HIPERION
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Pazin

Ići dole 
AutorPoruka
BUMASU
MR 1,2
MR 1,2
BUMASU

Muški
Broj poruka : 557
Godina : 37
Datum upisa : 16.01.2008

Pazin Empty
PočaljiNaslov: Pazin   Pazin EmptyNed Jan 18, 2009 3:23 pm

Pazin Pazin-panorama-1

Zemljopis

Geografski položaj:

45.24° sjeverne geografske širine

13.93° istočne geografske dužine

Grad Pazin smješten je u središtu istarskog poluotoka, na zaravni koju okružuju okolna brda formirajući kotlinu. Stari dio grada smješten je nad strmim liticama ispod kojih se nalazi ponor rječice Pazinčice tvoreći tako geološki fenomen poznat kao Pazinska jama. Iz starog dijela grad se proširio na zapad, odnosno u zaleđe Pazinske jame. Rječica Pazinčica u svom toku stvara i poznati vodopad Zarečki krov čije jezerce u ljetnim mjesecima privlači mlade Pazinjane koji tu pronalaze mjesto za osvježenje. Zbog zemljopisnog položaja Pazin karakterizira kontinentalna klima s vrućim ljetima. Zahvaljujući svom položaju u središnjoj Istri, u Pazinu su zime hladne s povremenom maglom, a zahvaljujući kotlini u kojoj se smjestio ima velike vrućine ljeti. Pazin je zahvaljujući svom položaju u središtu Istre cestovno povezan sa svim gradovima u Istri, a upravo kroz njega prolazi i Istarski ipsilon koji ga preko tunela Učka povezuje sa Rijekom i ostatkom Hrvatske. Osim cestovne povezanosti, kroz Pazin prolazi i željeznička pruga koja ga direktno povezuje s Pulom, dok ga s ostatkom Hrvatske povezuje samo preko Slovenskih željeznica.

Povijest

Grad Pazin prvi se put spominje 983. kao tzv. Pazinska utvrda (lat. castrum Pisinum). Od 12. stoljeća Pazin je središte Pazinske knežije, nad kojom su 1374. preuzeli vlast Habsburgovci. 1822. Austrija je Pazin učinila upravnim središtem Istarskog okruga.

U drugoj polovini 19. stoljeća Pazin postaje jedno od središta hrvatskog kulturnog preporoda, te se osnivaju Čitaonica, Hrvatska gimnazija i Narodni dom. Sve te institucije ukinute su kada je nakon Prvog svjetskog rata Pazin 1918. okupirala, a potom anektirala Italija.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon što je Italija kapitulirala, Pazin su u rujnu 1943. zauzeli istarski partizani. U tom je gradu Pokrajinski NOO za Istru donio odluku kojom se Istra priključuje Hrvatskoj i Jugoslaviji. Ta je odluka godine 1947. potvrđena Pariškim mirovnim ugovorom.

Nakon što je Hrvatska 1991. godine postala neovisna, Pazin, iako je po ekonomskoj snazi zaostajao za Pulom, određen je kao sjedište Istarske županije uglavnom iz povijesnih razloga.

_________________
....BEING HUMAN...
Nazad na vrh Ići dole
http://www.psyradio.fm/
BUMASU
MR 1,2
MR 1,2
BUMASU

Muški
Broj poruka : 557
Godina : 37
Datum upisa : 16.01.2008

Pazin Empty
PočaljiNaslov: Re: Pazin   Pazin EmptyNed Jan 18, 2009 3:55 pm

Pazinska jama

Pazinska jama predstavlja primjer specifične evolucije krške hidrografije i morfologije, te jedinstvenu hidrogeološku i speleološku pojavu u Istri i dinarskom kršu. Pazinska jama nadahnjuje svjetski poznatoga pisca Julesa Vernea, koji u romanu Mathias Sandorf, provodi junake podzemljem jame od Pazina do Limskog kanala. Prva istraživanja, sa izradom nacrta, obavili su francuski speleolog E. A. Martel i stručnjak za podzemne vode W. Putick, 1893-1896. Pazinčica završava svoj nadzemni tok ponorom koji se nalazi na kraju nekoliko stotina metara dugačkog i dubokog kanjona. Ulaz ponora nadsvođuje polukružna šupljina (Danteovo predvorje). Pazinčica teče dalje uskim podzemnim kanalom. Na stotinjak m od ulaza ponora, proširuje prolaz, te formira dvoranu (80 x 20 m) sa jezerom (Martelovo jezero). Vode jezera otječu dalje u podzemlje kroz sifon, gradeći sljedeću manju dvoranu sa jezerom (Mitrovo jezero).

Pazinski ponor je zakonom zaštićen kao značajni krajobraz. Zaštićeno područje obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice, dužine oko 500 metara i dubine oko 100 metara, te pazinsku jamu.

Pazin P6

Legende

Kako je nastala Pazinska jama

U davnini kad su u Istri s ljudima živjeli i divovi, na sjeveru su se Istre prostirala ogromna jezera i močvare. Južno nije bilo ni potoka ni vrela pa ljudi zamoliše diva Bana Dragonju da im pomogne natopiti zemlju. Dragonja upregne ogromne volove u plug i zaore od jezera prema moru. Kad je prvom brazdom doveo vodu do mora, nastala je rijeka koju je div nazvao po sebi, Dragonja. Sutradan je izorao drugu brazdu, stvorivši tako novu rijeku kojoj je dao ime po ženi, Mirna. Kad je orući treću brazdu došao pod zidine pazinskog Kaštela, s prozora ga stade zadirkivati žena pazinskog kapetana. Ruga mu se ona da plitko ore i da mu je brazda kriva. Ban Dragonja se jako uvrijedi i volove potjera natrag. Nedovršenom brazdom pokulja voda i stade plaviti pazinsku kotlinu. Pazinci stadu zapomagati, plakati i moliti Dragonju da ih spasi od pogibelji. Smiluje im se Ban Dragonja i udre nogom o zemlju, taman ispod litice na kojoj se uzdizao Kaštel. Uz strašnu huku zemlja stade propadati, otvori se od udarca ogromna jama, i proguta svu onu vodu. Tako je umjesto treće rijeke nastala vijugava rječica Pazinčica čija se voda i dan danas netragom gubi u vrletnoj Pazinskoj jami.
Legenda o raškom pastiru

Kod gospodara pazinskog Kaštela služio je jedan siromašni pastir iz Raše. Čuvao je ovce na livadi iznad Pazinske jame, i u trenutku nepažnje jedna ovca pala je u ponor. Nikom nije ništa o tome rekao, no kad je došao u posjet obitelji, otac mu je pokazao mrtvu ovcu koju je izbacila voda na izvoru Sv. Antuna u dolini rijeke Raše. Pastir je prepoznao ovcu iz svoga stada, i kad se vratio u Pazin u službu, svako malo bacio bi jednu ovcu u ponor i tako prehranjivao obitelj. No jednog dana otac, na svoju nesreću, u izvoru umjesto ovce ugleda mrtvog sina: gospodar ga je otkrio, i za kaznu bacio u ponor.

Pazin Legende

_________________
....BEING HUMAN...
Nazad na vrh Ići dole
http://www.psyradio.fm/
BUMASU
MR 1,2
MR 1,2
BUMASU

Muški
Broj poruka : 557
Godina : 37
Datum upisa : 16.01.2008

Pazin Empty
PočaljiNaslov: Re: Pazin   Pazin EmptyNed Jan 18, 2009 4:03 pm

Jules Verne

Znameniti francuski pisac avanturističkih i znanstvenofantastičnih romana Jules Verne (1828.-1905.) posvetio je Pazinskoj jami i Kaštelu glavnu dramaturšku ulogu u svome romanu Mathias Sandorf (1885.).
U tome romanu mađarski grof Mathias Sandorf biva otkriven za urotu protiv Austrougarske monarhije, sproveden u pazinski Kaštel te pred vojnim sudom osuđen na smrt. Sandorf bježi iz Kaštela spustivši se niz liticu Pazinske jame u ponor, te nošen nabujalom Pazinčicom istarskim podzemljem stiže do Limskog kanala i Rovinja.
Avanture grofa Sandorfa nastavljaju se u romanu širom Mediterana: do Dubrovnika, Boke Kotorske, Sicilije, Gibraltara, Monte Carla i afričke obale.

Pazin Julesverne


Jules Verne nikada nije bio u Pazinu i Istri, ali detaljne opise Pazina, Kaštela i jame preuzima iz putopisa svoga sunarodnjaka Charlesa Yriartea Obale Jadranskoga mora, a fotografije dobiva od tadašnjeg gradonačelnika Pazina, Giuseppea Cecha.
Prema romanu Mathias Sandorf izvođene su kazališne predstave u Francuskoj, Njemačkoj i Americi, a snimljene su i tri filmske adaptacije: 1920., 1963. i 1980. godine. Verneovi opisi Pazinske jame potakli su čuvenog francuskog speleologa Edouarda Alfreda Martela da u tri navrata od 1893. do 1897. dođe u Pazin istraživati pazinsko podzemlje.

1998. godine u Pazinu je osnovan Jules Verne klub koji organizacijom kulturno-turističke manifestacije Dani Julesa Vernea u lipnju, Festivalom fantastične književnosti u kolovozu, i nizom drugih aktivnosti popularizira djela ovog pisca, te širom svijeta afirmira Pazin kao grad Julesa Vernea.

_________________
....BEING HUMAN...
Nazad na vrh Ići dole
http://www.psyradio.fm/
Sponsored content
Pazin Empty
PočaljiNaslov: Re: Pazin   Pazin Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Pazin
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: HRVATSKA :: ISTRA-
Skoči na: