HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Epidemija gripa krajem januara

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Epidemija gripa krajem januara Empty
PočaljiNaslov: Epidemija gripa krajem januara   Epidemija gripa krajem januara EmptyČet Jan 15, 2009 1:26 pm

Epidemija gripa krajem januara Lekar-v

Grip je stigao u Srbiju, ali je za sada oboleo veoma mali broj pacijenata. U Novom Sadu potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa B, a epidemiju treba očekivati krajem januara i početkom februara kada kreće i drugo polugodište u školama.

Vakcine protiv gripa o trošku RZZO ima u većini domova zdravlja u Srbiji. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dr Predrag Kon ističe da nije kasno za vakcinaciju i preporučuje je svim građanima, a posebno hroničnim pacijentima, bubrežnim i srčanim bolesnicima i ljudima starijim od 65 godina. Nakon što se primi vakcina potrebno je da prođu dve nedelje da bi odbrambeni sistem organizma bio potpun.

Grip se javlja u tri tipa: A, B i C. Sva tri tipa uzrokuju iste simptome, ali je bolest izazvana tipom A nešto teža od gripa izazvanog tipom B, a onaj izazvan virusom tipa C najlakši je.
- Virus tipa B koji je trenutno aktuelan kod nas ima slab epidemijski potencijal. Očekuje se epidemija virusa tipa A, koji je uveliko aktivan u zapadnoj Evropi - dodao je dr Kon.
Tokom desetak prazničnih dana čekaonice domova zdravlja bile su relativno prazne, ali su od ponedeljka ponovo krcate pacijentima koji se žale na respiratorne infekcije i sve češće stomačne viruse.
Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević iz beogradskog Doma zdravlja „Voždovac”, javljali su se pacijenti koji su imali probleme sa temperaturom, kašljem i kijavicom. Dobra vest je da još ima dovoljno besplatnih vakcina.
- Zbog toga pozivam sugrađane da što pre dođu i prime vakcinu kako bi stekli imunitet pre kraja januara i početka februara kada se očekuje veći broj obolelih od gripa - rekla je za „Blic“ doktorka Dimitrijević.
Vakcine nema u svim domovima zdravlja, ali pacijenti mogu da je kupe u većim apotekama po ceni od oko 500 dinara. U tom slučaju moraju odmah da je prime, jer spoljašnja temperatura utiče na njen kvalitet. Temperatura na kojoj se čuvaju vakcine je između dva i osam stepeni, tako da se njihovo svojstvo menja kada se nose po džepovima, tašnama ili ostanu u frižideru. Farmaceuti upozoravaju da od kupovine do vakcinisanja ne bi trebalo da prođe više od dva sata.

Simptomi

Kada dođe do gripa bolesnik se prvo žali na glavobolju, groznicu i suvi kašalj. Javlja se i povišena temperatura, između 38 i 41 stepen, posebno kod dece. Temperatura je u naglom porastu tokom prva 24 sata i može trajati duže od sedam dana. Bole i mišići, a posebno u nogama i donjem delu leđa. Grip može pratiti i prilično jak bol u zglobovima.

_________________
Epidemija gripa krajem januara 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Epidemija gripa krajem januara Empty
PočaljiNaslov: Re: Epidemija gripa krajem januara   Epidemija gripa krajem januara EmptyPon Jan 19, 2009 9:41 pm

Raste broj obolelih od gripa

Epidemija gripa krajem januara V121811p0

U poslednjoj sedmici za 7,8 odsto povećan je broj obolelih od gripa, kojih trenutno ima 12.000, rekao je u ponedeljak Tanjugu epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Veljko Đerković.

On je dodao da aktuelna epidemiološka situacija na području Beograda pokazuje blagi trend porasta broja obolelih od respiratornih infekcija i da je u poslednjoj sedmici registrovano 55 obolelih, pri čemu je utvrđeno da se radi o prisustvu virusa tipa A i tipa B.

Trenutno se obolevanje najviše registruje među odraslima, slede školska deca uzrasta od pet do 19 godina i predškolski uzrast, a potom slede i stariji od 65 godina.

Prema Đerkovićevim rečima, klinička slika kod oba tipa virusa gripa se suštinski mnogo ne razlikuje, karakterišu je kratka inkubacija od vremena zaražavanja do pojave simptoma, naglo počinju visoke temperature, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost...

"Razlika između tipa A i tipa B je u epidemiološkom smislu, jer tip B ima manji takozvani epidemijski potencijal i on se više registruje u kolektivima zatvorenog tipa, kao što su domovi starih, vrtići, bolnice", kaže Đerković.

On je objasnio da tip A ima potencijal za širenje u opštoj populaciji i veći epidemijski potencijal , što znači da se lakše širi.

Imajući u vidu karakteristike oba virusa i nagle temperaturne promene, Đerković savetuje da se obrati pažnja na adekvatno odevanje i odgovarajuću vitaminsku ishranu.

"Po nastanku simptoma oboleli treba da se jave svom izabranom lekaru sa kojim će se dogovoriti koju terapiju treba da primene, odnosno da li je dovoljna simptomatska terapija koja obuhvata uzimanje preparata za snižavanje telesne temperature i čaja ili je potrebno uzimanje antibiotika u vidu kapsula ili inekcija", kaže Đerković.

_________________
Epidemija gripa krajem januara 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Epidemija gripa krajem januara Empty
PočaljiNaslov: Re: Epidemija gripa krajem januara   Epidemija gripa krajem januara EmptyUto Jan 20, 2009 2:41 pm

Povećan broj obolelih od gripa

Protekle nedelje je za 7,8 odsto povećan broj obolelih od gripa, kojih trenutno ima 12 hiljada, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Veljko Đerković rekao je da aktuelna epidemiološka situacija na području Beograda pokazuje blagi trend porasta broja obolelih od respiratornih infekcija i da je u poslednjoj sedmici registrovano 55 obolelih, pri čemu je utvrđeno da se radi o prisustvu virusa tipa A i tipa B.

Trenutno se obolevanje najviše registruje među odraslima, slede školska deca uzrasta od pet do 19 godina i predškolski uzrast, a potom slede i stariji od 65 godina.

Prema Đerkovićevim rečima, klinička slika kod oba tipa virusa gripa suštinski se mnogo ne razlikuje, karakterišu je kratka inkubacija od vremena zaražavanja do pojave simptoma, naglo počinju visoke temperature, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost...

"Razlika između tipa A i tipa B je u epidemiološkom smislu, jer tip B ima manji takozvani epidemijski potencijal i on se više registruje u kolektivima zatvorenog tipa, kao što su domovi starih, vrtići, bolnice", kazao je Đerković.

On je dodao da tip A ima potencijal za širenje u opštoj populaciji i veći epidemijski potencijal , što znači da se lakše širi.

Imajući u vidu karakteristike obaju virusa i nagle temperaturne promene, Đerković savetuje da se obrati pažnja na adekvatno odevanje i odgovarajuću vitaminsku ishranu.

"Po nastanku simptoma oboleli treba da se jave svom izabranom lekaru sa kojim će se dogovoriti koju terapiju treba da primene, odnosno da li je dovoljna simptomatska terapija koja obuhvata uzimanje preparata za snižavanje telesne temperature i čaja ili je potrebno uzimanje antibiotika u vidu kapsula ili injekcija", kazao je Đerković.

_________________
Epidemija gripa krajem januara 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Epidemija gripa krajem januara Empty
PočaljiNaslov: Re: Epidemija gripa krajem januara   Epidemija gripa krajem januara EmptyUto Feb 03, 2009 1:41 pm

Teži oblik gripa registrovan u Beogradu

Povećan broj obolelih

Epidemija gripa krajem januara Grip-v

Broj obolelih od gripa povećava se iz nedelje u nedelju, pa stručnjaci predviđaju da će bolest dobiti razmere epidemije već krajem ovog meseca. Među gripoznima za sada je najviše dece predškolskog i školskog uzrasta.

- Nalazimo se u sezoni respiratornih infekcija zbog čega se beleži porast broja obolelih. Tokom protekle nedelje u Beogradu je registrovano 168 obolelih od gripa. To ukazuje na postepen porast, tako da se očekuje dalje uvećanje broja obolelih, posebno dece školskog uzrasta - kaže za „Blic” dr Predrag Kon, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograd.
U Beogradu je izolovan virus gripa A H3, dok je u drugim krajevima u Srbiji izolovan virus tipa B. I jedan i drugi virus uzrokuju iste simptome, ali je bolest izazvana virusom tipa A nešto teža od gripa izazvanog virusom tipa B. Virus tipa B, kako se to stručno kaže, ima slab epidemijski potencijal. Zato stručnjaci i očekuju da će doći do epidemije virusa tipa A, koji je uveliko aktivan u Zapadnoj Evropi.
- Što se tiče Evrope, virus se postepeno seli sa prostora Velike Britanije, Portugala i Severne Irske prema istoku i sada je njegova najveća aktivnost u Švedskoj i Nemačkoj. Virus se brzo kreće i ka svim zemljama centralne Evrope - objašnjava dr Kon.
Oni, koji još nisu primili vakcinu, trebalo bi da znaju da to mogu da učine besplatno jer je ostalo još 5.000 doza u nekoliko domova zdravlja.
- Iako je virus izolovan, ima svrhe vakcinisati se. To preporučujem svim građanima, a posebno hroničnim pacijentima, bubrežnim i srčanim bolesnicima i ljudima starijim od 65 godina. Nakon što se primi vakcina potrebno je da prođu dve nedelje da bi odbrambeni sistem organizma bio potpun - savetuje dr Kon.
Zato je sada poslednji trenutak za vakcinaciju. Cepivo je moguće i kupiti, a u apotekama košta 500 dinara i više. U tom slučaju vakcina mora odmah da se primi, jer spoljašnja temperatura utiče na njen kvalitet. Temperatura na kojoj se čuvaju vakcine je između dva i osam stepeni, tako da se njihovo svojstvo menja kada se nose po džepovima, tašnama ili ostanu u frižideru. Farmaceuti upozoravaju da od kupovine do vakcinisanja ne bi trebalo da prođe više od dva sata.

Simptomi

Oba izolovana tipa virusa izazivaju slične simptome kod obolelih, sama što virus tipa A daje nešto težu kliničku sliku. To su:
- glavobolja
- groznica
- suvi kašalj
- povišena temperatura do 41 stepen
- bol u mišićima (posebno u nogama i donjem delu leđa)
- bolovi u zglobovima


Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku

Oboleli od gripa ne bi smeli da samoinicijativno uzimaju antibiotike, a trebalo bi da odleže od tri do pet dana. Najbolje je uzimati lekove za obaranje temperature, vitamine, dosta tečnosti, naročito čajeve. Ukoliko simptomi ne prolaze, javiti se lekaru koji će eventualno prepisati antibiotik, jer grip koji bolesnik ne odleži može izazvati komplikacije kao što su bronhitis i upala pluća.

_________________
Epidemija gripa krajem januara 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
vedrana_zg
Srce foruma
Srce foruma


Ženski
Broj poruka : 11516
Godina : 41
Location : Zagreb
Datum upisa : 14.11.2007

Epidemija gripa krajem januara Empty
PočaljiNaslov: Re: Epidemija gripa krajem januara   Epidemija gripa krajem januara EmptyČet Feb 05, 2009 1:33 am

U Hrvatskoj se epidemija gripe očekuje u veljači

Epidemija gripa krajem januara Gripa


Od gripe je u Hrvatskoj u zadnjih dvadesetak dana oboljelo svega 50-ak osoba. Epidemiolozi upozoravaju da prava epidemija tek predstoji, te da bi u iduća dva mjeseca od gripe moglo oboljeti više desetaka tisuća ljudi. U Hrvatsku je, kao i u ostatak Europe, stigao virus tipa A, a daljnjim je analizama utvrđeno prisustvo virusa gripe H3N2, izmijenjenog u odnosu na prošlu sezonu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od 12. siječnja, kada je u Hrvatskoj prvi put ove godine identificiran virus gripe, na području Hrvatske registrirano je manje od 50 slučajeva gripe, a smatra se da pravi broj oboljelih, koji se ne javljaju uvijek liječniku, nije bitno veći. S obzirom na promjenu tog virusa, očekujemo da će u sljedećem razdoblju, osim ako odmah ne prijeđemo u ljeto, u Hrvatskoj imati više desetaka tisuća oboljelih, procjenjuje dr. Borislav Aleraj, epidemiolog Referentnog centra za epidemiologiju HZJZ-a. Intenzivno razdoblje epidemije nastupit će, predviđa Aleraj, u veljači i potrajati do kraja ožujka. Bilo bi jako neobično da gripa bude slabog intenziteta, kao što je to bilo prošle sezone, kad je u čitavoj zemlji oboljelo tek 1,5 tisuća ljudi, upozorava Aleraj. Jedina prepreka razbuktavanju epidemije gripe mogle bi biti visoke temperature zraka. No, temperatura bi, kaže Aleraj, morala biti bitno veća od ove dosad, koja je "nešto iznad prosjeka". Epidemija gripe veže se isključivo uz hladne mjesece, i prestaje sa zatopljenjem. Vrlo pomno pratimo situaciju na istoku. Prema dosadašnjim informacijama, raširenost virusa H5N1 i njegova ograničenost na perad govore da ova godina neće biti godina nove pandemije, ističe Aleraj.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Epidemija gripa krajem januara Empty
PočaljiNaslov: Re: Epidemija gripa krajem januara   Epidemija gripa krajem januara Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Epidemija gripa krajem januara
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: ŽIVOT :: MEDICINA I ZDRAVLJE-
Skoči na: