari punu saradnju s Hagom", rekao je Ferhagen za današnje "Večernje novosti".

On je dodao da "nijednoj zemlji, uključujući i Srbiju, nije dozvoljeno da preskoči ovakav redosled".

Srpski zvaničnici najavili su da će Srbija aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj polovini ove godine.

Jeremić: Misija EU će se uveriti da sarađujemo sa Hagom

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je izjavio da smo misiju Evropske unije pozvali u Beograd da bi se EU iz prve ruke uverila da Srbija zaista u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

"Nije nam zamisao da to bude zamena za izveštaj Serža Bramerca. Raport misije EU mogao bi imati više politički karakter, koji bi bio komplementaran izveštaju glavnog tužioca, izjavio je ministar Jeremić sutrašnjim "Večernjim novostima".

Pred nama je ozbiljan zadatak da dobijemo saglasnost svih 27 članica, što bi moglo da se desi na sledećem sastanku Saveta ministara EU u februaru - kaže Jeremić. Sticajem političkih okolnosti, nažalost, došlo je do uzajamnog gubitka poverenja između Holandije i Srbije. Izuzetno je važno da se ono ponovo uspostavi, da naš bilateralni odnos "otopli", i da Holandija dobije direktan uvid u to šta su politički prioriteti Srbije, uključujući i saradnju sa Haškim tribunalom. Zato je značajno prihvatanje holandskog ministra Ferhagena da na moj poziv poseti Srbiju. Nadam se u što kraćem roku, istakao je Jeremić.

Jeremić: Holandija spremna da podrži Sporazum

"Moj utisak je da bi Holandija bila spremna da podrži odmrzavanje Sporazuma EU i Srbije ukoliko se otkloni svaka sumnja da ono što mi trenutno činimo jeste puna saradnja sa Tribunalom. Puno bi pomoglo kada bi tužilac Bramerc iskoristio baš taj izraz u svom sledećem izveštaju", naglasio je on.

Sve što sam u ponedeljak (u Briselu) čuo od evropskih sagovornika navodi me da budem optimista kada je reč o uspostavljanju bez viznog režima u ovoj godini. U diplomatskom smislu to smo već obezbedili, jer nema zemlje EU koja se tome politički protivi. Pred nama je "mapa puta", nadam se da ćemo je preći do kraja godine i da će, najkasnije od početka 2010, građani u Evropu putovati bez viza.

Ne sumnjam da smo u stanju da sprovedemo sve neophodne reformske korake, istakao je Jeremić.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyPet Jan 30, 2009 1:32 pm

Počela primena trgovinskog sporazuma sa EU

EU i Srbija V122879p0

Primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU u Srbiji počela je danas, a premijer Mirko Cvetković je istakao da će finalni efekat njegove primene biti jeftinija roba iz zemalja članica Unije.

Vlada Srbije je 16. oktobra 2008. usvojila odluku o početku primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2009. godine.

Sporazumom je predviđeno da se u ovoj godini carine na robu iz EU ukidaju ili smanjuju za pet do 20 odsto.

Premijer Srbije ocenio je da će finalni efekat primene tog sporazuma sa EU biti jeftinija roba i "proizvodni inputi" koji dolaze iz Unije, za građane i privredu Srbije.

Cvetković je na konferenciji za novinare posle sednice vlade podsetio da taj sporazum predviđa da Srbija sukcesivno smanjuje carinske stope na uvoz proizvoda iz EU.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić naglasio je da će jedan od najvidljivijih efekata primene sporazuma biti to što će od danas carina na uvoz automobila biti duplo niža, tj. umesto dosadašnjih 20 biće 10 odsto.

Ministarka finansija Diana Dragutinović navela je da vlada nije radila nove kalkulacije u vezi sa budžetskim gubicima koji će nastati zbog primene trgovinskog sporazuma sa EU.

Prema njenim rečima, postoje ranije procene, pravljene kada je rađen Zakon o budžetu, ali se tada računalo da će uvoz biti veći, pa bi i gubici po osnovu carina i PDV-a bili veći, međutim, najnovija kretanja pokazuju da se uvoz usporava.

Carinska služba u potpunosti je pripremljena za početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, istakli su predstavnici Uprave carina.

Pomoćnik direktora sektora za tarifsko poslovanje Tihomir Bogićević rekao je na konferenciji za novinare da je Uprava carina podigla kapacitet da bi mogla da kontroliše primenu sporazuma, a organizovala je i obuku za predstavnike poslovne zajednice kako bi se u taj proces ušlo pripremljeno.

U primeni snižavanja carinskih stopa za robu iz EU, centralnu ulogu imaće primena pravila o poreklu robe, pošto nije dovoljno da ona bude uvezena sa teritorije EU, već i njeno poreklo mora biti iz Unije, naglasio je Bogićević.

Stupanjem na snagu izmena Zakona o carinskoj tarifi carine bi trebalo da budu smanjene na 12,5 odsto a konačne cene automobila niže od pet do osam odsto. Cenovnici auto kuća, ako bude razjašnjena praktična primena, trebalo bi budu objavljeni početkom februara.

Građani će, takođe, zahvaljujući paketu mera za suzbijanje efekata ekonomske krize, imati mogućnost da pod povlašćenim uslovima kreditiranja kupe "punto" koji se proizvodi u kragujevačkoj "Zastavi".

Prema najavama iz Ministarstva ekonomije, za osnovni model "fijat punta" koji košta 7.300 evra, mesečna rata bi iznosila oko 90 evra (sa učešćem od deset odsto) ili oko 100 evra bez učešća. Kamatna stopa na te automobile bi bila 4,5 odsto godišnje, a rok otplate sedam godina.

Direktor marketinga kompanije "Verano Motors" Jovo Srećo u izjavi Tanjugu rekao je da bi posle uvođenja te mere konačna cena vozila trebalo da bude umanjena za oko šest procenata, i da će uvoznici cene vozila korigovati posle objavljivanja odluke u Službenom glasniku.

Prema Zakonu o potvrđivanju Prelaznog sporazuma automobili su svrstani u grupu veoma osetljivih proizvoda, što znači da bi već od 1. januara 2010. carina trebalo da padne na 7,5 odsto, početkom 2011. na pet odsto, da bi 1. januara 2012. carina na uvoz automobila iznosila 2,5 odsto, a prvog dana 2013. trebalo bi da bude ukinuta

Srbija je Sporazum potpisala sa EU 29. aprila 2008. godine. Njime je predviđeno da se u narednih šest godina postepeno uspostavi slobodna trgovina industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Prema prelaznom trgovinskom sporazumu sa EU, u zavisnosti od grupa proizvoda carine će se smanjivati u naredne tri, pet ili šest godina.

Na industrijske proizvode carine će biti potpuno ukinute nakon šest godina, dok će na određene poljoprivredne proizvode ostati carine na nivou od 20 do 80 odsto od carina iz 2008. godine.

Domaća industrija će se, kako je ugovoreno, najduže štititi pri uvozu robe koja je na listi "najosetljivijih proizvoda", za koje bi u prvoj godini primene sporazuma carina iznosila 85 odsto sadašnje carinske stope.

U drugoj godini carina bi se svela na 70 odsto, naredne godine na 55 odsto, zatim na 40, pa 20 odsto, da bi šeste godine bila ukinuta.

Sporazum o stabilizacioji priduživanju (SSP) Srbije Evropskoj uniji i Prelazni trgovinski sporazum potpisani su 29. aprila ove godine u Briselu, a ratifikovani su u Skupštini Srbije 9. septembra.

SSP ne može da stupi na snagu dok ga ne potvrdi Savet ministara EU i Evropski parlament i ne bude ratifikovan u svim državama potpisnicama, članicama EU.

Savet ministara EU, zbog protivljenja Holandije, nije dao saglasnost da se primenjuje Prelazni trgovinski sporazum, ali su zvaničnici EU preporučili Srbiji da jednostrano počne primenu tog sporazuma.

Srpski zvaničnici ranije su naveli da EU od 2000. godine praktično primenjuje ono što je predviđeno tim sporazumom, jer je ukinula sve carine i kvote na uvoz robe iz Srbije.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptySub Jan 31, 2009 2:01 pm

Miščević: Odmrzavanje SSP pa kandidatura za članstvo u EU

NOVI SAD - Bivša direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević izjavila je danas da bi prvo trebalo "odmrznuti" Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), pa tek onda kandidovati našu zemlju za člana EU."Tehnički je moguće da Srbija podnese molbu za članstvo u Evropskoj uniji i pre nego što S SP stupi na snagu, ali to nije politički pametno", ocenila je ona u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Miščevićeva, sada docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smatra da postoje tehničke šanse da građani Srbije od 1. januara iduće godine krenu u Evropu bez viza jer, kako je objasnila, u slučaju vizne liberalizacije se ne raspravlja o pitanju saradnje s Tribunalom u Hagu.

Ona je dodala da EU ne može garantovati našoj zemlji da će do kraja ove godine dobiti status kandidata, "čak i da sutra aplicira za članstvo", niti Srbija može to garantovati svojim građanima.

Vlada u tom smislu planira svoje aktivnosti u toku predsedavanja Uniji Češke, Švedske i Španije, dakle sledećih godinu i po, da bi na kraju tog perioda mogli da kažemo da je Srbija napravila značajan iskorak u pravcu EU, rekla je Miščevićeva.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyNed Feb 01, 2009 1:58 pm

Skupština koči ulazak u EU


Srbija treba da preduzme više koraka, i to odmah, da bi spremno dočekala pregovore o pridruživanju. Svi sa kojima sam razgovarao, a to su predsednik Tadić, ministar Jeremić, potpredsednik Đelić, Milica Delević, znaju kako pripremiti Srbiju, ima oko 45 zakona koje treba uvesti kroz Skupštinu, ali vi imate problem sa Skupštinom, kaže u intervjuu za „Blic nedelje“ Dušan Siđanski, specijalni savetnik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Barosoa.


EU i Srbija Dusan-sidjanski-ver
Dušan Siđanski

Ti zakoni jesu pred Skupštinom, ali za sada samo njih 14 je prošlo. Prema tome nije za kašnjenje uvek kriva EU nego je problem i ovde, ali to je politički problem, opozicije, ucenjivanja.
Treba pregovarati, treba pripremiti teren za pregovore, što podrazumeva i administraciju, privrednike, ljude.

Šta treba konkretno učiniti mimo usvajanja zakona?
– Što se administracije tiče, treba organizovati jaku koordinaciju. Ne može svaki ministar da igra svoju samostalnu ulogu, mora postojati strategija zemlje. I predsednik se trudi da izda direktive, ali posle toga razni ministri treba da imaju istu strategiju.

Konkretno?
– Imam utisak da kada jedan ministar ide u Brisel, on poznaje stvari iz svoje oblasti, ali ne konsultuje dovoljno ove druge. I, prema tome, u Briselu se stiče utisak da Srbija nema jednu koherentnu politiku što se tiče približavanja EU. Potrebna je koordinacija. Drugo, misija u Briselu je jako mala, nije dovoljna.

Ima svega devetoro ljudi.
– Da, a kada pomislite da Hrvati imaju 150, da ne govorimo o Nemcima i drugima.

Zašto nam treba brojna misija u Briselu, na kojim konkretno poslovima treba da budu angažovani ti ljudi?
– To je jako komplikovan sistem. Ne može jedan čovek da prati tri, četiri oblasti, poljoprivredu, ekonomiju, kulturu…

Da li je to stvar lobiranja ili implementacije?
– To su i pregovori i razmena informacija, ali glavno je uspostaviti dijalog s tim ljudima na svim nivoima, jer ne treba misliti, ako ministar ode u Brisel, da je video sve. On vidi najveći nivo, a važno je da se ima komunikacija i s onima manjim „šrafovima“, jer upravo oni drže te čvorove. Kada samo pomislite da ima 27 komisija, oko 20 generalnih direkcija, samo to da sledite, nemoguće je sa devetoro ljudi. A da biste se spremali za pregovore, treba znati sve te mehanizme iznutra, naročito što se oni u Briselu vrlo brzo smenjuju. U Švajcarskoj imamo bilateralne relacije, a to znači da svakog dana Švajcarska mora da se adaptira onome što oni u Briselu reše. To je jako veliki problem.

Ukoliko ekspresno usvoji zakone, kojom brzinom Srbija može u EU?
– Onda ima za prepreku Holanđane, ali bez obzira na to treba spremati već sada pregovore sa Komisijom i Savetom, tako da kada dođe momenat, a jednog dana će se Holanđani verovatno probuditi i shvatiti da ne može stalno da se natura Srbiji uvek isti uslov, treba biti spreman.

Da li EU kroz Sloveniju blokira Hrvatsku i da li Holandija zapravo ima zadatak od EU da blokira pridruživanje Srbije ?
– Nikako, ja znam da to nije istina. To je stvarno rešenost Holanđana.

Sem Mladića i zakona, da li postoji još neki uslov za Srbiju u pridruživanju u EU, da li je to priznanje Kosova?
– Ne verujem. Pitao sam to, prijatelji iz Evropske komisije su mi rekli: „Pa, mi imamo više članica koje nisu priznale Kosovo.“ Prema tome, priznanje Kosova nije problem Unije, nego raznih država, to je sasvim na drugom nivou i to ne može da spreči niti pregovore, niti ulazak Srbije u Evropu. Srbija hoće na miran način da nađe soluciju za Kosovo, i to je u Briselu sasvim jasno. S druge strane smatram da nijedan princip, ni demokratije, ni manjina, ni ljudskih prava koji su bazični za Evropu nije respektovan na Kosovu.

Preporučujete Srbiji da prepusti Evropi da pokuša da reši taj problem?
– Ne, Srbija mora da bude aktivna u diplomatiji kao što jeste, a Srbi koji žive na Kosovu treba da idu na sud u Strazbur kada imaju probleme ljudskih prava. Jer, cilj Evrope nije da stvori konfliktnu situaciju koja može da traje godinama.

Zašto EU onda odobrava formiranje bezbednosnih snaga Kosova?
– Ne znam kakve su to formacije, iako sam lično protiv toga, jer protiv koga se brane, pa oni već imaju jaku američku bazu na Kosovu, vojske tamo već ima – oko 17.000 evropejaca i drugih.

Da li se u EU pitaju isto što i vi?
– EU nije jedna persona, ima različitih mišljenja.

Šta je problem Srbije? Zašto smo toliko iza drugih, ne samo Bugara, Rumuna, Čehoslovaka, Hrvata?
– Prvo, Srbija je, posle svih tragedija koje je doživela, na relativno dobrom putu. Drugo, razlika je što kada uđete i počnete da sprovodite plan EU, kapital ulazi mnogo lakše…

Da nije problem Srbije emotivna veza prema Rusiji?
– Pa ima emotivne veze, ali ne treba preterati. Nije Srbija udata za Rusiju, iako ima to neke veze, mada, čak u jednom momentu Rusija nije bila dovoljno jaka da stvarno pomogne Srbiji. Kada je počeo rat nije reagovala kao stvarni prijatelj, možda je bila suviše slaba.

Šta je onda kočnica?
– Ima više elemenata, prvo Holanđani, iako je očigledno da predsednik i Vlada traže Mladića aktivno. Jedan general, po mom mišljenju, koji ima čast ili bi trebalo da se preda, ili da… Znate, nije normalno da se jedan general krije, beži. To je klopka koja zadržava Srbiju. Iako je većina zemalja pozitivna prema Srbiji, kao Francuska, Nemačka…

Ima li neko interes da Srbija ne uđe u EU i ko?
– Možda neki misle koliko će to koštati, drugi da nije momenat da se EU proširuje kada ima tolike unutrašnje probleme, ali niko nema interes da ne sačuva mir. A način da se sačuva mir je proširiti Evropu na Balkanu. Jer, Balkan je nemirna sfera. Evropa je jedina mogućnost da se prevaziđu problemi granica.

Hoćete da kažete da EU strahuje da se ponovo ne zapali fitilj na Balkanu?
– Ne mislim da strahuje, ali da želi da osigura mir, to je sigurno. Ne verujem da momentalno ima elemenata da bi se sve to zapalilo, ali nikad se ne zna. Vidite šta se desilo u Grčkoj. Mirna zemlja, i – odjednom to se raspalilo.

Za nas su veoma značajne veze sa SAD.
– Situacija sada naročito zavisi od Obame. Ali SAD više nije najjača sila, izvinite. Kada nemate ekonomsku moć, vojna moć opada. I veliki istoričari pisali su o propadanju imperija onda kada one iznutra oslabe. A zamislite koliki su sada dugovi Amerike ako je samo rat u Iraku koštao 3.000 milijardi dolara. Dve generacije treba da se smene da se sve to isplati.
Ali, ma kako teška situacija bila u Americi, Obama je više za mir nego za rat.

Kako se u EU tumači izjava američkih zvaničnika da se situacija na Balkanu zaoštrava. Mi to ne vidimo, šta to zapravo znači?
– Smatram da situacija nije zaoštrena jedino ako će nešto da provocira. Ali, ne verujem da je to cilj. Mislim da ako se SAD otvori vrata prema Rusiji i obrnuto, idemo na razoružanje, jer SAD ne može više da plaća milijarde za naoružanje. A to onda ima direktan efekt i na Srbiju.

Ko je Siđanski?

Dušan Siđanski rođen je u Beogradu. Uoči Drugog svetskog rata napustio je Jugoslaviju. Od tada živi i radi u Švajcarskoj. Osnivač je departmana za političku nauku na Fakultetu za ekonomske i socijalne nauke u Ženevi, gde je predavao. Sada je profesor Instituta za evropske studije Ženevskog univerziteta i potpredsednik je Instituta za istraživanja institucija i kulture Evrope u Parizu. Jedan je od prvih pobornika ideje o ujedinjenoj Evropi.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyUto Feb 03, 2009 12:48 pm

Đelić: Srbija podnosi aplikaciju za EU do jul

BEOGRAD - Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji za vreme predsedavanja Češke Unijom, koje se završava 30.juna, a da će se "odlučujući koraci" ka "beloj šengen listi" desiti u drugoj polovini godine.

EU i Srbija Bozidar_djelic_130x55"Češka koja predsedava EU nam je poručila da bi oni tu aplikaciju Srbije pozitivno prihvatili. Radićemo na tome da takav stav Češke bude konsenzus u EU", rekao je Đelić u intervjuu za "Večernje novosti".

Na primedbu šta nam znači ta kandidatura kada nam Holandija ne dozvoljava nastavak evropskih integracija, Đelić je rekao da "bismo mogli da formalno dobijemo status kandidata vrlo je važno da bar nekoliko meseci imamo primenu S S P".

"Zbog toga je dobra odluka što smo krenuli u jednostranu primenu tog sporazuma. Ali, najvažnije je da što pre završimo saradnju sa Haškim tribunalom", naglasio je potpredsednik vlade.

Đelić je potvrdio da je realno obećanje da će Srbija 2014. ući u EU, "ali su za građane u ovom trenutku radna mesta i "beli šengen" važniji od datuma ulaska u EU".

On je navajvio da ćemo imati četiri takve misije u sledeća tri meseca, koje će na prepad kontrolisati granične prelaze i stanje u policiji. "Njihov cilj je da utvrde da li je to što Srbija radi da bi dospela na belu šengensku listu istina ili marketing. A u maju će EK pripremiti izveštaj o Srbiji i zapadnom Balkanu", rekao je on.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptySre Feb 04, 2009 10:08 am

Češko predsedništvo EU i saradnja u oblasti bezbednosti

BEOGRAD - U ambasadi Češke Republike u Beogradu biće održana rasprava pod nazivom "Češko predsedništvo u EU i saradnja u oblasti bezbednosti", na kojoj će, između ostalog, biti reči o integraciji Srbije u evroatlantske strukture.Vlada Češke, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, uz moto "Evropa bez barijera", kao jedan od glavnih prioriteta navela je proširenje EU i integraciju zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, u evroatlantske strukture.

Osim toga, Češka je nedavno dobila status kontakt ambasade Alijanse u Srbiji, gde će predstavljati interese NATO tokom naredne dve godine.

Na diskusiji će biti razmatrani prioriteti češkog predsedništva Unijom i uticaj na situaciju u Srbiji, kao i namere Češke kao Kontakt ambasade Alijanse u Srbiji.

U diskusiji će učestvovati prvi zamenik ministra spoljnih poslova Češke Tomaš Pojar, direktor sekcije odbrambene politike i strategije Ivan Dvoržak, ambasadorka Češke u Beogradu Hana Hubačkova i predsednik organizacije "Jagelo 2000" Zbinjek Pavlačik.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija EmptyPon Feb 09, 2009 9:55 pm

Ren o kandidaturi za članstvo

Brisel, Budimpešta -- Evropski komesar Oli Ren izjavio je da ne preporučuje Vladi Srbije da podnese kandidaturu za članstvo u EU pre nego što bude odmrznut Privremeni sporazum.

EU i Srbija 1490123003498aba92786b4239206037_extreme

Ministar policije Ivica Dačić razgovarao je u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. Dačić je preneo da Srbija ima dva cilja u ovoj godini - deblokadu Trgovinskog sporazuma sa Unijom i ukidanje viza. Ren, koji u četvrtak dolazi u Beograd, preporučio je Vladi da ne podnosi kandidaturu za članstvo u Uniji pre nego što deblokira SSP.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je u Briselu da smatra da je Srbija ispunila veliki deo obaveza za ukidanje viza i da bi do kraja godine mogla da dođe na “belu šengen listu”.

I evropski komesar za proširenje Oli Ren nada se, kako kaže, dobrim vestima do kraja godine, ali navodi da će brzina odluke o ukidanju viza zavisiti od toga koliko će brzo Srbija ispuniti preostale obaveze.

Ren je ponovio da je dobro što je Vlada donela odluku da jednostrano primenjuje Trgovinski sporazum, ali je rekao da ne savetuje Srbiji da podnosi zahtev za članstvo pre nego što Evropa odblokira Prelazni sporazum.

“Ne, ne bih to savetovao. Jasno je rečeno u našem sporazumu o proširenju iz 2006. godine da su ubedljivi dokazi o uspešnoj primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uspeh privrednih reformi i reforme pravosuđa u skladu sa evorpskim standardima - ključne za dalji napredak i prelazak u narednu fazu što je zahtev za članstvo i dobijanje statusa kandidata”, kazao je Ren.

“Najpre treba deblokirati Prelazni sporazuma i nadam se da ćemo uskoro to i učiniti, a potom dobiti i zahtev za kandidaturu o kome ćemo da se izjasnimo”, zaključio je on.

Na pitanje da li podržava ideju da se u Srbiju uputi i misija Evropske unije koja bi sama ocenila nivo saradnje sa Haškim tribunalom, Ren je kratko odogvorio da podržava rad glavnog tužioca Serža Bramerca i veruje njegovom sudu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Vlada rešena da što pre stavi tačku na saradnju sa Haškim tribunalom.

Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da mu je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro preneo ocenu Evropske komisije da je Srbija postigla "veoma značajan" napredak u ispunjenju uslova za sticanje vizne liberalizacije.

MUP Srbije u misijama EU?

A tokom sinoćnih razgovora sa direktorom Generalne direkcije Saveta Evropske unije Robertom Kuperom, Dačić je razgovarao o mogućnostima učešća policije Srbije u mirovnim policijskim misijama Unije.

Dačić je kazao da je to pitanje od velikog značaja za pozicioniranje i jačanje položaja srpske policije.


"Na sastanku s potpredsednikom Baroom veoma je jasno izrečeno da je Srbija postigla veoma značajan napredak u ispunjenju uslova za sticanje vizne liberalizacije", rekao je Dačić i naveo da je prva ekspertska misija EK, prema rečima njegovog sagovornika, "imala veoma pozitivnu sliku o onome što je Srbija uradila u prethodnom periodu".

On je rekao da očekuje da će i naredne dve ekspertske misije EK, koje će doći u Srbiju u sledećih nekoliko nedelja, napraviti pozitivne izveštaje.

"Mi smatramo da će Srbija do aprila ispuniti sve uslove koje je pred nju postavila Evropska unija, što znači da bi u ovoj godini mogli da očekujemo pozitivan predlog EK koji bi išao prema Evropskom parlamentu i zemljama članicama da Srbija dobije viznu liberalizaciju", rekao je potpredsednik vlade Srbije Dačić

Dačić: Ispunićemo zadatke iz "mape puta"

Glavna tema na sastancima u Briselu biće vizna liberalizacija jer je, kako je pred polazak na put za B92 rekao ministar Dačić, njegov resor najvažniji u ovom procesu.

"Srbija treba u narednih nekoliko meseci da ratifikuje nekoliko konvencija Saveta Evrope u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da donese nekoliko strategija, od kojih su najvažnije Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala, što mi radimo zajedno sa OEBS-om, i Strategija za borbu protiv droga, što radi Ministarstvo zdravlja u saradnji s nama, i da se donese nekoliko akcionih planova i, naravno, da se uradi što više na bezbednosti naših dokumenata i izdavanju novih pasoša", rekao je Dačić.

Očekuje se da će 12. februara u Srbiju doći komesar za proširenje Oli Ren, a potpredsednik Vlade očekuje da će do proleća Srbija ispuniti sve obaveze i da se u drugoj polovini godine može očekivati pozitivan odgovor Evropske komisije.

"Centralna tema mojih razgovora jeste naš hod ka viznoj liberalizaciji, to jest da ih obavestimo o onome što smo uradili, što radimo i što ćemo uraditi u narednih nekoliko meseci. Srbija će u narednih nekoliko meseci ispuniti sve ono što imamo kao zadatak po ‘mapi puta’ ka EU, odnosno ka viznoj liberalizaciji“, kazao je Dačić.

"To pre svega znači da onda očekujemo i pozitivan odgovor iz Brisela, imajući u vidu da će biti i izbori za Evropski parlament, znači da očekujemo da u drugoj polovini godine dobijemo pozitivan odgovor iz Brisela kada je u pitanju vizna liberalizacija", dodao je on.

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o Srbiji borave u Beogradu kako bi razmotrili ispunjenje i poštovanje obaveza države Srbije prema Savetu Evrope i završili izveštaj o kome će Parlamentarna skupština Saveta Evrope raspravljati tokom prolećne sednice.


Gencova: Izgledi za 2009.

Ministarska inostranih poslova Mađarske Kinga Genc izjavila je u Budimpešti da postoje veliki izgledi da Srbija još ove godine dospe na "belu" šengensku listu.

"Velike su šanse da Evropska unija ukine vize građanima Srbije još u 2009. godini", rekla je ona na konferenciji za novinare nakon susreta sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem.

Prema njenim rečima, obe strane su se, pored ostalog, saglasile da bi trebalo ponovo uspostaviti direktnu vazdušnu liniju na relaciji Budimpešta-Beograd.


Jeremić: Moguća kandidatura u 2009.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je da je centralni strateški prioritet Vlade Srbije ubrzani put ka članstvu u EU.

Jeremić je rekao da Srbija, uz snažnu podršku posvećenih partnera, kao što je Mađarska, može da dobije status zvaničnog kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine.

"Da bismo dostigli svoj cilj, verujem da evropski lideri moraju prići ovom regionu, poslednjem neintegrisanom delu našeg kontinenta, sa hrabrošću i vizijom onih koji su bili na čelu jednog od najvećih projekata ikad stvorenih u istoriji čovečanstva - EU", rekao je Jeremić na Univerzitetu Korvinus.

Prema njegovoj oceni, postoje tri međusobno povezane komponente koje čine osnovu realističnog, konkretnog i ostvarivog plana za ubrzanje evropskih integracija Srbije u 2009. godini.

Prvi deo ovog paketa uključuje blisku saradnju sa partnerima u EU kako bi se obezbedilo da vizna liberalizacija postane stvarnost za građane Srbije, kazao je ministar Jeremić.

_________________
EU i Srbija 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
Sponsored content
EU i Srbija Empty
PočaljiNaslov: Re: EU i Srbija   EU i Srbija Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
EU i Srbija
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: DRUŠTVO :: POLITIKA-
Skoči na: