HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Mali Zvornik

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Mali Zvornik   Mali Zvornik EmptyPet Jan 16, 2009 11:22 pm

Geo položaj
Opština Mali Zvornik se nalazi u zapadnom delu Republike Srbije, u Srednjem Podrinju. Zapadnu granicu Opštine (i državnu granicu) čini reka Drina, sa severoistoka se graniči sa opštinom Loznica, sa istočne strane sa opštinom Krupanj, a sa jugoistoka sa opštinom Ljubovija. Na zapadnoj granici je međudržavni granični prelaz sa Republikom Srpskom, koji se nalazi u samom mestu Mali Zvornik, a na suprotnoj obali reke Drine je mesto Zvornik.


Mali Zvornik Granice_opstine


Opština Mali Zvornik ima povoljan geografski položaj. Pruža se duž magistralne saobraćajnice Beograd - Bajina Bašta, koja predstavlja glavni komunikacijski pravac Zapadne Srbije.

Preko Užica ova saobraćajnica je povezana sa Jadranskom magistralom. Ovim magistralnim putem Opština je povezana sa svim većim gradskim centrima u Republici: Loznicom koja je udaljena 26 km, Ljubovijom udaljenom 43 km, dok je od Šapca koji je administrativni centar a ujedno i najveće mesto u Mačvanskom okrugu, udaljena 81 km. Udaljenost Malog Zvornika od Beograda je 170 kilometara.

Preko Novog mosta i graničnog prelaza sa Republikom Srpskom, Mali Zvornik je povezan sa magistralom Zvornik-Tuzla-Sarajevo, kao i saobraćajnim pravcem Bjeljina-Loznica-Bajina Bašta-Užice. Povezanost sa ovako značajnim magistralama predstavlja veliku prednost za razvoj ove, inače, jedne od najmanjih i najnerazvijenijih opština u Republici Srbiji.


Železnička pruga od Šapca se jednim krakom završava u samom mestu Mali Zvornik, dok se drugi krak pruge odvaja i prelazi u Republiku Srpsku. Ovo predstavlja značajnu prednost, pogotovo kod robnog transporta. Od 2004. godine iz Malog Zvornika se vrši isključivo robni transport, i to uglavnom transport kamena.


Sa severa se nalazi planina Gučevo. Gučevska greda, duž Boranje do planine Jagodnje je istočna granica opštine. Pobrđa podrinskih planina - Gaj, Podgaj, Kruškovica i Višnjica, čine jugoistočnu granicu opštine. Uz Drinu postoji uski pojas plodnog zemljišta.

Prirodni reljef Opštine, koji je inače veoma razuđen, značajno je modifikovan antropogenim uticajem - izgradnjom brane na Drini, odnosno stvaranjem veštačkog (Zvorničkog) jezera, koje zahvata oko 7% opštinske teritorije. Ova nova celina u reljefu inicirala je i neke nove morfološke procese, pa i izvesnu modifikaciju klime ovog područja.Površina Opštine je 184 km², najmanja je u Mačvanskom okrugu (kojem administrativno pripada) i jedna od najmanjih u Srbiji. Ukupan broj stanovnika po popisu iz 2002. godine je 14.076, a ukupan broj domaćinstava 4.684. Prosečna veličina naselja je 15,3 km². Na kilometar kvadratni dolazi 76,5 stanovnika, što je znatno ispod proseka za Republiku Srbiju. Na području Opštine ima 10 katastarskih opština, 11 registrovanih mesnih zajednica i 4 mesne kancelarije.


Prema nadmorskoj visini naselja su razmeštena u dva područja:

* Brežuljkasto, sa nižim brdima, dolinama i kotlinama, čija je nadmorska visina 200-350 metara, gde se nalaze naselja Brasina i Donja Borina;
* Brdsko, sa višim dolinama i kotlinama nadmorske visine 350-600 metara gde se svrstavaju sva ostala naselja na području Opštine.

Najviša kota opštine je Crni vrh sa 856 metara nadmorske visineCela opština Mali Zvornik se nalazi na 150 do 856 metara nadmorske visine. Klima je umereno kontinentalna. Opština je sa zapadne strane omeđena rekom Drinom, a sa ostalih strana planinskim vencima.

Mali Zvornik Panorama001Mali Zvornik Tn_jezero

_________________
Mali Zvornik 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali Zvornik   Mali Zvornik EmptyPet Jan 16, 2009 11:25 pm

Naseljena mesta

Opština Mali Zvornik je nastala 26. septembra 1955. godine, kada je i zvanično puštena u rad hidrocentrala na Drini, a naselje Mali Zvornik je postalo administrativno sedište nove opštine.Na području opštine Mali Zvornik ima 12 naseljenih mesta: Amajić, Brasina, Budišić, Culine, Čitluk, Donja Borina, Donja Trešnjica, Mali Zvornik, Radalj, Sakar, Velika Reka i Voljevci. Naselje Mali Zvornik je gradskog tipa, dok su ostala seoska, razbijenog tipa. Većina naselja se nalazi uz reku Drinu, a ostala uglavnom uz njene pritoke. Naselja sa najvećim brojem stanovnika su: Mali Zvornik, Radalj, Donja Borina i Brasina.

Amajić

Najmanje je naselje u Opštini sa samo 186 stanovnika u 57 domaćinstava. Nalazi se uzvodno uz Drinu, na udaljenosti od opštinskog centra oko 10 kilometara. Sastoji se od 2 zaseoka, Gornjeg i Donjeg Amajića. Naselje ima i mesnu kancelariju koja obuhvata osim Amajića i naselje Budišić.

Brasina


Jedno je od većih naselja na području Opštine, sa 1.663 stanovnika u 527 domaćinstava. Udaljeno je od opštinskog centra oko 12 km. Pritoke Drine, Brasinska reka i potok protiču kroz samo selo, dok su sa severne strane sela Vilin potok i Eminove vode. Sastoji se iz zaseoka: Čolakovići (Gornji i Donji Čolakovići, Mišići, Vladići), Rečani (Rečani Polje, Rečani Brdo, Veselinovići), Bare, Gaj i Batar Polje. Naselje ima mesnu kancelariju.

Budišić

Kao i Amajić, i ovo naselje se nalazi uz Jezero, udaljeno je od opštinskog centra oko 7 kilometara. Po popisu iz 2002. godine ima 249 stanovnika u 88 domaćinstava. Zaseoci su: Tezga, Plještanica, Lukići, Jevac, Dom, Gornji Budišić i Trifunovići.

Culine


Jedno je od najmanjih naselja na području Opštine, sa 389 stanivnika u 147 domaćinstava. Udaljeno je od opštinskog mesta 15 kilometara, a od mesne kancelarije koja se za ovo naselje nalazi u Amajiću - 3 kilometra. U tursko doba su Culine bile sastavni deo Čitluka, međutim kasnije dolazi do formiranja samostalnog naselja. Kroz selo prolazi reka Gojsanica po kojoj je zaseok Gojsanica i dobio ime.

Čitluk

Naselje je formirano uz reku Trešnjicu i pruža se sve do njenog ušća u Drinu. Po popisu iz 2002. godine ima 238 stanovnika u 96 domaćinstava. Zaseok Čitluka je Bušnica. I ovo naselje kao i Sakar ima jako male površine plodnog zemljišta.

Donja Borina


Treće je naselje po veličini u Opštini, posmatrajući broj stanovnika, sa 1731 stanovnikom u 565 domaćinstava. Udaljeno je od opštinskog mesta 6 km. Zaseoci su: Batar, Batar Polje, Dedinje, Ribarski, Stojanovići, Petkovići, Krstići, Brezaci, Kikanovići, Filipovići, Andrača, Lepenica, Gučevo (Klisar, Radići i Ilići). Borina je u vreme turske vladavine bila zaseok Brasine u kojoj je živelo muslimansko stanovništvo, a s njihovim odseljavanjem dolazi do formiranja novog naselja, koje je dobilo ime po Borinskoj reci oko koje je formirano. Selo ima mesnu kancelariju.

_________________
Mali Zvornik 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali Zvornik   Mali Zvornik EmptyPet Jan 16, 2009 11:28 pm

Donja Trešnjica

Udaljena je od opštinskog mesta oko 15 km, po popisu iz 2002. godine ima 688 stanovnika u 220 domaćinstava. Ovo je jedino naselje na području Opštine čiji atar ne izlazi na reku Drinu. Zaseoci su: Zvijerovići, Miškovići, Gajići, Petrovići, Perići, Erići, Pajići, Todorovići i Purići. Mesna kancelarija u Amajiću, koja je udaljena 2 kilometra, obuhvata i Donju Trešnjicu. Ovo naselje kao i ostala naselja na području Opštine formirano je uz rečni tok, odnosno, kroz središnji deo sela protiče Boranjska reka.

Mali Zvornik


Administrativno je sedište Opštine i najveće mesto po broju stanovnika. Po popisu iz 2002. godine ima 4736 stanovnika u 1637 domaćinstava. Na području Opštine ovo je jedino naselje gradskog tipa. Centar naselja je na 150 metara nadmorske visine, a čitavo njegovo područje na 142-249 metara nadmorske visine. Grad je formiran u uskom pojasu uz Drinu i kroz njega protiču potoci i bujične reke: Рukanovića potok, Bučevski potok i Moštanica. U samom gradu postoje dve mesne zajednice, odnosno dve celine, MZ Centar (Kolonija) i MZ Donje Naselje. Obe mesne zajednica imaju i mesne kancelarije.

Radalj

Najveće je selo u opštini Mali Zvornik, sa 2497 stanovnika u 769 domaćinstava, udaljeno od opštinskog mesta 9 kilometara. Sa severne, istočne i južne strane sela su pobrđa planine Boranja. Kroz selo protiče Radaljska reka i većina kuća je upravo u blizini ove reke. Sastoji se iz zaseoka: Ševar (Živanovići, Stankovići, Nestorovići, Nikolići, Ćirići i Jokići), Ambarište, Alibegovac, Lipovo brdo, Leskova Ravan, Rogulja (Kojići i Pavlovići), Šainovac, Žarkovići (Nestorovići i Jovanovići). Specifičnosti ovog naselja su Radaljsko jezero koje je formirano kao veštačka akumulacija, kao i Radaljska banja gde postoje izvorišta lekovite vode. Selo ima mesnu kancelariju.

Sakar

Nalazi se na magistralnom putu prema Ljuboviji na udaljenosti 3 kilometra od opštinskog centra. Izgradnjom HE Zvornik većina obradivih površina je potopljena i naselje se nalazi na strmom terenu uz samo Jezero. U 171 domaćinstvu je nastanjeno 504 stanovnika. Sastoji se iz zaseoka: Strmoglav i Vlaške Njive. U naselju ima mesna kancelarija.

Velika Reka

Nalazi se na magistralnom putu Beograd-Šabac-Bajina Bašta, oko 20 km uzvodno od opštinskog centra. Broj stanovnika je 476 u 167 domaćinstava. Poslednje je naselje na području ove opštine prema Ljuboviji. Naselje je formirano oko ušća Velike Reke u reku Drinu i po ovoj pritoci Drine je i dobilo ime. Nalazi se u plodnoj zaravni na samom početku Drinskog jezera. Zaseoci su: Centar (Čovići) i Petkovići (Vranjača, Rakići, Sastavci i Planina). Ovo selo ima lokalni vodovod. Mesna kancelarija koja se nalazi u ovom mestu obuhvata i naselje Voljevce.

Voljevci


Jedno su od najudaljenijih i najnerazvijenijih naselja na području Opštine, a na velikoj površini živi relativno mali broj stanovnika. U naselju živi 719 stanovnika u 240 domaćinstava. Zbog lošeg puta i nepristupačnog terena stanovništvo ovog naselja je orijentisano na poljoprivredu, i to najčešće stočarstvo. Kroz selo protiču sledeći rečni tokovi: Velika reka, Mala reka, Riječica i Babina reka. Sastoji se od zaseoka: Vujkovići, Rebelj, Marjanovići i Tabla. Selo nema samostalnu mesnu zajednicu, već je u sastavu mesne zajednice Velika Reka , gde se nalazi i mesna kancelarija.

_________________
Mali Zvornik 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali Zvornik   Mali Zvornik EmptyPet Jan 16, 2009 11:31 pm

U prošlosti

Mali Zvornik posle 1862. godinePredajom Soko grada i Užica 1862. godine u Kneževini Srbiji, na desnoj obali Drine opstaju još samo dva muslimanska sela, Mali Zvornik i Sakar, koji će tek 1878. godine konačno pripasti Srbiji. Interesantno je da muslimani, ova dva sela, nisu hteli da prime siromašne muslimane iz Sokola, tako da je brigu o njihovom smeštanju morala da preuzme država Srbija. Sela, koja danas sačinjavaju opštinu Mali Zvornik, tek od 1870. godine dobijaju svoje međe i katastarske granice koje, sa neznatnim promenama, važe i danas.

Mali Zvornik je prirodno omeđen, sa istoka brdima Rovine, Batin i Bobija i Drinom sa severa i zapada. Kao i danas prostire se duž Drine, od velikog vrela do ušća Radaljice, u dužini od nekih 5 kilometara uske kotline presečene rečicom Moštanicom. Konfiguracija terena deli tadašnji Mali Zvornik na dva dela; na Mahalu i Polja. U Podrinju, konačno oslobođenom od turske strepnje posle te 1862. godine, postepeno dolazi do zaposedanja drinskih obala od strane Srba brđana, koji polako napuštaju stočarstvo i sve više počinju da se bave zemljoradnjom zaposevši plodne oranice niz Drinu, prethodno otkupljene od muslimana koji su se iselili u Bosnu. Pritešnjeni uz Drinu , Mali Zvornik i Sakar, svedeni su u potpunosti na mahale, jer muslimani koji su se odselili, po aneksionom ugovoru mogli su prodati svoja imanja, što je dosta njih i učinilo. Tako se posle više vekova u Mali Zvornik, kao čisto muslimansko selo, doseljavaju i pravoslavni. Kako navodi dr Lj. Pavlović u knjizi “Sokolska nahija”, prve srpske familije koje se doseljavaju u Mali Zvornik su: Đukanovići iz Planine, Vesići iz Radalja, Bogićevići poznate zanatlije iz Čitluka, Zeljići iz Radalja, familija Petrović iz Culina i Pavlovići iz Radalja.

Mali Zvornik Tn_stari_most
Tokom jula 1919. godine, Mali Zvornik je posetio kralj Aleksandar I Ujedinitelj, praunuk Vožda Karađorđa, koji se zavetovao da će premostiti “Drinu plemenitu među”. Taj zavet besmrtnog Vožda ispuniće njegov junački praunuk. I već 1922. godine srpski trgovci su počeli planirati gradanju mosta na mestu gde se iskrcao kralj Aleksandar. Od ideje do realizacije protekle su pune četiri godine, i 1926. godine usvaja se današnje rešenje gvozdenog mosta na Drini. Radovi su otpočeli iduće godine, i posle pune dve godine izgradnje 1929. godine ispunjen je zavet Karađorđa. Drina je premoštena. Svečano otvaranje i osvećenje mosta zbilo se 12. januara 1930. godine i nosio je naziv Most kralja Aleksandra I.

Prema istom izvoru, u Malom Zvorniku nakon pripajanja Srbiji ostaju muslimanske porodice među kojima su najmnogobrojniji bili Imširevići, oko 30 kuća. Taj muslimanski rod, podeljen na Ćoriće, Aliće i Demiroviće, doseljen je tokom XVII veka iz zapadne Bosne.Ova razgranata muslimanska familija, pored poznatih šajkaša, dala je i niz čuvenih terzija, trgovaca, ali i imama. Posle 1834. godine Mali Zvornik naseljavaju sledeće muslimanske familije: Mustapići. Jusići, Buljubašići, Osmaklići, Ujkići, svi doseljeni, na kupljena imanja, iz sela podno Sokola.Mali Zvornik Tn_centar_mzv1960
Centar Malog Zvornika 1960. godine

Iz Krupnja se doseljavaju Đonlići, Ekmeščići i Kržavci za koje se zna da su prešli u islam neposredno pred preseljenje. Iz Bosne u Mali Zvornik se naseljavaju svega tri familije: Hasančevići, Veledarovići i Kujundžići.


Ukupno Mali Zvornik s kraja XIX i početkom XX veka broji 115 domova.

_________________
Mali Zvornik 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali Zvornik   Mali Zvornik EmptyPet Jan 16, 2009 11:35 pm

Religija

Srpska Pravoslavna Crkva

Mali Zvornik Ikone

Na području opštine Mali Zvornik ima 6 crkava i to u Donjoj Borini, Radalju, Malom Zvorniku, Donjoj Tresnjici, Velikoj Reci i Voljevcima. U mesnoj zajednici Culine izgradnja crkve je u toku.

Mali Zvornik Tn_crkva_mali_zvornik_1

Crkva u Malom Zvorniku – Temelji crkve su udareni 1992. godine, na platou sa koga se pruža predivan pogled na panoramu grada.

Mali Zvornik Tn_panorama_crkva Mali Zvornik Tn_svestenik_mileta_tovarovic

Mali Zvornik Tn_crkva_mali_zvornik_2 Mali Zvornik Tn_parohijski_dom_mali_zvornik


Gradnja je sporo odmicala sve do dolaska prvog sveštenika na novooformljenu parohiju Mali Zvornik, protonamesnika Milete Tovarovića, u kasno leto 1999. godine. Zalaganjem sveštenika crkva je sagrađena i osposobljena za službu 2002. godine, mada u potpunosti još nije dovršena. Hram je posvećen Saboru Srba svetitelja.

U porti crkve u toku je gradnja parohijskog doma.Crkva Sv. Trojice u Donjoj Trešnjici odlukom Vlade Republike Srbije utvrđena je za spomenik kulture. Pokretne stvari u njoj su od posebnog i istorijskog značaja.

Predanje kaže da je postojalo starije kultno mesto. Na njemu je 1852. godine sazidan spomenik kulture o čemu svedoči natpis uklesan na južnom zidu hrama. Kombinacija drvenog krova i zidova od tvrdog materijala ovu crkvu svrstavaju u manju skupini sačuvanih hramova iz 19. veka koji su na prelazu iz crkava brvnara u bogomolje sazidane od tvrdog materijala.Mali Zvornik CrkvaTresnjica1

Mali Zvornik Tn_crkvaBorina

_________________
Mali Zvornik 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
CRNI

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 47
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali Zvornik   Mali Zvornik EmptyPet Jan 16, 2009 11:36 pm

Islamska zajednica

Malozvornička džamija je verski objekat koji je izgrađen 1968. godine, kao naslednik dve džamije koje su bile u Malom Zvorniku do trenutka dislociranja gradskog naselja.

U odboru za izgradnju džamije bili su:

1. Mustafa Halillović

2. Dželil Sadiković
3. Hasan Mustafić
4. Meho Đonlić
5. Abdulah Kokorović

Mali Zvornik Tn_dzamija

Džamiju su radili Malozvorničani, a uz pomoć žitelja okolnih sela. Sa radom je počela 19.10.1969. godine.


Građevina je 12x10m, izgrađena je na dva sprata i sa pomoćnom zgradom (gasulhana i abdestana) 6x3m.


Za sada se zbog nedovoljnih materijalnih sredstava služba obavlja samo petkom (jer se finansiranje obavlja jedino prikupljanjem članarine koja može da zadovlji osnovne potrebe verskog službovanja). Imam iz Beograda dolazi petkom da drži službu i tada obavi i vjeronauku u osnovnoj školi "Branko Radičević".


U zimskom periodu molitvi prisustvuje oko 40 vernika, dok ih je leti znatno veći broj.

Islamska zajednica, Mali Zvomik

Predsednik:

Beriz Hadžiefendić

_________________
Mali Zvornik 261917
Nazad na vrh Ići dole
http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
Sponsored content
Mali Zvornik Empty
PočaljiNaslov: Re: Mali Zvornik   Mali Zvornik Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Mali Zvornik
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: SRBIJA :: ZAPADNA SRBIJA-
Skoči na: